Noen som har gått ned i vekt med eplecidereddik

Forskning viser at eplecidereddik kan ha helsemessige fordeler, som å senke blodsukkernivået. Lær mer om du kan gå ned i vekt med eplecidereddik.

Ned i vekt med eplecidereddik

Eplecidereddik har blitt brukt som en helsetonic i tusenvis av år. Men kan det å legge eplecidereddik til kostholdet ditt også hjelpe deg å gå ned i vekt? Denne artikkelen utforsker noe forskningen bak eplecidereddik og vekttap.

Hva er eplecidereddik?

Eplecidereddik er laget i en to-trinns fermenteringsprosess. Først kuttes eller knuses epler og kombineres med gjær for å omdanne sukkeret til alkohol. For det andre tilsettes bakterier for å gjære alkoholen til eddiksyre. Tradisjonell eplecidereddikproduksjon tar omtrent en måned, selv om noen produsenter akselererer prosessen dramatisk slik at det bare tar en dag.

Eddiksyre er den viktigste aktive komponenten i eplecidereddik. Også kjent som etansyre, det er en organisk forbindelse med en sur smak og sterk lukt. Begrepet eddik kommer fra acetum, det latinske ordet for eddik. Rundt 5–6% eplecidereddik består av eddiksyre. Den inneholder også vann og spormengder av andre syrer, for eksempel eplesyre. En spiseskje (15 ml) eplecidereddik inneholder omtrent tre kalorier og praktisk talt ingen karbohydrater.

Eddiksyre har forskjellige fordeler for fettreduksjon

Eddiksyre er en kortkjedet fettsyre som løses opp i acetat og hydrogen i kroppen din. Noen studier antyder at eddiksyre i eplecidereddik kan fremme vekttap på flere måter:

 • Senker blodsukkernivået: I en rotteundersøkelse forbedret eddiksyre leveren og musklene til å ta opp sukker fra blodet.
 • Senker insulinnivået: I samme rotteundersøkelse reduserte eddiksyre også forholdet mellom insulin og glukagon, noe som kan favorisere fettforbrenning.
 • Forbedrer stoffskiftet: En annen studie på rotter utsatt for eddiksyre viste en økning i enzymet AMPK, noe som øker fettforbrenningen og reduserer fett- og sukkerproduksjonen i leveren.
 • Reduserer fettlagring: Behandling av overvektige, diabetiske rotter med eddiksyre eller acetat beskyttet dem mot vektøkning og økte uttrykket av gener som reduserte lagring av magefett og leverfett.
 • Forbrenner fett: En studie med mus som fikk mat med et fettfattig kosthold supplert med eddiksyre fant en betydelig økning i genene som var ansvarlige for fettforbrenning, noe som førte til mindre opphopning av kroppsfett.
 • Undertrykker appetitten: En annen studie antyder at acetat kan undertrykke sentre i hjernen din som kontrollerer appetitten, noe som kan føre til redusert matinntak.

Selv om resultatene fra studier ser lovende ut, er det nødvendig med forskning hos mennesker for å bekrefte disse effektene.

Eplecidereddik øker metthet og reduserer kaloriinntaket

Eplecidereddik kan fremme metthet, noe som kan redusere kaloriinntaket. I en liten studie på 11 personer hadde de som tok eddik med et høyt karbohydratmåltid 55% lavere blodsukkerrespons en time etter å ha spist. De endte også opp med å konsumere 200–275 færre kalorier resten av dagen. I tillegg til appetittdempende effekter, har eple eddik også vist seg å redusere hastigheten som maten forlater magen. I en annen liten studie, med å ta eplecidereddik med et stivelsesholdig måltid betydelig redusert tømming av magen. Dette førte til økt følelse av metthet og senket blodsukkeret og insulinnivået.

Noen mennesker kan imidlertid ha en tilstand som gjør denne effekten skadelig. Gastroparesis, eller forsinket tømming av magen, er en vanlig komplikasjon ved diabetes type 1. Timing av insulin med matinntak blir problematisk fordi det er vanskelig å forutsi hvor lang tid det vil ta før blodsukkeret stiger etter et måltid. Siden eplecidereddik har vist seg å forlenge tiden maten holder seg i magen, kan det å ta den med måltidene forverre gastroparese.

Eplecidereddik kan hjelpe deg å miste vekt og kroppsfett

Resultater fra en menneskelig studie indikerer at eplecidereddik har imponerende effekter på vekt og kroppsfett. I denne 12-ukers studien konsumerte 144 overvektige japanske voksne enten 1 ss (15 ml) eddik, 2 ss (30 ml) eddik eller en placebo-drikk hver dag. De ble bedt om å begrense alkoholinntaket, men ellers fortsette sitt vanlige kosthold og aktivitet gjennom studien.

De som konsumerte 1 ss (15 ml) eddik per dag hadde – i gjennomsnitt – følgende fordeler:

 • Vekttap: 1,2 kg
 • Nedgang i kroppsfettprosent: 0,7%
 • Nedgang i midjeomkrets: 1,4 cm
 • Nedgang i triglyserider: 26%

Dette er hva som endret seg i de som inntok 2 ss (30 ml) eddik per dag:

 • Vekttap: 1,7 kg
 • Nedgang i kroppsfettprosent: 0,9%
 • Nedgang i midjeomkrets: 1,75 cm (1,9 cm)
 • Nedgang i triglyserider: 26%

Placebogruppen gikk faktisk opp 0,4 kg, og midjeomkretsen økte noe.

I følge denne studien kan du legge til 1 eller 2 ss eplecidereddik til kostholdet ditt slik at du kan gå ned i vekt. Det kan også redusere kroppsfettprosenten din, gjøre at du mister magefettet og reduserer triglyseridene i blodet. Dette er én av få studier på mennesker som har undersøkt eddikens effekter på vekttap. Selv om studien var ganske stor og resultatene er oppmuntrende, er det behov for ytterligere studier.

Relaterte artikler:

Beste trening for å gå ned i vekt

Ketogen diett matplan

Ned i vekt på 4 uker

Om forfatteren

Legg inn kommentar