20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Parmesanost gravid

Det er noen oster du bør unngå når du er gravid, fordi de kan gjøre deg syk eller skade babyen. Lær mer om hvilke oster du kan spise når du er gravid.

Forsikre deg om at du vet om hvilke matvarer du bør unngå eller ta forholdsregler med når du er gravid.

Oster som skal unngås i svangerskapet

Myke oster med hvitt skall. Ikke spis muggmoden myk ost (oster med hvit skall) som Brie og Camembert. Dette inkluderer også myke geiteoster, for eksempel chèvre. Disse ostene er bare trygge å spise i svangerskapet hvis de har blitt tilberedt grundig, til de er dampende varme hele veien. Du bør også unngå myke blåmuggoster som Danish Blue, Gorgonzola og Roquefort. Myke, blåmuggoster er bare trygge å spise i svangerskapet hvis de har blitt tilberedt grundig, til de er dampende varme hele veien.

Det anbefales at gravide unngår noen myke oster, fordi de er mindre sure enn harde oster og inneholder mer fuktighet, noe som betyr at de kan være et ideelt miljø for skadelige bakterier, for eksempel Listeria, å vokse i. Selv om infeksjon med Listeria (listeriose) er sjelden, er det viktig å ta spesielle forholdsregler under graviditet. Selv en mild form for sykdommen hos en gravid kvinne kan føre til spontanabort, dødfødsel eller alvorlig sykdom hos en nyfødt baby. Hvis du er gravid og viser tegn på listeriainfeksjon, må du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Oster som er trygge i svangerskapet

Alle harde oster er trygge i svangerskapet. Du kan spise harde oster, for eksempel cheddar, parmesanost og Stilton, selv om de er laget med upasteurisert melk. Harde oster inneholder ikke så mye vann som myke oster, så det er mindre sannsynlig at bakterier vokser i dem. Det er mulig for hard ost å inneholde Listeria, men risikoen anses å være lav.

Myke oster som er trygge å spise i svangerskapet

Bortsett fra muggmodne, myke oster, er alle andre myke ostetyper greit å spise, forutsatt at de er laget av pasteurisert melk.

Disse inkluderer:

  • cottage cheese
  • mozzarella
  • feta
  • kremost
  • paneer
  • ricotta
  • halloumi
  • noen typer geitost
  • bearbeidede oster, for eksempel ostepålegg

Kokte myke oster som er trygge å spise i svangerskapet

Grundig matlaging bør drepe eventuelle bakterier i ost, så det skal være trygt å spise kokt muggmoden, myk ost, som Brie, Camembert og Chèvre, og kokt, myk blåmuggost, som Roquefort eller Gorgonzola, eller retter som inneholder dem. Det er viktig å sørge for at osten er godt kokt til den er dampende varm hele veien.

Relaterte artikler:

Urinveisinfeksjon gravid

Vektoppgang gravid tabell

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!