Nydelige luftige saftige brød

Hjemmelaget brød skal ikke være kompakt. Du kan lage luftige og saftige brød som er like gode (eller bedre) enn brødet fra det lokale bakeriet.

Her får du vite faktorene som gir deg nydelige, luftige og saftige brød.

Hemmeligheten ligger i å bruke kvalitetsingredienser og få brødet til å heve seg ordentlig. Det er fem viktige faktorer som utgjør forskjellen mellom ett lett, luftig brød og et kompakt brød. Ingen er vanskelige å håndtere, faktisk er gjær ganske enkelt å ha med å gjøre, og du vil være en bedre brødbaker hvis du forstår disse faktorene. Gjær er en levende organisme. Som med alle andre levende organismer, trenger den et akseptabelt miljø for å vokse og formere seg. Når gjæren vokser produserer den karbondioksidgass som hever deigen og skaper en luftig struktur.

Faktor 1: Temperatur

Gjær er ekstremt følsom for temperatur. Ti graders forskjell i temperaturen på deigen påvirker kraftig gjærens veksthastighet. Temperaturen der gjæren vokser best er rundt 78 grader. Temperaturen på deigen er resultatet av temperaturen på vannet du bruker, temperaturen på melet, temperaturen på kjøkkenet ditt og hvor lenge du blander deigen i mikseren din. Blandingen av deigen skaper friksjon som kan heve temperaturen på deigen. Vann som er 90-100 grader blandet med kjøligere mel, er ment å skape en temperatur på nærmere 78 grader. I en brødmaskin bruker vi kjøligere vann på grunn av det varme, lukkede miljøet til brødmaskinen.

Hvis du vil være en god brødbaker, bruk et termometer. Mål vanntemperaturen nøye. Du vil også bruke termometeret ditt til å sjekke temperaturen på deigen og temperaturen på det bakte brødet for å sikre at det bakes skikkelig.

Faktor 2: Tid

Jo lenger gjæren får lov til å fungere, desto mer gass blir det skapt. I riktig miljø fordobles gjæren. Brødet er klart for ovnen når det har doblet seg i volum, blir mykt og er fullt av gass. På et kjøligere kjøkken kan det ta litt lenger tid. Med en brødmaskin begynner brødet å bake når tidtakeren går av enten det har steget eller ikke. Siden vi ikke kan manipulere tid når vi bruker en brødmaskin, kontrollerer vi gjærveksten med andre faktorer slik at den har steget optimalt når brødet begynner å bake.

Faktor 3: Mengde gjær

Mengden gjær i oppskriften utgjør en forskjell. Vanligvis kontrollerer en baker økningen med andre faktorer og endrer ikke mengden gjær. Imidlertid kan det være lurt å øke gjæren i et veldig kjølig miljø, og redusere gjæren i et veldig varmt miljø.

Faktor 4: Mengde vann

Deig må være mykt og fleksibelt for å heve skikkelig – en faktor av hvor mye vann det er i deigen. Hvis deigen er stiv, er det vanskelig for de ekspanderende gassene å heve deigen og skape volum. Etter at deigen din er eltet, skal den være myk og nesten klissete. En mykere deig vil heve mye raskere enn en stiv deig, og i brødmaskinen din vil en heve deig ikke stige ordentlig før bakingen begynner. En av de enkleste justeringene du kan gjøre på en brødmaskinoppskrift eller blanding som ikke fungerer helt riktig, er å justere vannet med en spiseskje.

Faktor 5: Salt

Salt dreper gjær og en for salt deig vil hindre gjærvekst. Halvannen teskje salt i en oppskrift utgjør ganske stor forskjell. Mål alltid salt nøye. Hvis du vil øke hastigheten på hevingen, reduser du saltet med 1/2 teskje. Legg til en lignende mengde for å redusere hevingen.

Hvorfor bryr vi oss om hvor raskt brødet hever seg? I en brødmaskin er det kritisk. På telleren gjør det sannsynligvis ikke noen forskjell innen rimelige grenser. Faktisk forbedres smakene som er i brøddeig når den hever lenger. En langsom heving skaper fantastiske brød. Likevel, du er en mer kompetent baker hvis du forstår hva som foregår inni deigen når du baker brød.

Relaterte artikler:

Langtidshevet brød

Hvor mange kalorier er det i en brødskive

Om forfatteren

Legg inn kommentar