Oppvarming før 10 km løp

Oppvarming før 10 km løp. Lær mer om hvordan du kan gjennomføre effektiv oppvarming før 10 km løp, for være best mulig forberedt fysisk og mentalt når løpet starter.

Varme opp før 10 km løp

Formålet med oppvarmingen er å gjøre muskulaturen varm og dermed mer smidig i forkant av løpet du skal gjennomføre. En mer smidig muskulatur gjør at du kan løpe mer uanstrengt, og er også viktig for å redusere skaderisiko ved høyere belastning. Oppvarming før 10 km løp bør ha fokus på gjøre deg mentalt og fysisk forberedt på belastningen det er å løpe 10 km med høy intensitet.

Hvordan varme opp før 10 km løp

Det vil være forskjellige preferanser hos den enkelte med tanke på oppvarming før et 10 km løp. Noen velger å varme opp over en lenger periode, mens andre igjen tar en kortere mer intensiv oppvarming. Enkelte løpere trenger en hardere oppvarming for å for å forberede seg fysisk og mentalt på å løpe med høy belastning. Uansett hva slags oppvarming du foretrekker, bør du varme opp med tanke på hvordan du tenker å legge opp løpet. Ønsker du å ta det roligere fra start, og gradvis øke intensiteten utover i løpet, kan det hende at oppvarmingen ikke trenger å være så hard. Løper du hardt ut fra start bør du imidlertid ha forberedt kroppen på denne intensiteten gjennom oppvarmingen.

Oppvarming med lav intensitet før 10 km løp

All oppvarming du gjennomfører 10 km løp bør starte med lav intensitet. Varigheten på den rolige oppvarmingen kan være 10-15 minuttene, og kommer før du eventuell legger inn oppvarming med høyere intensitet.

Oppvarming før 10 km løp med stigningsløp

Stigningsløp er akselerasjoner på omtrent 100 meter, der du starter opp med rolig jogg og bygger opp farten gradvis til cirka 85-90 prosent av maks hastighet. Deretter reduserer du farten gradvis før du stopper. Varigheten på et stigningsløp bør være rundt 20-30 sekunder. Husk at stigningsløp skal være korte, og at du løper raskt bare i noen få sekunder. Stigningsløpene skal ikke være for krevende. Det er viktig at du er avslappet når du løper stigningsløp, og ikke anstrenger deg for mye eller spenner deg. Dette kan være en effektiv måte å varme opp før 10 km løp, i og med at du får en gradvis økning i belastning.

Oppvarming før 10 km løp

Oppvarmingen du gjennomfører i forkant av et 10 km løp bør vare alt fra 20 minutter eller lenger. Det er å anbefale at du legger inn fartsøkninger etter at du er ferdig med den første delen av oppvarmingen som skal være rolig. Fartsøkningene skal være korte, og kan til gjengjeld være med relativt hard intensitet. Å gjennomføre oppvarming med hardere intensitet kan gjøre det enklere fysisk og mentalt å løpe med høy intensitet når du har startet løpet.

Relaterte artikler:

Treningsprogram 10 km under 50 min

Tips til oppvarming for løpere

Om forfatteren

Legg inn kommentar