20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Normal puls voksen

Puls er et av de vitale tegnene eller indikatorene på helse i menneskekroppen. Lær mer om normal puls hos voksne.

Pulsen måler antall ganger per minutt som hjertet trekker sammen eller slår. Hastigheten til hjerterytmen varierer som et resultat av fysisk aktivitet, trusler mot sikkerhet og følelsesmessige reaksjoner. Hvilepulsen refererer til hjerterytmen når en person er avslappet. Selv om en normal hjertefrekvens ikke garanterer at en person er fri for helseproblemer, er den et nyttig målestokk for å identifisere en rekke helseproblemer.

Raske fakta om hjerterytmen

  • Pulsen måler antall ganger hjertet slår per minutt.
  • Etter en alder av 10 år, skal hjertefrekvensen til en person være mellom 60 og 100 slag per minutt i hvilende tilstand.
  • Hjertet vil øke hastighet under trening. Det er anbefalt maksimal hjertefrekvens som varierer avhengig av aldersgruppen.
  • Det er ikke bare hastigheten på hjerterytmen som er viktig. Rytmen i hjerterytmen er også avgjørende, og en uregelmessig hjerterytme kan være et tegn på en alvorlig helsetilstand.
  • Ét av fire dødsfall forekommer som et resultat av hjertesykdom. Overvåking av hjerterytmen din kan bidra til å forhindre hjertekomplikasjoner.

Normal puls for barn og voksne

Det er viktig å identifisere om hjertefrekvensen din er innenfor normalområdet. Hvis sykdom eller skade svekker hjertet, vil ikke organene motta nok blod til å fungere normalt. Pulsen blir gradvis saktere når en person beveger seg gjennom barndommen mot ungdomstiden. Den normale hvilepuls for voksne over 10 år, inkludert eldre voksne, er mellom 60 og 100 slag per minutt (spm). Godt trente idrettsutøvere kan ha en hvilepuls under 60 slag per minutt, noen ganger når de 40 slag per minutt.

AlderNormal hjertefrekvens
Opp til 1 måned70 til 190
Fra 1 til 11 måneder80 til 160
Fra 1 til 2 år80 til 130
Fra 3 til 4 år80 til 120
Fra 5 til 6 år75 til 115
Fra 7 til 9 år70 til 110
Over til år60 til 100

Hvilepuls kan ligge innenfor dette normale området. Det vil øke som svar på en rekke endringer, inkludert trening, kroppstemperatur, følelsesmessige utløsere og kroppsposisjon, for eksempel en kort stund etter å ha stått raskt opp.

Relaterte artikler:

Høy puls etter trening

Hvorfor måler vi puls

Om forfatteren


INNSPURT!

Av Spurt

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!