Paranøtter og allergi

Allergi mot paranøtter antas å være mer vanlig hos voksne enn hos barn. Lær mer om allergi mot paranøtter, og om du kan spise andre nøtter.

Paranøtter allergi

Følgende informasjon er ment å hjelpe mennesker med allergi mot paranøtter til å håndtere tilstanden på en god måte. Informasjonen er ment som generell veiledning. Hvis du kjenner eller tror du er allergisk mot paranøtter, er det viktig å besøke fastlegen din og søke henvisning til en allergiklinikk selv om symptomene har vært milde.

Paranøtteallergi antas å være mer vanlig hos voksne enn hos barn, noe som ganske enkelt kan gjenspeile det faktum at paranøtter normalt ikke blir spist av små barn. Allergiske reaksjoner på paranøtter er ofte alvorlige og har potensiale til å forårsake anafylaksi (betegnelsen brukt for en alvorlig, livstruende allergisk reaksjon), som inkluderer pustevansker. Personer med paranøtteallergi vil ikke vokse det av seg. Pasienter som var involvert i en langtidsstudie, så ikke ut til å miste følsomheten for paranøtter etter mange år.

Unngå andre nøtter

Noen mennesker som er allergiske mot en type nøtter, for eksempel paranøtter, kan være allergiske mot andre, inkludert valnøtter eller mandler. Det er også mulighet for at visse nøtter kommer i kontakt med andre under matproduksjon. Så er det best å unngå alle nøtter hvis du er allergisk mot en eller to av dem?

Noen allergieksperter vil faktisk anbefale at du unngår nøtter helt for å unngå allergiske reaksjoner. Men andre er uenige. Hos barn som er allergiske mot peanøtter eller andre typer nøtter, kan introduksjon av spesifikke nøtter som barnet ikke er allergisk for å forbedre livskvaliteten, vurderes, og hos pasienter med flere matallergier, veganske eller etniske spesifikke dietter, der nøtter er en viktig kilde til proteiner.

Vårt råd er at det kommer an på hvilke allergitester du har hatt. Hvis du er testet for spesifikke nøtter, vil legen din eller allergologen kunne gi beskjed om det er mulig å inkludere visse nøtter i kostholdet ditt. Hvis du spiser spesifikke nøtter, anbefales det vanligvis å gjøre det hjemme, slik at du bedre kan kontrollere risikoen for kryssallergier. Å spise nøtter med skall kan bidra til at du unngår risikoen for kryssforurensning fra andre nøtter. Hvis du ikke har blitt testet for spesifikke nøtter, unngå alle nøtter, inntil du har blitt testet.

Bruksområder for paranøtter

Paranøtter kan spises rå, og brukes gjerne i kaker, brød, kjeks, müsli, konfekt og is. Paranøttesmør finnes i supermarkeder og matbutikker. Nøtter er et vanlig ved orientalsk matlaging.

Oljer

Paranøtteolje bør unngås, fordi den sannsynligvis vil være uraffinert og derfor vil inneholde proteiner som utløser allergiske reaksjoner. Den kan brukes til dressing i salater. Medisiner, såper, kosmetikk og personlig pleieprodukter inneholder noen ganger nøtteoljer. Det er vanskelig å bestemme risikonivået som disse produktene utgjør, så vi anbefaler å unngå dem. Etiketter kan vise ingredienser på latin (det latinske navnet på paranøtter er Bertholletia excelsa).

Relaterte artikler:

Burot allergi

Hvilke nøtter er sunnest

Om forfatteren

Legg inn kommentar