Pavlova med lite sukker

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan lage pavlova med redusert sukkerinnhold, uten å ofre smaken eller teksturen.

Pavlova, den delikate og luftige desserten som har erobret ganer verden over, er kjent for sin søte smak og skjøre konsistens. Men hva om vi kunne nyte denne himmelske godbiten med mindre sukker? I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan lage pavlova med redusert sukkerinnhold, uten å ofre smaken eller teksturen.

Pavlova: en kort innføring

Før vi dykker inn i den spennende verdenen av pavlova med lite sukker, la oss se på hva pavlova egentlig er. Pavlova er en dessert oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova, og den består hovedsakelig av marengs toppet med pisket krem og friske bær. Marengsen lages vanligvis ved å blande eggehviter og sukker, og deretter stekes den til den blir sprø på utsiden og myk inni.

Relatert: Pavlova uten sukker

Søt, men ikke for søt: pavlova med lite sukker

Tradisjonelt sett inneholder pavlova en betydelig mengde sukker for å oppnå den søte smaken og den karakteristiske konsistensen. Imidlertid er det mulig å redusere sukkerinnholdet i pavlova uten å kompromittere smaken. Her er noen tips og triks for å lage en pavlova med lite sukker:

1. Velg søtfrukter: Istedenfor å legge til ekstra sukker i marengsen, kan du kompensere for den reduserte sødmen ved å bruke søtere frukter som jordbær, mango eller fersken på toppen av pavlovaen. Disse fruktene tilfører naturlig sødme og friskhet til desserten uten behov for ekstra sukker.

2. Bruk alternative søtningsmidler: Du kan erstatte en del av sukkeret i marengsen med alternative søtningsmidler som stevia, erytritol eller honning. Disse søtningsmidlene gir lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker og kan bidra til å redusere det totale sukkerinnholdet i pavlovaen.

3. Øk bruken av naturlige smaksforsterkere: For å forsterke den søte smaken i pavlovaen uten å tilsette mer sukker, kan du bruke ingredienser som vaniljeekstrakt, sitronskall eller kanel. Disse naturlige smaksforsterkerne gir en ekstra dimensjon til desserten og bidrar til å balansere smakene.

4. Reduser sukkermengden gradvis: Hvis du er bekymret for å endre smaken for mye, kan du prøve å redusere sukkermengden gradvis over tid. På denne måten kan smaksløkene dine tilpasse seg den lavere sødmenivået, og du vil fortsatt kunne nyte pavlova med mindre sukker.

Oppskrift på pavlova med lite sukker

Nå som vi har sett på noen generelle tips for å redusere sukkerinnholdet i pavlova, la oss se på en enkel oppskrift på hvordan du kan lage denne deilige desserten selv:

Ingredienser:

 • 4 store egg hviter
 • 1 kopp sukker (eller tilsvarende mengde av et alternativt søtningsmiddel)
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 1 ts maizenna
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 1 kopp pisket krem
 • Ferske bær etter ønske (f.eks. jordbær, blåbær, bringebær)

Fremgangsmåte:

 1. Forvarm ovnen til 120°C og dekk et stekebrett med bakepapir.
 2. Pisk eggehvitene til de danner myke topper, og tilsett gradvis sukkeret mens du fortsatt pisker.
 3. Tilsett hvitvinseddik, maizenna og vaniljeekstrakt, og fortsett å piske til marengsen danner stive topper og er blank og glansfull.
 4. Form marengsen til en sirkel på bakepapiret, og lag en fordypning i midten for å holde kremen og bærene senere.
 5. Stek marengsen i ca. 1 time, eller til den er sprø på utsiden og tørr inni.
 6. La marengsen avkjøles helt før du topper den med pisket krem og ferske bær rett før servering.

Relatert: Hva skjer når du slutter å spise sukker

Fordelene med pavlova med lite sukker

Å velge å lage pavlova med lite sukker har en rekke fordeler, både når det gjelder helsemessige aspekter og smaksopplevelsen. Her er noen av fordelene med å redusere sukkerinnholdet i denne himmelske desserten:

1. Redusert kaloriinnhold: Ved å redusere mengden sukker i pavlovaen, reduserer du også det totale kaloriinnholdet i desserten. Dette kan være gunstig for de som prøver å opprettholde et balansert kosthold eller følger et vekttapregime.

2. Bedre blodsukkerkontroll: Pavlova med lite sukker har en lavere glykemisk indeks sammenlignet med den tradisjonelle oppskriften. Dette betyr at den ikke fører til like store blodsukkersvingninger etter inntak, noe som kan være spesielt gunstig for personer med diabetes eller insulinresistens.

3. Mindre risiko for tannråte: Sukker er en av de viktigste årsakene til tannråte, da det gir næring til bakterier i munnen som produserer syrer som kan skade tannemaljen. Ved å redusere sukkerinnholdet i pavlovaen, reduserer du risikoen for tannråte og opprettholder bedre munnhelse.

4. Balansert smak: Pavlova med lite sukker har en mer balansert og subtil sødme sammenlignet med den tradisjonelle oppskriften. Dette gjør at andre smaker, som vanilje, frukt og krem, kan skinne gjennom og gi en mer kompleks og tilfredsstillende smaksopplevelse.

5. Tilpasset diettbehov: Ved å redusere sukkerinnholdet i pavlovaen, kan du tilpasse desserten til ulike kosthold og diettrestriksjoner, for eksempel lavkarbo, keto, eller lavglykemisk diett.

Erstatninger for sukker i pavlova

Når du lager pavlova med lite sukker, er det flere alternativer du kan bruke til å erstatte eller delvis erstatte vanlig sukker i oppskriften. Her er noen populære erstatninger:

1. Stevia: Stevia er et naturlig søtningsmiddel som utvinnes fra bladene til steviaplanten. Det er mye søtere enn vanlig sukker, så du trenger bare en liten mengde for å oppnå ønsket søthet. Stevia har også den fordelen at den ikke påvirker blodsukkernivået.

2. Erytritol: Erytritol er en sukkeralkohol som finnes naturlig i frukt og grønnsaker. Den har omtrent 70% av søtheten til vanlig sukker og gir ingen blodsukkerøkning. Erytritol kan brukes som en en-til-en erstatning for sukker i oppskrifter.

3. Honning: Honning er en naturlig søtningsmiddel som inneholder en rekke næringsstoffer og antioksidanter. Det har en lavere glykemisk indeks enn vanlig sukker, men det er fortsatt høyt i fruktose, så det bør brukes med forsiktighet.

4. Fruktjuice: Fruktjuice, som eplejuice eller appelsinjuice, kan brukes til å søte pavlovaen naturlig uten å tilsette ekstra sukker. Vær imidlertid oppmerksom på at fruktjuice også inneholder naturlig sukker, så det kan fortsatt påvirke blodsukkernivået.

Relatert: Sunne muffins uten sukker

Tips for vellykket pavlova med lite sukker

Når du lager pavlova med lite sukker, er det noen tips og triks som kan hjelpe deg med å oppnå det beste resultatet. Her er noen nyttige tips for å lage en vellykket pavlova med redusert sukkerinnhold:

1. Pisk eggehvitene til riktig konsistens: For å oppnå den rette konsistensen på marengsen, er det viktig å piske eggehvitene til de danner myke topper og er stive og glansfulle. Dette sikrer at marengsen blir luftig og sprø når den stekes.

2. Tilsett sukker gradvis: Når du tilsetter sukker til eggehvitene, er det best å gjøre det gradvis mens du fortsatt pisker. Dette bidrar til å forhindre at marengsen mister volumet og blir flat. Det kan også bidra til å oppnå en jevnere konsistens i marengsen.

3. Bruk en sur ingrediens: Å tilsette en liten mengde hvitvinseddik eller sitronsaft til marengsen kan bidra til å stabilisere den og forhindre at den kollapser under bakingen. Dette er spesielt viktig når du reduserer sukkerinnholdet, da sukkeret vanligvis bidrar til stabiliteten i marengsen.

4. Ikke overbake marengsen: Det er viktig å følge nøye med på marengsen mens den steker for å unngå at den blir brent eller for tørr. Marengsen skal være sprø på utsiden og myk og seig inni. Ta den ut av ovnen når den har fått en lett gyllen farge.

5. La marengsen avkjøles helt: Det er viktig å la marengsen avkjøles helt på stekebrettet før du fjerner den. Dette bidrar til å forhindre at marengsen kollapser eller sprekker. Du kan også la marengsen avkjøles i ovnen med døren på gløtt for å unngå plutselige temperaturforandringer.

Relatert: Kosthold uten salt og sukker

Nyt pavlova med lite sukker!

Med disse tipsene og triksene bør du være godt rustet til å lage en deilig pavlova med lite sukker hjemme. Ikke vær redd for å eksperimentere med ulike søtningsmidler, smaksvarianter og toppinger for å tilpasse pavlovaen til dine personlige preferanser og kostholdsmål. Nyt denne himmelske godbiten med familie og venner, og vær stolt av å kunne tilby en sunnere alternativ til den tradisjonelle oppskriften!

Konklusjon

Pavlova med lite sukker er en sunnere og like smakfull alternativ til den tradisjonelle oppskriften. Ved å redusere sukkerinnholdet og bruke alternative søtningsmidler, kan du nyte denne delikate desserten med mindre skyldfølelse og bedre helsemessige fordeler. Prøv å eksperimentere med ulike erstatninger og smaksvarianter for å finne din favorittoppskrift på pavlova med lite sukker, og nyt en himmelsk godbit uten bekymring!

Referanser

 1. «Pavlova Recipe» – BBC Good Food: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pavlova
 2. «How to Reduce Sugar in Your Baking» – King Arthur Baking Company: https://www.kingarthurbaking.com/learn/guides/reduce-sugar-guide
 3. «10 Natural Sweeteners and How to Use Them» – Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sweeteners

Om forfatteren