Opp i vekt under mensen

Denne artikkelen vil gi en grundig oversikt over hvorfor vektøkning skjer under mensen, hvilke faktorer som bidrar til det, og praktiske løsninger for å håndtere det.

Mange kvinner opplever vektøkning under menstruasjonssyklusen, noe som kan være frustrerende og bekymringsfullt. Dette fenomenet er vanlig, og det finnes mange grunner til at det skjer. Denne artikkelen vil gi en grundig oversikt over hvorfor vektøkning skjer under mensen, hvilke faktorer som bidrar til det, og praktiske løsninger for å håndtere det.

Hva er menstruasjonssyklusen?

For å forstå vektøkning under mensen, er det viktig å ha en grunnleggende forståelse av menstruasjonssyklusen. En typisk syklus varer omtrent 28 dager, men kan variere fra kvinne til kvinne. Syklusen er delt inn i flere faser: menstruasjonsfasen, follikkelfasen, eggløsningsfasen, og lutealfasen. Hormonene østrogen og progesteron spiller en sentral rolle i reguleringen av syklusen og påvirker mange kroppslige prosesser, inkludert væskebalanse og metabolisme.

Hvorfor opplever kvinner vektøkning under mensen?

Hormonelle endringer

Hormonelle svingninger er den primære årsaken til vektøkning under menstruasjonssyklusen. Østrogen og progesteron påvirker hvordan kroppen holder på væske. I lutealfasen, som er perioden mellom eggløsning og menstruasjon, stiger nivåene av progesteron. Dette hormonet kan føre til væskeretensjon, noe som resulterer i en midlertidig vektøkning. Østrogennivåene kan også spille en rolle ved å påvirke hvordan fett lagres i kroppen.

Væskeretensjon

Væskeretensjon er en av de vanligste årsakene til vektøkning under mensen. Dette kan skyldes en økning i natriumnivåene i kroppen, som igjen fører til at kroppen holder på mer vann. Mange kvinner opplever oppblåsthet og en følelse av tyngde som et resultat av dette. Væskeretensjonen er vanligvis midlertidig og vil forsvinne etter menstruasjonen.

Økt appetitt og cravings

Mange kvinner rapporterer om økt appetitt og spesifikke matcravings under mensen. Dette er også hormonelt drevet, spesielt på grunn av svingninger i progesteronnivåene. Sjokolade, søtsaker, og salt snacks er ofte ettertraktede matvarer. Selv om dette kan føre til midlertidig vektøkning, er det viktig å forstå at det ikke nødvendigvis er en betydelig fettøkning, men heller en økning i kaloriinntak som kan påvirke vekten på kort sikt.

Endringer i fysisk aktivitet

Menstruasjonssmerter, tretthet, og generelt ubehag kan føre til redusert fysisk aktivitet for mange kvinner under menstruasjon. Mindre aktivitet betyr færre forbrente kalorier, noe som kan bidra til vektøkning. Kombinert med økt kaloriinntak, kan dette føre til en merkbar endring på vekten.

Hvordan håndtere vektøkning under mensen?

Hold et balansert kosthold

Et balansert kosthold kan hjelpe med å redusere vektøkning og oppblåsthet under mensen. Fokuser på matvarer som er rike på fiber, som frukt, grønnsaker, og fullkorn, for å fremme fordøyelsen og redusere oppblåsthet. Unngå mat med høyt saltinnhold, da salt kan forverre væskeretensjonen.

Drikk rikelig med vann

Å holde seg godt hydrert kan bidra til å redusere væskeretensjon. Når kroppen er dehydrert, har den en tendens til å holde på mer vann. Sørg for å drikke nok vann gjennom dagen for å hjelpe kroppen med å skylle ut overflødig natrium og væske.

Fysisk aktivitet

Selv om det kan være fristende å ta det med ro under mensen, kan lett fysisk aktivitet bidra til å redusere symptomer som oppblåsthet og ubehag. Øvelser som yoga, turgåing, eller lett styrketrening kan være gunstig. Fysisk aktivitet kan også frigjøre endorfiner, som kan forbedre humøret og redusere cravings.

Stressmestring

Stress kan påvirke hormonbalansen og forverre symptomer som vektøkning og cravings. Å finne metoder for å håndtere stress, som meditasjon, dyp pusting, eller avspenningsteknikker, kan være nyttig for å håndtere symptomer under mensen.

Hold oversikt

Å føre en menstruasjonsdagbok kan hjelpe deg med å identifisere mønstre og forstå hvordan syklusen din påvirker vekten. Dette kan også hjelpe deg med å planlegge og ta forebyggende tiltak for å håndtere symptomene bedre.

Myter om vektøkning under mensen

Myte: Vektøkning under mensen er fettøkning

Det er viktig å skille mellom midlertidig vektøkning på grunn av væskeretensjon og faktisk fettøkning. De fleste kvinner opplever en midlertidig vektøkning som forsvinner etter menstruasjonen. Det er ikke nødvendigvis et tegn på økt fettmasse.

Myte: Man kan ikke gjøre noe med vektøkning under mensen

Selv om hormonelle endringer er utenfor vår kontroll, er det mange tiltak man kan ta for å redusere symptomer som væskeretensjon og oppblåsthet. Kosthold, hydrering, og fysisk aktivitet spiller en viktig rolle.

Myte: Alle kvinner opplever vektøkning under mensen

Vektøkning under mensen varierer fra person til person. Noen kvinner opplever det mer enn andre, og noen opplever det kanskje ikke i det hele tatt. Det er viktig å huske at alle kropper er forskjellige og reagerer ulikt på hormonelle endringer.

Andre faktorer som kan påvirke vekt under mensen

Søvnforstyrrelser

Mange kvinner opplever endringer i søvnmønstre i løpet av menstruasjonssyklusen, spesielt i dagene rett før og under mensen. Hormonelle svingninger kan påvirke søvnkvaliteten, noe som igjen kan påvirke appetittregulering og stoffskifte. Dårlig søvn kan føre til økt sult og cravings, samt redusert motivasjon for fysisk aktivitet. Derfor er det viktig å prioritere god søvnhygiene for å støtte en sunn vekt.

Tarmhelse

Hormonene som svinger gjennom menstruasjonssyklusen kan også påvirke fordøyelsessystemet. Mange kvinner rapporterer om endringer i tarmfunksjonen, inkludert forstoppelse eller diaré, i løpet av mensen. Dette kan påvirke hvordan kroppen håndterer næringsstoffer og væske, og dermed påvirke vekt og oppblåsthet. Å opprettholde en diett rik på fiber og probiotiske matvarer kan bidra til å støtte en sunn tarmhelse og minimere fordøyelsesproblemer.

Medisiner og kosttilskudd

Noen medisiner og kosttilskudd kan påvirke væskebalansen og appetitt. For eksempel kan p-piller påvirke hormonbalansen og føre til væskeretensjon. Det er viktig å diskutere eventuelle bekymringer med en helsepersonell for å finne ut om medisiner eller kosttilskudd kan spille en rolle i vektøkningen.

Strategier for langsiktig vektkontroll

Regelmessig fysisk aktivitet

Å opprettholde en jevnlig treningsrutine kan hjelpe med å balansere hormonnivåene og opprettholde en sunn vekt over tid. Kombinasjonen av kardiovaskulær trening og styrketrening er ideell for å forbedre stoffskiftet og muskelmassen, som kan bidra til å motvirke midlertidig vektøkning under mensen.

Balansert ernæring

Langsiktig vektkontroll handler om mer enn bare å redusere kalorier. Å sikre at kostholdet ditt er balansert og næringsrikt kan hjelpe med å regulere hormoner og holde energinivåene stabile. Inkluder matvarer som er rike på omega-3 fettsyrer, som laks og chiafrø, som kan ha en antiinflammatorisk effekt og hjelpe med å redusere oppblåsthet og ubehag.

Hydrering

Å drikke nok vann hver dag er en enkel, men effektiv måte å støtte en sunn vekt på. Vann hjelper med å regulere kroppens væskebalanse, forbedre fordøyelsen og forhindre væskeretensjon. Prøv å unngå sukkerholdige drikker og alkohol, da disse kan bidra til oppblåsthet og dehydrering.

Mindful eating

Mindful eating er en praksis som innebærer å være oppmerksom på hva og hvordan du spiser. Dette kan hjelpe med å redusere overspising og forbedre forholdet ditt til mat. Prøv å spise sakte, nyte hver bit, og vær oppmerksom på kroppens signaler for sult og metthet. Dette kan også hjelpe med å håndtere cravings på en mer balansert måte.

Spesifikke tips for å håndtere cravings

Å ha en plan for måltidene dine kan hjelpe med å redusere impulsive cravings. Inkluder sunne snacks som nøtter, frukt og yoghurt i kostholdet ditt for å holde blodsukkernivåene stabile og unngå de mest intense cravings.

Velg sunne alternativer

Når cravings oppstår, prøv å finne sunnere alternativer som kan tilfredsstille dem. For eksempel kan en håndfull mandler eller mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold være et bedre valg enn sukkerholdige snacks. Dette gir deg næring og tilfredsstillelse uten å overskride kaloriinntaket.

Ikke forby mat

Det er viktig å ikke forby visse matvarer helt, da dette kan føre til en følelse av deprivasjon og øke risikoen for overspising. Tillat deg selv å nyte favorittmatene dine i moderate mengder, og prøv å finne en balanse som fungerer for deg.

Psykologiske aspekter av vektøkning under mensen

Selvfølelse og kroppsoppfatning

Vektøkning, selv om den er midlertidig, kan påvirke selvfølelsen og kroppsoppfatningen negativt. Det er viktig å huske at vekt er en naturlig del av kroppens syklus og ikke nødvendigvis reflekterer generell helse eller fysisk form. Å ha en positiv og realistisk kroppsoppfatning kan hjelpe med å redusere stress og angst relatert til vektøkning.

Støtte fra venner og familie

Å snakke med venner og familie om opplevelser og følelser knyttet til menstruasjon og vektøkning kan være nyttig. Å vite at andre opplever lignende utfordringer kan gi støtte og komfort. Vurder også å søke råd fra en helsepersonell eller terapeut hvis vektøkningen fører til betydelig stress eller påvirker livskvaliteten.

Forskning og fremtidige løsninger

Forskere fortsetter å undersøke de komplekse forholdene mellom hormoner, menstruasjonssyklusen, og vektøkning. Ny forskning kan føre til bedre forståelse og nye behandlingsmetoder for å håndtere disse utfordringene. Det er viktig å holde seg oppdatert på ny vitenskapelig kunnskap for å dra nytte av eventuelle fremskritt.

Teknologiske hjelpemidler

Teknologiske hjelpemidler som menstruasjonsapper og bærbare helsemonitorer kan gi verdifull innsikt i kroppens sykluser og hjelpe kvinner med å håndtere symptomer bedre. Disse verktøyene kan gi personlig tilpasset informasjon og anbefalinger basert på individuelle mønstre og behov.

Konklusjon

Vektøkning under mensen er en vanlig opplevelse for mange kvinner og skyldes hovedsakelig hormonelle endringer som påvirker væskebalanse og appetitt. Selv om det kan være frustrerende, er det viktig å huske at denne vektøkningen vanligvis er midlertidig. Ved å forstå de underliggende årsakene og ta skritt for å håndtere symptomer, kan kvinner redusere ubehag og føle seg bedre gjennom menstruasjonssyklusen. Med et balansert kosthold, riktig hydrering, fysisk aktivitet, og stressmestring kan man minimere vektøkningen og oppleve en mer komfortabel menstruasjon.

Denne artikkelen gir en omfattende innsikt i årsakene til og løsningene for vektøkning under mensen, og forhåpentligvis gir den deg nyttig kunnskap og praktiske råd for å håndtere denne vanlige utfordringen.

Relatert: Hvordan stoppe mensen fort

Relatert: Vann i kroppen når du har mensen

Referanser

 1. Bernstein MT, et al. (2014). Gastrointestinal symptoms before and during menses in healthy women.
  https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6874-14-14
 2. Cheuvront SN, et al. (2013). Physiologic basis for understanding quantitative dehydration assessment.
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523054345
 3. Gorczyca AM, et al. (2016). Changes in macronutrient, micronutrient, and food group intakes throughout the menstrual cycle in healthy, premenopausal women.
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0931-0
 4. Guarino M, et al. (2011). Progesterone receptors and serotonin levels in colon epithelial cells from females with slow transit constipation.
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2982.2011.01705.x
 5. Inam QU, et al. (2016). Effects of sugar rich diet on brain serotonin, hyperphagia and anxiety in animal model of both genders. 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27166525
 6. Jenkins TA, et al. (2016). Influence of tryptophan and serotonin on mood and cognition with a possible role of the gut-brain axis.
  https://www.mdpi.com/2072-6643/8/1/56
 7. Julian R, et al. (2017). The effects of menstrual cycle phase on physical performance in female soccer players.
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0173951
 8. Kohndoker F, et al. (2017). Serum calcium and magnesium levels during different phases of the menstrual cycle.
  https://pdfs.semanticscholar.org/4c86/12a9144274336b0dd1d48795b2d56afcc01e.pdf
 9. Premenstrual syndrome (PMS). (2021).
  https://www.acog.org/womens-health/faqs/Premenstrual-Syndrome
 10. Premenstrual syndrome (PMS). (2021).
  https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome
 11. Racine SE, et al. (2011). Differential associations between ovarian hormones and disordered eating symptoms across the menstrual cycle in women.
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eat.20941
 12. Sawai A, et al. (2018). MRI reveals menstrually-related muscle edema that negatively affects athletic agility in young women.
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0191022
 13. Seo AY, et al. (2013). Abdominal bloating: Pathophysiology and treatment.
  https://www.jnmjournal.org/journal/view.html?doi=10.5056/jnm.2013.19.4.433
 14. Tacai PM, et al. (2015). Characterization of symptoms and edema distribution in premenstrual syndrome.
  https://www.dovepress.com/characterization-of-symptoms-and-edema-distribution-in-premenstrual-sy-peer-reviewed-fulltext-article-IJWH
 15. Wharton W, et al. (2012). Neurobiological underpinnings of the estrogen – mood relationship.
  https://www.eurekaselect.com/article/43442
 16. White CP, et al. (2011). Fluid retention over the menstrual cycle: 1-year data from the prospective ovulation cohort.
  https://www.hindawi.com/journals/ogi/2011/138451/
 17. Your menstrual cycle. (2021).
  https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/your-menstrual-cycle/

Om forfatteren