Overgangsalder og blodprøver

Legen din kan hjelpe deg med å avgjøre om du begynner overgangsalderen. Lær mer om blodprøver du kan ta for å bestemme overgangsalder.

Overgangsalder

Overgangsalder er en biologisk prosess som oppstår når en kvinnes eggstokker slutter å gi ut modne egg og kroppen hennes produserer mindre østrogen og progesteron. Legen eller gynekologen din kan også hjelpe deg med å avgjøre om du begynner overgangsalderen. De vil spørre om symptomene dine, spore syklusen din og muligens gjennomføre noen få tester.

Overgangsalderen begynner vanligvis mellom 40 og 60 år, selv om det er vanligst å starte rundt fylte 51. Det er sannsynlig at det har begynt hvis du ikke har hatt en mens på over seks måneder. Det er klinisk bekreftet etter 12 hele måneder uten periode.

Overgangsalder symptomer

Du kan først begynne å merke symptomer på overgangsalderen noen måneder eller til og med år før overgangsalderen begynner. Dette er kjent som perimenopause. Noen av symptomene du kan merke inkluderer:

 • tynnere hår
 • tørrhet i huden
 • lavere sexlyst
 • hetetokter
 • nattesvette
 • endringer i humør
 • uregelmessige perioder
 • vektøkning

Du kan gå måneder uten mens i perimenopausefasen. Hvis du imidlertid savner en periode og ikke bruker prevensjon, kan du se legen din eller ta en test for å forsikre deg om at du ikke er gravid. Overgangsalder kan være selvdiagnostisert i de fleste tilfeller. Snakk med legen din for å bekrefte en diagnose og for å identifisere måter å redusere belastende symptomer på. Dette vil også gi deg en sjanse til å stille spørsmål om hva du kan forvente.

Fysisk undersøkelse

Før du besøker legen din, kan du spore symptomene du opplever, hvor ofte de oppstår og hvor alvorlige de er. Legg merke til når du hadde din siste periode, og rapporter eventuelle uregelmessigheter i timingen som kan ha skjedd. Lag en liste over medisiner og kosttilskudd du tar for øyeblikket.

Overgangsalder er en naturlig prosess, og legen din kan gi deg ekspertråd. Vanligvis gir symptomene du beskriver nok bevis til å hjelpe med å diagnostisere overgangsalder. Din helsepersonell kan vippe skjeden din for å teste pH-nivåene, noe som også kan bidra til å bekrefte overgangsalderen. Vaginal pH er omtrent 4,5 i reproduksjonsårene. I overgangsalderen stiger pH i skjeden til en balanse på 6.

Hvis du har symptomer på overgangsalder, kan legen din bestille tester for å utelukke andre tilstander, for eksempel ovariesvikt eller en skjoldbrusk-tilstand. Disse testene kan omfatte:

 • en blodprøve for å sjekke nivåene av follikkelstimulerende hormon (FSH) og østrogen
 • en funksjon for test av skjoldbruskkjertelen
 • en lipidprofil
 • tester for lever- og nyrefunksjon

Overgangsalder blodprøver

Legen din kan bestille en blodprøve for å kontrollere nivåene av follikkelstimulerende hormon (FSH) og østrogen. I overgangsalderen øker FSH-nivåene dine og østrogennivåene dine synker. I løpet av den første halvdelen av menstruasjonssyklusen, stimulerer FSH, et hormon som frigjøres av den fremre hypofysen, modning av egg samt produksjon av et hormon som kalles østradiol. Estradiol er en form for østrogen som er ansvarlig for (blant annet) å regulere menstruasjonssyklusen og støtte den kvinnelige reproduktive kanalen. I tillegg til å bekrefte overgangsalder, kan denne blodprøven oppdage tegn på visse hypofyseforstyrrelser. Legen din kan bestille en ekstra blodprøve for å sjekke det skjoldbruskstimulerende hormonet (TSH), da hypotyreose kan forårsake symptomer som ligner på overgangsalderen. En nylig godkjent diagnostisk test måler mengden av anti-Mullerian hormon (AMH) i blodet. Det kan hjelpe legen din til å bestemme når du skal gå inn i overgangsalderen hvis du ikke allerede har gjort det.

Relaterte artikler:

Vann i kroppen overgangsalder

Hvordan bli kvitt vann i kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar