Overgangsalder og hjertebank

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Kvinner kan bekymre seg over overgangsalderen av forskjellige årsaker. Lær mer om hjertebank i overgangsalderen, og årsaker.

Noen kan se på det som en viktig milepæl, som slutten av fødselsårene. Andre kan bekymre seg for kjente symptomer, som hetetokter og nattesvette. Andre vanlige symptomer kan være tørrhet og ubehag i skjeden under sex, problemer med å sove, dårlig humør eller angst, redusert sexlyst og problemer med hukommelse og konsentrasjon.

Overgangsalder hjertebank

Hjertebank er det ikke snakket om så mye som andre symptom under overgangsalderen, og vil sannsynligvis overraske mange kvinner. De kan oppstå på grunn av hormonforandringer i perioder, under graviditet og overgangsalderen, og er ofte midlertidige.

Hva er hjertebank?

Hjertet kan flagre, slå fort eller uregelmessig under hjertebank, og dette er et vanlig symptom på perimenopause.
Hjertebank kalles også uregelmessige hjerteslag eller arytmi. Dette er hjerteslag som plutselig er mer merkbare enn vanlige hjerteslag. Hjertebank er ofte kortvarig, og varer ofte bare noen få sekunder eller minutter. Hjertebank kan virke alarmerende, men det er ofte ufarlig og signaliserer ikke nødvendigvis et alvorlig problem. Imidlertid bør folk fortsatt oppsøke lege hvis de oppstår.

Årsaker til hjertebank i overgangsalderen

En kvinne som noen ganger føler at hjertet slår fort eller hopper over et slag, kan ha hjertebank i overgangsalderen. Dette er et vanlig symptom på perimenopause. Perimenopause er tiden før overgangsalderen, som igjen er når en kvinne ikke har hatt menstruasjon på 12 måneder. Etterpå sies kvinner å være i postmenopausefasen. Hjertebank er et direkte resultat av lavere nivåer av det kvinnelige hormonet østrogen, noe som fører til en overdreven stimulering av hjertet. Et slikt fall i hormonproduksjonen kan knyttes til en økning i både hjerterytme og hyppighet i hjertebank, og ikke-truende arytmier.

Når du skal oppsøke lege

Selv om denne type hjertebank vanligvis er ufarlig, bør de ikke ignoreres. En kvinne som opplever hjertebank anbefales sterkt å oppsøke lege for å få en diagnose, og å utelukke eventuelle avvik. Leger vil spesielt undersøke om hjertebank er knyttet til en pustebesvær, svimmelhet eller ubehag i brystet. Hjertebank i overgangsalderen kan øke hjerterytmen med 8 til 16 slag i minuttet. Noen kvinner har imidlertid rapportert mye større økninger, med hjerterytmen opp til 200 slag per minutt. Kvinner i overgangsalderen som opplever uregelmessig hjerterytme, blir ofte behandlet ved hjelp av naturlige metoder. Når problemene er forårsaket av reduserte nivåer av østrogen, kan behandlingen innebære livsstilsendringer.

Noen få livsstilsendringer kan bidra til å kutte ned forekomsten av hjertebank. De inkluderer:

  • redusere koffeininntaket ved å drikke mindre kaffe og andre koffein-tunge drikker
  • kutte ned eller unngå sentralstimulerende midler, for eksempel sigaretter og alkohol
  • øve på avslapningsteknikker, for eksempel yoga, mindfulness og pusteøvelser

Relaterte artikler:

Hvor lenge varer overgangsalder

Symptom på overgangsalder

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar