Normal skrittlengde ved løping

En av de viktigste komponentene i løpeteknikk er skrittlengde. Men hva er en normal skrittlengde ved løping, og hvordan kan du finne din optimale rytme?

Løping er en populær og effektiv treningsform, men for å maksimere ytelse og unngå skader, er det viktig å ha en god løpeteknikk. En av de viktigste komponentene i løpeteknikk er skrittlengde. Men hva er en normal skrittlengde ved løping, og hvordan kan du finne din optimale rytme?

Varierende faktorer

Skrittlengde er individuell og avhenger av en rekke faktorer, inkludert:

 • Høyde: Generelt sett har lengre personer lengre skritt.
 • Beinlengde: Forholdet mellom lengden på overkroppen og underkroppen spiller en rolle.
 • Løpsfart: Skrittlengden øker naturlig med løpsfart.
 • Løpestil: Ulike løpestiler kan ha ulik skrittlengde.
 • Treningsnivå: Erfarne løpere har ofte lengre skritt enn nybegynnere.

Relatert: Hva er god løpeteknikk

Optimal skrittlengde

Det er vanskelig å definere en «normal» skrittlengde for løping, da den varierer så mye fra person til person. I stedet for å fokusere på et bestemt tall, er det viktigere å finne en skrittlengde som føles komfortabel og effektiv for deg.

En god tommelfingerregel er å sikte mot en kadens på 180-190 skritt per minutt. For å finne din kadens, kan du telle antall ganger foten din treffer bakken i løpet av ett minutt. Du kan bruke en klokke eller en smartklokke for å hjelpe deg med å telle.

Fordeler med optimal skrittlengde

En optimal skrittlengde kan gi deg en rekke fordeler, inkludert:

 • Økt effektivitet: En lengre skrittlengde betyr at du kan dekke mer bakken med hvert steg, noe som kan føre til raskere løping og bedre utholdenhet.
 • Redusert risiko for skader: En kortere skrittlengde kan føre til overbelastning av leggmuskler og ankler. En lengre skrittlengde kan fordele belastningen mer jevnt over hele kroppen.
 • Bedre løpeøkonomi: En optimal skrittlengde kan bidra til å bruke mindre energi på å løpe, noe som kan føre til bedre resultater.

Hvordan finne din optimale skrittlengde?

Det er flere måter du kan finne din optimale skrittlengde på:

 • Eksperimentere: Prøv å løpe med forskjellige skrittlengder og se hva som føles best.
 • Bruk en metronom: En metronom kan hjelpe deg å holde en jevn kadens.
 • Få hjelp fra en trener: En løpetrener kan analysere din løpeteknikk og gi deg tips om hvordan du kan forbedre din skrittlengde.

Det er viktig å huske at det tar tid å finne din optimale skrittlengde. Vær tålmodig og eksperimenter til du finner en rytme som føles komfortabel og effektiv for deg.

Normal skrittlengde ved løping

Hastigheten din avhenger av lengden på hvert steg og frekvensen på skrittene. Hvis du vil løpe raskere, må du øke skrittlengden eller frekvensen på skrittene. Lengden på steget ditt avhenger av høyden din, utholdenheten og kroppens individuelle biomekanikk. Uansett lengde på skrittene, kan en raskere hastighet på 180 til 200 trinn per minutt være den beste måten å forbedre løpeytelsen på. Det er anbefalt å finne din «egen» perfekte skrittlengde og holde deg til den.

Høyden på løperen

Ytterligere analyse av skrittlengde til sprintere fant at gjennomsnittlig skrittlengde var avhengig av høyden. Forskning på 1970-tallet antyder at steglengden for sprintere var lik 1,14 til 1,17 ganger utøverens høyde. Annen forskning fant at steglengden tilsvarer 1,35 ganger utøverens høyde.

Relatert: Riktig løpeteknikk for å løpe raskere og mer effektivt

Hvorfor gjennomsnitt er misvisende

Å erklære at det er en metode for å finne den eksakte gjennomsnittlige steglengden hos mennesker, kan være misvisende, fordi folk har forskjellige tilnærminger til å løpe. Noen eliteidrettsutøvere løper raskere ved å ta kortere skritt oftere, mens andre tar færre steg i minuttet, men har lenger løpesteg. Årsakene til disse valgte løpemetodene er ikke klare, men de kan ha å gjøre med om en idrettsutøver er mer dyktig til å yte mer kraft, eller har et mer responsivt nevromuskulært system som forflytter beina raskere.

Lengre steg krever mer energi

Lengre steg har en tendens til å kreve mer energi. Derfor kan bedre trente løpere i snitt være i stand til å løpe med lenger steg enn dårligere trente løpere. Skrittlengde er også avhengig av hoftemobilitet og fleksibilitet – hvis du ikke har hele bevegelsesområdet i hofteuttaket, greier du ikke gå så langt frem. Muskelstyrke i setemuskelen er også en faktor som har betydning for steglengde. Du trenger sterke rumpemuskler for å trekke beinet bak deg etter å ha tatt et stort steg fremover.

Fokusere på stegfrekvensen i stedet

Eliteutøveres hastighet varierer, men vanligvis bare med 20 til 30 steg per minutt. Selv om økt skrittlengde kan spille en rolle i forbedret hastighet, er det å øke stegfrekvensen sannsynligvis den beste måten å gjøre løpene dine mer effektive for å løpe raskere. En skrittfrekvens for nesten alle elitesprintere og distanseløpere, som ligger på mellom 180 og 200 steg i minuttet, gjør at skrittene dine er korte nok til at føttene dine lander rett under deg. Den høye frekvensen gjør også at kontakttiden med underlaget blir minst mulig, og du får minst mulig motstand for hvert steg du tar.

Den gjennomsnittlige mosjonistløperen løper med omtrent 160 til 170 trinn per minutt, også enda lavere, noe som ikke er ideelt. Med færre og lengre steg, lander føttene foran deg, og du må bruke musklene til å trekke deg fremover for hvert steg du tar. Lengre steg med lavere frekvens, øker risikoen for skader, fordi du bruker mer tid i lufta og lander hardere fort hvert steg.

Relatert: Tunge bein når du trener løping

Treningstips for å forbedre skrittlengde

Her er noen tips for å forbedre din skrittlengde:

 • Styrketrening: Styrketrening for ben og kjernemuskulatur kan hjelpe deg å løpe mer effektivt og med lengre skritt.
 • Tøying: Tøying av hamstrings og leggmuskler kan forbedre bevegelsesområdet ditt og gi deg lengre skritt.
 • Bakkeløp: Bakkeløp er en effektiv måte å øke styrke og kraft i beina, noe som kan føre til lengre skritt.
 • Intervalltrening: Intervalltrening kan hjelpe deg å øke løpsfart og utholdenhet, noe som også kan føre til lengre skritt.
 • Fokus på god løpeteknikk: Sørg for at du har en god løpeteknikk med god holdning og riktig armbevegelse. Dette kan bidra til å forbedre din skrittlengde.

Vanlige feil

Noen vanlige feil som kan påvirke skrittlengde negativt inkluderer:

 • Overstråling: Overstråling betyr at du tar for lange skritt og lander med foten foran kroppen din. Dette kan føre til skader og ineffektiv løping.
 • For kort skrittlengde: En for kort skrittlengde kan føre til overbelastning av leggmuskler og ankler.
 • Dårlig holdning: Dårlig holdning kan føre til at du mister kraft og effektivitet, noe som kan påvirke skrittlengde negativt.
 • Feil armbevegelse: Feil armbevegelse kan forstyrre løpsrytmen din og påvirke skrittlengde negativt.

Relatert: Gjennomsnittsfart løping

Konklusjon

Skrittlengde er en viktig komponent i løpeteknikk. Ved å finne din optimale skrittlengde kan du forbedre ytelse, unngå skader, og gjøre løpingen mer effektiv og behagelig.

Husk å være tålmodig og fokusere på god løpeteknikk. Med litt øvelse kan du finne din optimale skrittlengde og nå dine løpemål.

Om forfatteren

Legg inn kommentar