Øvelser for mental trening

Hjernen er involvert i alt vi gjør, og som for andre deler av kroppen, må den også tas vare på. Lær mer om mental trening.

Mental trening

Å trene hjernen for å forbedre hukommelse, fokus eller daglig funksjonalitet bør være topp prioritet for mange mennesker, spesielt når de blir eldre. Når det er sagt, kan mennesker i alle aldre dra nytte av å innlemme øvelser for mental trening i hverdagen.

Mental trening øvelser

Forskning har vist at det er mange måter du kan forbedre ditt mentale fokus og hjelpe hjernen din med å holde seg sunn, uansett hvilken alder du er. Å gjøre visse hjerneøvelser for å styrke hukommelsen, konsentrasjonen og fokuset ditt kan gjøre daglige oppgaver raskere og enklere å gjøre, og holde hjernen skjerpet når du blir eldre.

Her får evidensbaserte øvelser som gir de deg mental trening

Ha det gøy med et puslespill

Enten du setter sammen 1000 biter av Eiffeltårnet eller går sammen for å lage Mikke Mus, er å jobbe med et puslespill en utmerket måte å styrke hjernen din på. Forskning har vist at å pusle rekrutterer flere kognitive evner og er en beskyttende faktor for kognitiv aldring. Med andre ord, når du setter sammen et puslespill, må du se på forskjellige brikker og finne ut hvor de passer inn i det større bildet. Dette kan være en flott måte å utfordre og trene hjernen din på.

Spill kort

Når er siste gang du spilte kort? Forskere som gjennomførte en studie i 2015, fant at et raskt kortspill kan føre til større hjernevolum i flere regioner i hjernen. Den samme studien fant også at et spill med kort kan forbedre hukommelse og tenkeevner.

Prøv å lære et av disse velprøvde kortspillene:

  • kabal
  • bridge
  • amerikaner
  • poker
  • idiot
  • vri åtter

Utvid begrepsforrådet ditt

Et rikt ordforråd har en måte å få deg til å høres smart ut. Men visste du at du også kan gjøre øvelser med begrep til et stimulerende hjernespill? Forskning viser at mange flere regioner i hjernen er involvert i vokabularoppgaver, spesielt i områder som er viktige for visuell og auditiv prosessering. For å teste denne teorien, prøv denne kognitive aktiviteten:

  • Ha en notisbok når du leser.
  • Skriv ned et ukjent ord, og slå opp definisjonen.
  • Forsøke å bruke dette ordet fem ganger dagen etter.

Bruk alle sansene

En forskningsrapport fra 2015 antyder at bruk av alle sansene kan bidra til å styrke hjernen din. For å gi sansene og hjernen din en treningsøkt, kan du prøve å gjøre aktiviteter som samtidig involverer alle fem sansene dine. Du kan prøve å bake en rekke kaker, besøke et marked eller prøve en ny restaurant mens du fokuserer på å lukte, ta på, smake, se og høre alt på samme tid.

Lær en ny ferdighet

Å lære en ny ferdighet er ikke bare morsomt og interessant, men det kan også bidra til å styrke forbindelsene i hjernen din. Forskning fra 2014 viser også at det å lære en ny ferdighet kan bidra til å forbedre minnefunksjonen hos eldre voksne. Er det noe du alltid har ønsket å lære å gjøre? Kanskje du vil vite hvordan du reparerer bilen din, bruker et bestemt program eller sykler? Du har nå enda en god grunn til å lære den nye ferdigheten.

Lær en ny ferdighet til andre

En av de beste måtene å utvide læringen på er å lære bort en ferdighet til en annen person. Etter at du har lært en ny ferdighet, må du øve på den. Å lære det til noen andre krever at du forklarer konseptet og korrigerer eventuelle feil du gjør. Lær for eksempel å svinge en golfklubb, og lær deretter trinnene til en venn.

Lytte til eller spille musikk

Vil du ha en enkel måte å øke din kreative hjernekraft? Svaret kan ligge i å slå på litt musikk. I følge en 2017-studie, hjelper lytting til musikk med å generere mer innovative løsninger sammenlignet med å være i stillhet. Hvilket betyr at å skru opp litt god musikk kan bidra til å øke din kreative tenkning og hjernekraft. Og hvis du vil lære å spille musikk, er det et flott utgangspunkt, fordi hjernen din er i stand til å lære nye ferdigheter når som helst i livet. Derfor er du aldri for gammel til å begynne å spille et instrument som piano, gitar eller trommer.

Variasjon er viktig

Ikke bli sittende fast når du kommer til dine daglige gjøremål. Vær i stedet villig til å prøve nye måter å gjøre de samme tingene på. Velg en annen rute for å komme deg på jobb hver uke, eller prøv en ny transportmåte, for eksempel sykling eller bruk av offentlig transport i stedet for å kjøre bil. Hjernen din kan dra nytte av denne enkle endringen, og du kan bli overrasket over hvor lett det er å endre tankegangen.

Meditere

Daglig meditasjon kan roe kroppen din, roe ned pusten og redusere stress og angst. Men visste du at det også kan bidra til å finjustere hukommelsen og øke hjernens evne til å behandle informasjon? Finn et rolig sted, lukk øynene og bruk fem minutter på å meditere hver dag.

Lær et nytt språk

Forskning har med overveldende tyngde bevist de mange kognitive fordelene ved å kunne snakke mer enn ett språk. I følge flere studier kan tospråklighet bidra til bedre hukommelse, forbedrede visuelle/romlige ferdigheter og høyere kreativitetsnivå. Å snakke flytende på mer enn ett språk kan også hjelpe deg å skifte lettere mellom forskjellige oppgaver, og forsinke begynnelsen av aldersrelatert mental nedgang. Den gode nyheten er at det aldri er for sent å høste fordelene ved å lære et nytt språk. I følge forskere kan du øke hukommelsen og forbedre andre mentale funksjoner ved å studere et nytt språk når som helst i livet ditt.

Fokusere på en annen person

Neste gang du samhandler med noen, må du legge merke til fire ting om dem. Kanskje du observerer fargen på skjorta eller buksene deres. Bruker de briller? Har de en hatt på, og i så fall, hva slags hatt? Hvilken farge er håret deres? Når du bestemmer deg for fire ting å huske, må du notere det ned og prøve å huske det senere på dagen. Skriv ned hva du husker om de fire detaljene.

Relaterte artikler:

Maraton er like mye mentalt som det er fysisk

Mentale forberedelser til maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar