HELGEKUPP!

Peanøtter næringsinnhold

Peanøtter har en sterk ernæringsprofil. De er en utmerket kilde til plantebasert protein, fiber og mange viktige vitaminer og mineraler.

Peanøtter næringsinnhold

Peanøtter kommer i mange former, inkludert ristet, saltet, sjokoladebelagt og som peanøttsmør. Ulike typer har forskjellige ernæringsprofiler og ulike helsemessige fordeler. Sammen med deres sunne ernæringsprofil er peanøtter en kaloririk mat, så de er mest sunne når de nytes i moderasjon.

I denne artikkelen får du vite mer om næringsinnhold i peanøtter og deres helsemessige fordeler.

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Peanøtter er en spesielt god kilde til sunt fett, protein og fiber. De inneholder også rikelig med kalium-, fosfor-, magnesium- og B-vitaminer. Til tross for at de har mye kalorier, er peanøtter næringsrike og lite karbohydrater.

Protein i peanøtter

Peanøtter er en utmerket kilde til plantebasert protein, og gir 25,8 gram per 100 gram peanøtter, eller rundt halvparten av det daglige proteinbehovet.

Det anbefalte daglige kvote for protein hos voksne er:

  • 46 gram for kvinner
  • 56 gram for menn

Protein er viktig for å bygge og reparere kroppsceller. Mengden protein en person trenger varierer, avhengig av alder og aktivitetsnivå.

Sunt fett i peanøtter

Peanøtter inneholder sunne fettstoffer som er en viktig del av et næringsrikt kosthold. Fettsyrer er en viktig del av hvert kosthold. Fettet i peanøtter er enumettede og flerumettede fettsyrer, som er en sunn type fett. Inntak av umettet fett og flerumettet fett i stedet for mettet og transfett, kan forbedre en persons kolesterolnivå i blodet. Dette reduserer i sin tur risikoen for hjertesykdommer og hjerneslag.

Det er også en liten mengde mettet fett i peanøtter. Mettet fett er mindre sunt enn umettet eller flerumettet. Legene knytter for mye mettet fett til hjerte- og karsykdommer. Som en konsekvens er det best å spise peanøtter i moderasjon for å få de beste helsemessige fordelene.

Kostfiber i peanøtter

Peanøtter er en god kilde til kostfiber. De inneholder 8,5 gram per 100 gram, som omtrent en fjerdedel av fiberinntakk for menn, og tredjedel av dagsbehovet for kvinner.

De gjeldende kostholdsretningslinjene anbefaler at voksne får følgende mengder fiber per dag:

  • 34 gram for menn
  • 28 gram for kvinner

Fiber er et hjertesunt næringsstoff. Å spise fiberrik mat forbedrer kolesterolnivået i blodet og senker risikoen for hjertesykdommer, hjerneslag, overvekt og diabetes type 2.

Risiko og hensyn

Peanøtter inneholder proteiner som kalles arachin og conarachin. Noen mennesker er alvorlig allergiske mot disse proteinene. For disse menneskene kan peanøtter forårsake en livstruende allergisk reaksjon.

Fordi peanøtter har mange kalorier, er det fornuftig å spise dem i moderate mengder som en del av et balansert kosthold. Forbruk av for mange kalorier kan føre til vektøkning. Dette gjelder uansett om matvarene kaloriene kommer fra er næringsrike eller ikke. Ristede, salte peanøtter kan være mindre sunne enn rå peanøtter, på grunn av deres høye saltinnhold. Når det er sagt, hvis folk konsumerer peanøtter med måte, kan de glede seg over dem som en del av et sunt, balansert kosthold.

Relaterte artikler:

Peanøtter karbohydrater

Peanøtt allergi

Om forfatteren

Legg inn kommentar