Nedbryting av karbohydrater

0
23
Nedbryting av karbohydrater
Foto: Sigmund - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

All maten du spiser går gjennom fordøyelsessystemet, slik at det kan brytes ned og brukes av kroppen. Lær mer om nedbryting av karbohydrater.

Hva er karbohydrater?

Karbohydrater gir kroppen energi til å ta seg av dagens mentale og fysiske oppgaver. Fordøyelse eller metabolisering av karbohydrater bryter mat ned i sukker, som også kalles sakkarider. Disse molekylene begynner å fordøyes i munnen og fortsetter gjennom kroppen for å brukes til alt fra normal cellefunksjon til cellevekst og reparasjon. Du har sikkert hørt at noen karbohydrater betraktes som «gode» mens andre er «dårlige». Men egentlig er det ikke så enkelt.

Det er tre hovedtyper karbohydrater. Noen karbohydrater er naturlig forekommende. Du kan finne dem i hele frukter og grønnsaker, mens andre blir bearbeidet og raffinert, og enten mangler eller fjernes næringsstoffene.

Typer karbohydrater

De tre typene karbohydrater er:

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

  • stivelse eller komplekse karbohydrater
  • sukker eller enkle karbohydrater
  • fiber

Både enkle og komplekse karbohydrater brytes ned til glukose (aka blodsukker). En enkel karbohydrat er en som består av ett eller to sukkermolekyler, mens en kompleks karbohydrat inneholder tre eller flere sukkermolekyler.

Fiber, derimot, finnes i sunne karbohydrater, men blir ikke fordøyd eller nedbrutt. Det har vist seg å være bra for hjertehelse og vektkontroll.

Naturlig forekommende enkle sukkerarter finnes i frukt og meieriprodukter. Det er også bearbeidet og raffinert, enkelt sukker som produsenter kan legge til i mat som brus, godteri og desserter.

Hvordan fordøyes karbohydrater?

All maten du spiser går gjennom fordøyelsessystemet, slik at det kan brytes ned og brukes av kroppen. Karbohydrater tar en reise som starter med inntaket i munnen og slutter med eliminering fra tykktarmen. Det er mye som skjer mellom inn- og utgangspunktet.

Munnen

Du begynner å fordøye karbohydrater i det øyeblikket maten treffer munnen din. Spyttet som skilles ut fra spyttkjertlene, gjør maten fuktig når den tygges. Spytt frigjør et enzym kalt amylase, som begynner nedbrytningsprosessen av sukker i karbohydratene du spiser.

Magen

Derfra svelger du maten nå som den tygges i mindre biter. Karbohydratene går gjennom spiserøret til magen. På dette stadiet blir maten referert til som chyme. Magen din lager syre for å drepe bakterier i kymet før det tar sitt neste trinn i fordøyelsesreisen.

Tynntarmen, bukspyttkjertelen og leveren

Kymet går deretter fra magen til den første delen av tynntarmen, kalt duodenum. Dette fører til at bukspyttkjertelen frigjør bukspyttkjertelamylase. Dette enzymet bryter ned kymet til dekstrin og maltose. Derfra begynner tynntarmens vegg å lage laktase, sukras og maltase. Disse enzymene bryter ned sukkeret enda lenger i monosakkarider eller enkelt sukker. Disse sukkerne er de som til slutt absorberes i tynntarmen. Når de er absorbert, behandles de enda mer av leveren og lagres som glykogen. Annen glukose beveges gjennom kroppen i blodet. Hormonet insulin frigjøres fra bukspyttkjertelen og lar glukosen brukes som energi.

Kolon

Alt som er igjen etter disse fordøyelsesprosessene, går til tykktarmen. Det brytes deretter ned av tarmbakterier. Fiber er inneholdt i mange karbohydrater og kan ikke fordøyes av kroppen. Den når tykktarmen og blir deretter eliminert med avføringen.

Relaterte artikler:

Hvorfor er karbohydrater viktig

Hvor mange karbohydrater om dagen

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!