20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

FÅ RABATTKODE OG 10% EKSTRA I RABATT!

Oksygenmetning og trening

Under trening puster du tyngre og raskere, og pulsen øker for å tilføre muskler nødvendig oksygen. Et pulsoksymeter kan brukes under trening for å måle oksygenmetningen i blodet ditt.

Pulsoksymeter-målingen din senkes naturlig under trening på grunn av endringer som skjer i oksygenbindende egenskaper til røde blodlegemer. Spesifikke målinger av oksygenmetning under trening varierer avhengig v din helsesituasjon og treningsintensitet.

Hvordan det fungerer

Et pulsoksymeter er et ikke-invasivt utstyr, som ofte brukes i helsevesenet, vanligvis plassert på enden av fingeren for å måle blodets oksygenmetning. Enheten bruker røde og infrarøde lys for å måle prosentandelen av hemoglobin, som transporterer oksygen gjennom kroppen din. Måling på denne måten er mulig fordi hemoglobin er en annen farge med og uten oksygen, og det absorberer forskjellige mengder lys avhengig av oksygenivå.

Forskjellen mellom absorpsjonsmengden gir et ganske nøyaktig nivå av oksygenmetningen din. Normale avlesninger er mellom 95 prosent og 100 prosent. En avlesning under 90 prosent er for lav og kan indikere hypoksemi eller lavt oksygen i blodet.

Hemoglobin under trening

Hemoglobin er komponenten av røde blodlegemer som binder seg til oksygen og bærer det gjennom hele kroppen; det er dermed avhengig av nivået av oksygen som er tilgjengelig. Oksygenivået ditt vil sannsynligvis falle under trening fordi fysisk aktivitet senker mengden oksygen som er i stand til å binde seg til hemoglobin på grunn av endringer i blodets egenskaper.

Kroppen din tilpasser seg vanligvis forskjellige nivåer av oksygenering under fysisk aktivitet ved å øke pustefrekvensen. Hvis kroppen din ikke får nok oksygen under trening, vil pusten din bli slitsom og tung, og du vil sannsynligvis ikke kunne fortsette.

Fordeler med måling under trening

Et treningspulsoksymeter måler oksygennivået i blodet ditt under trening og er et nyttig verktøy for seriøse idrettsutøvere og mennesker med helseproblemer. For eksempel kan idrettsutøvere som regelmessig driver med tung trening, spesielt i høyder, bruke pulsoksymetre for å sikre tilstrekkelig oksygenering. Personer med luftveissykdommer eller som kommer seg etter operasjon, kan i mellomtiden finne bruk av et treningspulsoksymeter under trening nyttig for å overvåke oksygennivået.

Ting å vurdere

Å måle oksygenmetning under trening har mange fordeler, men det kan også være misvisende. I følge en studie fra 2013 av oksygenmetning hos fotballspillere utgitt av Australian Journal of Basic and Applied Sciences, synker oksygenmetningen i utgangspunktet under trening ettersom kroppen jobber for å møte kravene til arbeidende muskler. Hvis det er spørsmål om en persons oksygenmetning under trening, kan en annen form for måling være nødvendig. En arteriell blodgasstest gir for eksempel nøyaktig informasjon om oksygeneringsnivåer under bevegelse.

Når du skal oppsøke en lege

I noen tilfeller er hypoksemi forårsaket av hjerteproblemer eller defekter eller lungesykdommer, som bronkitt, astma eller emfysem. Lavt oksygennivå i blodet kan også være en bivirkning av noen medisiner, eller oppstå fra søvnapné. Se lege hvis du opplever hyppige symptomer på hypoksemi under trening eller når du er i ro.

Relaterte artikler:

Lavt oksygenopptak

Hvordan få mer oksygen i blodet

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!