20-50% RABATT!


HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Pesco vegetarianer

En pescetarianer er noen som tilfører fisk og sjømat til et vegetarisk kosthold. Lær mer om hva en pescetarianer er og hva de spiser.

Det er mange grunner til at folk velger å avstå fra kjøtt og fjærfe, men likevel spiser fisk. Noen mennesker velger å legge fisk til et vegetarisk kosthold slik at de kan få helsemessige fordeler av et plantebasert kosthold pluss hjerte-sunn fisk. Andre igjen prøver kanskje å dempe miljøpåvirkningen av kostholdet. For noen kan det bare være et spørsmål om smak.

Hva er en Pescetarianer?

Enkelt sagt er en pescetarianer noen som ikke spiser kjøtt, men spiser fisk. Begrepet pescetarianer ble laget tidlig på 1990-tallet og er en kombinasjon av det italienske ordet for fisk, “pesce”, og ordet “vegetarianer.”

I vitenskapelig litteratur blir denne dietten ofte beskrevet som “pesco-vegetarianer”, og blir innlemmet i spekteret av vegetarisme. Etter den definisjonen er en pescetarianer noen som velger å spise et vegetarisk kosthold, men som også spiser fisk og annen sjømat. Det er et stort sett plantebasert kosthold med fullkorn, nøtter, belgfrukter, produsert og sunt fett, med sjømat som spiller en nøkkelrolle som en viktig proteinkilde.

Mange pescetarianere driker også melk og spiser egg.

Akkurat som vegetariske dietter kan variere mye, kan også pescetariske. Det er mulig å spise et kjøttfritt kosthold som er fullt av bearbeidet stivelse, søppelmat og fiskepinner, i stedet for et sunnere kosthold basert på hele matvarer.

Hvorfor velger folk en pescetariansk diett?

Det er flere grunner til at folk kan velge å ha en pescetariansk diett. Her er noen av de viktigste.

Helsefordeler

Det er mange påviste fordeler med plantebaserte dietter, inkludert lavere risiko for fedme og kroniske sykdommer som hjertesykdom og diabetes. Ifølge forskning kan du også få mange av disse beskyttende fordelene med et pescetariansk kosthold.

En studie fant at kvinner som var pescetarianere, økte 2,5 kg mindre i vekt hvert år enn kvinner som spiste kjøtt. Og folk som skiftet kostholdet i en mer plantebasert retning, fikk minst vekt, noe som viser at å redusere kjøttforbruket ditt kan være bra for deg uansett hva du spiser.

En annen studie konkluderte med at pescetarianere hadde en lavere risiko for å utvikle diabetes på 4,8%, sammenlignet med altetende på 7,6%.

I tillegg så en stor studie på personer som sjelden spiste kjøtt eller var pescetarianere. De hadde en 22% lavere risiko for å dø av hjertesykdom sammenlignet med vanlige kjøttetere.

Miljøbekymringer

Oppdrett av husdyr har høye miljøkostnader. Ifølge FN bidrar oppdrett av husdyr til 15% av alle menneskeskapte karbonutslipp. Derimot har produksjon av fisk og sjømat et lavere karbonavtrykk enn å produsere noen form for animalsk kjøtt eller ost.

En studie fra 2014 beregnet at kosthold for fiskespisere forårsaket 46% mindre klimagassutslipp enn kostholdet til folk som spiste minst en porsjon kjøtt om dagen.

Etiske grunner

Etikk kan være en hovedårsak til at folk velger å bli vegetarianer. Det kan også være en viktig grunn for pescetarianere.

Noen av de etiske grunnene til at folk velger å ikke spise kjøtt inkluderer:

  • De vil ikke drepe dyr for mat.
  • De nekter å støtte fabrikkgårder som oppdretter husdyr under uverdige forhold.
  • De nekter å støtte fabrikker som har dårlige forhold for sine arbeidere.
  • De anser å produsere korn til dyrefôr som urettferdig bruk av land og ressurser når det er så mye sult i verden.

Å eliminere landdyr fra kostholdet ditt adresserer noen av disse etiske bekymringene. Når det er sagt, kan havbruk og overfiske også være problematisk.

Relaterte artikler:

Lakto ovo vegetarianer

Kan man spise fisk når man er vegetarianer

Om forfatteren


INNSPURT!

Av Spurt

HELGE

KUPP!

20-50% RABATT!

HELGE

KUPP!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE