HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Periodisk faste og vektnedgang

Fasting skiller seg fra sulting på en avgjørende måte; Kontroll. Lær mer om periodisk faste, og hvordan du raskt og effektivt kan gå ned i vekt.

Hva er periodisk faste?

Periodisk faste, er ikke det å sulte seg? Fasting skiller seg fra sult på en avgjørende måte; Kontroll. Sult er det ufrivillige fraværet av mat over lang tid. Det kan føre til alvorlig lidelse eller til og med død. Det er verken bevisst eller kontrollert. Periodisk fasting derimot, er frivillig tilbakeholdelse av mat av åndelige, helsemessige eller andre grunner. Det blir utført av noen som ikke er undervektige, og dermed har nok lagret kroppsfett. Periodisk faste gjort riktig skal ikke føre til lidelse, og absolutt aldri død.

Mat er lett tilgjengelig, men du velger å ikke spise den. Dette kan være i en hvilken som helst periode, fra noen timer til noen få dager eller til og med en uke eller mer. Du kan begynne en faste når som helst, og du kan også ende en faste når du vil. Du kan starte eller stoppe en faste av hvilken som helst grunn, eller ingen grunn i det hele tatt. Fasting har ingen standard varighet, da det bare er fravær fra å spise. Du kan for eksempel faste mellom middag og frokost dagen etter, en periode på omtrent 12-14 timer.

Periodisk faste og vektnedgang

Periodisk faste lar ganske enkelt kroppen bruke av sin lagrede energi. For eksempel ved å forbrenne overflødig kroppsfett. Det er viktig å innse at dette er normalt, og mennesker kan faste i kortere tidsperioder – timer eller dager – uten skadelige helsemessige konsekvenser. Kroppsfett er bare energi fra som har blitt lagret. Hvis du ikke spiser, vil kroppen din ganske enkelt forbrenne sitt eget fett for energi.

Livet handler om balanse. Det gode og dårlige, yin og yang. Det samme gjelder for det å spise og faste. Hvis du ikke spiser, faster du. Slik fungerer det:

Når vi spiser inntas mer matenergi enn det som umiddelbart kan brukes. Noe av denne energien må lagres for senere bruk. Insulin er nøkkelhormonet som er involvert i lagring av matenergi. Insulinnivået stiger når vi spiser, og hjelper til med å lagre overflødig energi på to separate måter. Karbohydrater brytes ned i individuelle glukoseenheter (sukker), som kan kobles til lange kjeder for å danne glykogen, som deretter lagres i leveren eller muskelen. Det er imidlertid svært begrenset lagringsplass for karbohydrater; og når dette nivået er nådd, begynner leveren å gjøre om overflødig glukose til fett. Denne prosessen kalles de-novo lipogenesis, som betyr bokstavelig talt å lage nytt fett. Noe av dette nyopprettede fettet lagres i leveren, men det meste blir eksportert til andre fettforekomster i kroppen. Selv om dette er en mer komplisert prosess, er det nesten ingen grense for hvor mye fett som blir produsert.

Så to komplementære lagringssystemer for matenergi finnes i kroppene våre. Den ene er lett tilgjengelig, men med begrenset lagringsplass (glykogen), og den andre er vanskeligere å få tilgang til, men har nesten ubegrenset lagringsplass (kroppsfett).

Prosessen går motsatt når vi ikke spiser (periodisk faste). Insulinnivåene synker, og signaliserer at kroppen begynner å brenne lagret energi da det ikke kommer mer gjennom maten. Blodsukkeret faller, så kroppen må nå trekke glukose ut av lagret fett for å brenne for energi. Glykogen er den lettest tilgjengelige energikilden. Det brytes ned i glukosemolekyler for å gi energi til kroppens andre celler. Dette kan gi nok energi til å drive mye av kroppens behov i 24-36 timer. Etter det vil kroppen først og fremst bryte ned fett for energi.

Så kroppen eksisterer bare i to tilstander – den tilførte tilstanden (insulin høy) og den fastende tilstanden (lavt insulinnivå) tilstanden. Enten lagrer vi matenergi (øker lagrene), eller så forbrenner vi av lagret energi (reduserer lagrene). Hvis spising og faste er balansert, bør det ikke være noen nettovektendring.

Hvis vi begynner å spise i det øyeblikket vi står opp av av sengen, og ikke stopper før vi legger oss, tilbringer vi nesten all vår tid med å tilføre kroppen energi. Over tid kan vi gå opp i vekt, fordi vi ikke har tillatt kroppen vår noen gang å forbrenne lagret energi. For å gjenopprette balansen eller for å gå ned i vekt, kan det hende vi trenger å øke tiden du bruker på å forbrenne energi. Det kan vi gjøre gjennom periodisk fasting.

I hovedsak lar periodisk faste kroppen bruke av sin lagrede energi. Det er tross alt det det er der for. Det viktige å forstå er at det ikke er noe galt med det. Det er slik kroppene våre er designet. Det er hva mennesker gjør. Hvis du spiser hver tredje time, vil kroppen din hele tiden bruke den energien den får tilført. Det kan hende at det ikke er behov for å forbrenne mye kroppsfett, og bare øker lagrene av kroppsfett.

Relaterte artikler:

Periodisk faste matplan

Periodisk faste ketose

Om forfatteren

2 comments

  • Hvor lenge kan man holde på med fasting / periodisk fasting ved f.eks å spise 1-2 måltider pr dag, med et spisevinfu på ca 2-4 timer, før kroppens forbrenning blir satt på såkalt “sparepluss”? Noen hevder at man kan faste i kun 2 dager før kroppen setter ned forbrenningen, mens andre steder får jeg inntrykk av at dette ned fasting kan pågå i det uendelige, så sant man har overvekt, og på den måten gå ned i vekt. Blir ikke klokere da jeg ikke finner gode svar på det noe steder. Hva er egentlig riktig?

    • Å gi et godt svar på dette vil være krevende, siden forbrenningen til den enkelte vil variere fra individ til individ. Når kroppen går i sparemodus, vil du antakelig merke når du ikke lenger går ned i vekt når du faster. Men det vil være store individuelle variasjoner også her, fordi de som har mye overvekt vil nødvendigvis gå ned mer enn de som har mindre vekt de ønsker å kvitte seg med. Hva som er riktig må være opp til den enkelte, både med tanke på hvor stort spisevinduet skal være når du faster, hvor mange dager i uken og hvor lenge du skal faste. Uansett vil det være lurt å trene mens du faster, både fordi du vil merke det godt når du trenger mer energi tilført, og fordi du styrker muskulaturen. Å gjennomføre 12:12 eller 10:24 faste 1-2 ganger i uken, der du spiser innenfor et 10-12 timers vindu, vil for de aller fleste ikke føre til at kroppen går i sparebluss. Men igjen; Her vil det være individuelle variasjoner.

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet