Opp og ned i vekt og like langt

Er du en av mange jo-jo slankere som går ned i vekt og like fort opp igjen? Har du prøvd alt av dietter og slankekurer? Lær hvordan du enkelt kan nå din idealvekt og holde den!

Klarer ikke gå ned i vekt

Du har kanskje prøvd å slanke deg i årevis, men går likevel opp og ned i vekt. Du har kanskje prøvd det meste av dietter og slankekurer, og lykkes med å gå ned i vekt, men går like fort opp igjen. Å gå opp og ned i vekt over et lenger tidsrom er ikke sunt, og skaper ubalanse i kroppen din. Målet ditt bør være å nå din idealvekt og greie å opprettholde denne gjennom et langt liv. Det er fullt mulig, men da må du kutte ut knallharde dietter der du går sulten i uker og måneder, og pulver og pillekurer som kan være direkte helseskadelige. For å stoppe å være en jo-jo slanker må du balansere inntaket og uttaket av kalorier, og du må gjøre det hele tiden uten at hver dag blir en kamp mot kaloriene. Du må antakelig legge om livsstilen, og det gjør du best og enklest ved å trene regelmessig og ha et sunt og balansert kosthold der du får i deg nødvendige makronæringsstoffer, vitaminer og mineraler. Det tar tid å legge om til nye vaner, så du må være tålmodig. Belønningen er at du opprettholder ønsket kroppsvekt gjennom et langt liv.

Trener og spiser sunt og går opp i vekt

Det kan være at du trener og spiser sunt, og likevel går opp i vekt. Det er fullt mulig, dersom du trener for lite variert og spiser for mye mat. Du trenger heller ikke overspise, det holder at du spiser den eller de ekstra porsjonene hver dag, som du strengt tatt kunne greid deg uten. Det kan også hende at du ikke spiser så sunt som du tror, og at du spiser uregelmessig til alle døgnets tider. Det kan også bidra til at du går opp i vekt, selv om du spiser noenlunde sunt og trener. Dersom du trener i den samme løypa med samme intensitet, vil du raskt stagnere. Kroppen venner seg til den treningen du gjennomfører, og formutviklingen stopper opp og effekten av treningen i form av høyere forbrenning kan også avta. Treningen er på ingen måte bortkastet, heller at du ikke oppnår effekten du ønsker. Du skal trene variert og med vekslende intensitet. Når du trener med lav intensitet, vil du forbrenne mer fett, og når du trener med høyere intensitet, vil du forbrenne mer kalorier. Trene og spise regelmessig, og ikke overspis. Kostholdet ditt bør bestå av mye grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær. En håndfull nøtter om dagen er også sunt. Spis grove kornprodukter, villris, fullkornspasta og poteter. Styr unna hvitt sukker, og sukkerholdige drikker, også juice. Kunstige søtningsstoffer er på mange måter verre enn sukker. Drikk heller vann, kaffe og te. Det spiller mindre rolle om du går tregt ned i vekt, bare du går ned i vekt.

Går opp i vekt uten å spise

Går du på knallharde dietter eller pulverkurer, der du lever på et minimum av kalorier, kan det gjøre at du går opp i vekt, heller enn ned i vekt. Årsaker til det kan være at kroppen går i sparemodus for å spare på energi. Forbrenningen og metabolismen blir satt ned, og du risikerer å gå opp i vekt. Trening og et sunt og balansert kosthold vil bidra til å motvirke dette. Du kan spise deg mett på mat som inneholder færre kalorier, og kan trener regelmessig og variert for å opprettholde en høyere forbrenning.

Hvor mange kalorier per dag for å gå ned i vekt

Mange faktorer spiller inn med tanke på hvor mange kalorier per dag du trenger for å gå ned i vekt. Det du kan gjøre er å bruke en kalorikalkulator for å estimere ditt kaloribehov i løpet av en dag, og ut fra denne beregningen avgjøre hvor mange kalorier du skal innta for å gå ned i vekt.

Legg inn kjønn, alder, høyde og vekt, og hvilket aktivitetsnivå du har i løpet av en dag, for å estimere ditt dagsbehov av kalorier.

Er du en mann på 52 år som har en høyde på 183 cm og veier 76 kg, med et høyt aktivitetsnivå, vil det tilsvare et kaloribehov 2841 kcal (CPM) og 1671 kcal (BMR). CPM (kalorier per minutt) tilsvarer antall kalorier du må ha for å opprettholde kroppsvekt. BMR (Basal metabolsk rate) tilsvarer kalorier du må ha for å opprettholde livsviktige funksjoner.

Går tregt ned i vekt

Du må være tålmodig når du skal slanke deg. En hurtig vektreduksjon vil øke sannsynligheten dramatisk for at du går like raskt opp igjen. Går du sakte ned i vekt, kan det være en sunnere og mer skånsom måte å slanke seg på. Trener du og spiser sunt, vil det bidra sterkt til at du når vektmålet ditt, og viktigst av alt; At du greier å holde denne vekten. Det er det som er målet ditt.

Relaterte artikler:

Hvorfor er det vanskelig å gå ned i vekt

Bli slank med 10 minutter trening hver dag

Om forfatteren

Legg inn kommentar