20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Overgangsalder symptomer svimmelhet

Svimmelhet i overgangsalderen er normalt og indikerer vanligvis ikke et medisinsk problem. Lær mer om svimmelhet under overgangsalder.

Uforklarlig svimmelhet bør imidlertid diskuteres med en lege, fordi symptomet kan være et tegn på noe mer alvorlig. Det er mer sannsynlig at kvinner opplever svimmelhet i overgangsalderen, muligens på grunn av aldringsprosessen og endringer i hormonnivået. Svimmelhet er ikke en sykdom, men et symptom på at det skjer noe i kroppen.

Denne artikkelen diskuterer potensielle årsaker og behandling av svimmelhet i overgangsalderen.

Symptomer på svimmelhet og overgangsalder

Forskere er fremdeles ikke klar over sammenhengen mellom svimmelhet og overgangsalder. Her er noen mulige forklaringer:

Hormonelle forandringer

Endringer i hormonnivåer kan være en årsak til svimmelhet under perimenopause. Symptomer på overgangsalder kommer under perimenopause, overgangen til overgangsalder. Denne fasen begynner når menstruasjonene begynner å bli uregelmessige. Perimenopause varer fra 4 til 8 år, inntil menstruasjonen har stoppet helt i 12 måneder og overgangsalderen er fullført. Kvinner når typisk overgangsalder mellom 40 og 58 år. Under perimenopause reduserer eggstokkene sine produksjoner av østrogen og progesteron, hormonene som er ansvarlige for å opprettholde det reproduktive systemet. Disse hormonene spiller også en rolle i aktiviteten til andre organer, inkludert hjernen, hjertet og bukspyttkjertelen.

Plutselige fall og endringer i fruktbarhetshormonnivået kan føre til svimmelhet ved å påvirke følgende:

Det indre øret

Hjernen sanser balanse gjennom otoconia, et organ i det indre øret som består av bittesmå krystaller som kalles otoliths. Minst en studie finner en kobling mellom østrogentap og en svekkelse av otoconia hos kvinner som opplever godartet paroksysmal posisjonssvimmel (BPPV), en lidelse definert av episoder med svimmelhet som oppstår under bevegelse.

Metabolisme

Kroppens metabolske system bryter ned mat til enkle sukkerarter kalt glukose og leverer den til celler, som bruker glukosen til energi. Østrogen spiller en rolle i å opprettholde denne prosessen. Når kroppens østrogennivå synker, kan det hende at celler i kroppen ikke får nok glukose. Dette kan føre til tretthet og svimmelhet.

Hjertet

Hormonelle forandringer i overgangsalderen kan også føre til hjertebank, der hjertet ser ut til å dunke eller hoppe over et taktslag. De uregelmessige hjerteslagene kan utløse svimmelhet.

Hjernen

Østrogen hjelper hjernen til å forstå kroppens stilling i det omgivende miljøet. Når østrogennivået faller, kan hjernen bli desorientert, noe som fører til en følelse av ubalanse eller svimmelhet.

Aldring

Aldringsprosessen kan føre til at det indre øret og andre kroppssystemer slutter å fungere så godt som de pleide. Dette funksjonstapet kan bli verre av de hormonelle endringene som er forbundet med overgangsalderen.

Indirekte årsaker

Svimmelhet er noen ganger et symptom på en overgangsalderrelatert tilstand, snarere enn et direkte symptom på overgangsalder. Endringer i fruktbarhetshormoner kan utløse følgende forhold, noe som kan føre til svimmelhet:

Søvnløshet

Hormonelle endringer assosiert med overgangsalder kan forstyrre søvnen, forårsake en manglende evne til å sovne eller sove i 7 til 8 timer. Kroniske søvnvansker, kjent som søvnløshet, kan hindre hjernefunksjoner, og føre til svimmelhet.

Hetetokter

Rundt 75 prosent av kvinner opplever hetetokter under perimenopause, som er en midlertidig, varm følelse som sprer seg i ansiktet, nakken og overkroppen. Hetetokter oppstår vanligvis i løpet av de første 6 månedene til 2 år av perimenopause og kan fortsette å oppstå i opptil 10 år. Svimmelhet og desorientering kan være et resultat av hetetokter.

Migrene

En studie fant at overgangsalder kan gi migrogen svimmelhet, en migrenehodepine ledsaget av episoder med svimmelhet.

Angst og stress

Bekymring og panikk kan øke i overgangsalderen på grunn av hormonelle forandringer eller hendelser, som bekymringer for aldring. Angstfølelser kan kulminere i et panikkanfall, som kan omfatte svimmelhet som symptom.

Livsstilstips

Følgende kan bidra til å redusere symptomene på svimmelhet.

  • Å føre journal over daglige vaner kan være med på å identifisere hva som forårsaker svimmelhet.
  • Drikk rikelig med vann: Drikk minst 8 kopper vann i løpet av dagen. Unngå brus, alkohol og kaffe.
  • Spis hyppige små måltider og snacks: Å spise små måltider og snacks gjennom dagen kan bidra til å opprettholde blodsukkernivået. Velg mat med sammensatte karbohydrater – for eksempel fullkorn og grønnsaker – og magre proteiner, for eksempel egg, kylling og fisk.
  • Opprettholde et sunt søvnmønster: For å forbedre søvnen, holder du en vanlig liggetid og våkne tid. Regelmessig trening, sunn mat og fuktighet kan også forbedre søvnen.
  • Redusere stress: Regelmessig rask trening i minst 150 minutter i uken kan bidra til å redusere stress. I tillegg kan pusteøvelser, meditasjon og yoga forbedre stressnivået. Samtaleterapi og unngå stressutløsere kan også hjelpe.
  • Balanseøvelser: Jevnlige balanseøvelser for å styrke muskler som støtter balansen.

Føre logg

Å føre en logg over daglige vaner for å hjelpe med å finne faktorer som utløser svimmelhet. En logg kan brukes til å spore symptomer, mat, aktiviteter og medisiner.

Relaterte artikler:

Overgangsalder hjertebank

Hvor lenge varer overgangsalder

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%