Noen har fremgang med løping, andre ikke

Har du den fremgangen du ønsker med løping, eller ikke? Hva kan du gjøre for at du du skal ha progresjonen du ønsker med løpetreningen – hele tiden?

Fremgang når du trener løping?

Når du trener løping på et aktivt mosjonistnivå, spiller talentet eller genene dine en mindre rolle for om du blir god til å løpe eller ikke. I hvilken grad du har fremgang med løping handler mest om hvordan du trener, om du trener smart. Å trene smart handler ikke om å trene mest og hardest mulig, men om å trene etter noen enkle treningsprinsipper som alle løpere uansett formnivå kan følge. Det enkle er ofte det beste, også for løpere. Du må trene etter hva kroppen din tåler for at du skal ha fremgang, og du må gjøre det regelmessig.

Trene løping for fremgang ved å trene regelmessig

Regelmessighet i treningen bør være ditt nye mantra. Å skape kontinuitet i treningen, slik at du trener regelmessig løping året rundt, vil være kanskje den aller viktigste enkeltstående faktoren for at du skal ha en jevn og god fremgang som løper. Du skal trene mye feil for at du ikke skal ha fremgang ved regelmessig trening. Det betyr at du skal trene løping året rundt, uansett om det er sommer, vinter, høst eller vår. Det spiller ingen rolle om det er ferie eller helg, 20 minus eller 30 varmegrader. Du skal løpe, og du skal gjøre det hele tiden. Men det er umulig, tenker du kanskje. Nei, det er det ikke. Mye handler om å planlegge løpetreningen din, å planlegge hvilke dager du skal trene løping, og tidspunktet du skal gjennomføre treningen. Det er alltid tid til løping, bare du planlegger når. For at du skal trene løping regelmessig, må du trene variert med hva du trener av løping og med hvilken intensitet. Du må restituere for å være klar for neste treningsøkt når den skal gjennomføres. Du må med med andre ord trene løping på en måte som går parallelt med hva kroppen din til enhver tid tåler av trening.

Trene løping med utgangspunkt i eget formnivå

Løpere på alle formnivå bør trene med utgangspunkt i eget formnivå. De som ikke gjør vil på et eller annet tidspunkt pådra seg en overbelastning eller skade. Ferdig. For at du ikke skal ha havne i den kategorien løpere som ikke oppnår fremgang, kan du ikke risikere å bli skadet, og da må du spille på lag med kroppen. Kroppen din trenger tid på å absorbere belastningen du påfører den, og det gjør du ved å la den bli sterkere, raskere og mer utholdende, for du øker belastningen. Du må være tålmodig og lytte til hva kroppen forteller deg. Den lyver ikke, og gjør hele tiden opp din status på hva du kan gjennomføre av trening. Er du stiv og støl, er det et begynnende tegn på overbelastning, og du bør seriøst vurdere å gjennomføre alternativ trening eller hvile. Ikke la deg lure. Skader kommer ofte snikende, og når du først får vondt, kan du allerede ha en langt fremskreden skade. Det tar tid å oppnå fremgang med løping, og du må la kroppen få den tiden den trenger.

Du vet hvilken kategori du tilhører

Du tilhører kategorien løpere som har fremgang. Du trener regelmessig og variert, lytter til kroppen og har øker treningsmengde og intensitet i takt med at kroppen din blir sterkere. Å gjennomføre jo-jo trening der du hele tiden må begynne på nytt, eller gå på en smell i form av skader er ikke et alternativ. Du er en løpsmaskin som trener uansett hvilken tid det er på året, og det å ikke trene løping er ikke et alternativ med mindre du er syk.

Relaterte artikler:

Fremgang når du trener løping

Bli en løper

Om forfatteren

Legg inn kommentar