Ned i vekt uten slankekur

Det kan være vanskelig å holde seg til en vanlig diett- og treningsplan. Imidlertid er det flere tips som enkelt kan hjelpe deg med å spise færre kalorier.

Ned i vekt uten slankekur

Her har du noen effektive måter å redusere vekten på, samt forhindre vektøkning i fremtiden.

Ta deg god tid når du spiser

Hjernen din trenger tid til å bearbeide at du har fått nok å spise. Å tygge maten grundig gjør at du spiser saktere, noe som er assosiert med redusert matinntak, økt metthet og mindre porsjoner. Hvor raskt du er ferdig med måltidene kan også påvirke vekten din. En fersk gjennomgang av 23 observasjonsstudier rapporterte at jo raskere man spiser, jo større sannsynlighet for å gå opp i vekt.

Bruk mindre tallerkener til usunne matvarer

Den typiske tallerkenen er større i dag enn den var for noen tiår siden. Denne trenden kan bidra til vektøkning, siden bruk av en mindre tallerken kan hjelpe deg å spise mindre ved å få porsjonene til å se større ut. På den annen side kan en større tallerken gjøre at serveringen ser mindre ut, slik at du legger på mer mat. Du kan bruke dette til din fordel ved å servere sunn mat på større tallerkener og mindre sunn mat på mindre tallerkener.

Spis rikelig med protein

Protein har god effekt på appetitten. Det kan øke følelsen av metthet, redusere sult og hjelpe deg med å spise færre kalorier. Dette kan være fordi protein påvirker flere hormoner som spiller en rolle i sult og metthet. En studie fant at økende proteininntak fra 15% til 30% av kaloriene hjalp deltakerne med å spise 441 færre kalorier per dag og miste 5,5 kg i løpet av 12 uker, i gjennomsnitt. Noen eksempler på proteinrik mat inkluderer kyllingbryst, fisk, gresk yoghurt, linser, quinoa og mandler.

Oppbevar usunne matvarer ute av syne

Lagring av usunne matvarer der du kan se dem, kan øke sult og sug og føre til at du spiser mer. Dette er også knyttet til vektøkning. En fersk undersøkelse fant at hvis mat med høyt kaloriinnhold er mer synlig i huset, er det mer sannsynlig at de veier mer enn folk som bare holder en skål med frukt synlig.

Spis fiberrik mat

Å spise fiberrik mat kan øke metthetsfølelsen og hjelpe deg med å føle deg mett lenger. Studier indikerer også at en type fiber, tyktflytende fiber, er spesielt nyttig for vekttap. Det øker mettheten og reduserer matinntaket. Viskøs fiber danner en gel når den kommer i kontakt med vann. Denne gelen øker absorpsjonstiden for næringsstoffer og bremser tømmingen av magen. Viskøs fiber finnes bare i plantemat. Eksempler på slik mat inkluderer bønner, havrekorn, rosenkål, asparges, appelsiner og linfrø.

Drikk vann regelmessig

Å drikke vann kan hjelpe deg med å spise mindre og gå ned i vekt, spesielt hvis du drikker det før et måltid. En studie på voksne fant at å drikke en halv liter vann cirka 30 minutter før måltider reduserte sult og reduserte kaloriinntaket. Deltakere som drakk vann før et måltid, mistet 44% mer vekt i løpet av en 12-ukers periode sammenlignet med de som ikke gjorde det. Hvis du bytter ut kaloribelastede drinker – som brus eller juice – med vann, kan du oppleve en enda større effekt.

Servere deg selv mindre porsjoner

Porsjonene har økt de siste tiårene, spesielt på restauranter. Større porsjoner oppfordrer folk til å spise mer og har blitt knyttet til vektøkning og overvekt. En studie hos voksne fant at en dobling av størrelsen på en middagsrett økte kaloriinntaket med 30%.

Spis uten elektroniske distraksjoner

Å spise uten elektroniske distraksjoner kan hjelpe deg med å konsumere færre kalorier. Folk som spiser mens de ser på TV eller spiller dataspill, kan miste oversikten over hvor mye de har spist. Dette kan igjen føre til overspising.

Sov godt og unngå stress

Når det gjelder helse, forsømmer folk ofte søvn og stress. Begge har faktisk stor effekt på appetitten og vekten. Mangel på søvn kan forstyrre de appetittregulerende hormonene leptin og ghrelin. Et annet hormon, kortisol, blir forhøyet når du er stresset. Å ha disse hormonene kan øke sulten og sug etter usunn mat, noe som fører til høyere kaloriinntak. Dessuten kan kronisk søvnmangel og stress øke risikoen for flere sykdommer, inkludert diabetes type 2 og overvekt.

Kutt ut sukkerholdige drikker

Tilsatt sukker er den verste ingrediensen i kostholdet i dag. Sukkerholdige drikker som brus har vært forbundet med økt risiko for mange sykdommer. Det er veldig enkelt å konsumere overflødig kalori fra sukkerholdige drikker fordi flytende kalorier ikke påvirker mettheten slik fast føde gjør. Å holde seg borte fra disse drikkene helt kan gi enorme helsemessige fordeler på lang sikt. Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke bør bytte ut brus med fruktjuice, siden det kan inneholde like mye sukker. Sunn drikke å drikke inkluderer i stedet vann, kaffe og grønn te.

Servere usunn mat på røde tallerkener

En uvanlig strategi er å bruke røde tallerkener for å hjelpe deg med å spise mindre. Forskning indikerer at denne teknikken i det minste ser ut til å fungere med usunne snacks. En studie rapporterte at frivillige spiste færre kringler fra røde tallerkener enn fra hvite eller blå tallerkener. Forklaringen kan være at vi forbinder fargen rød med stoppsignaler og andre menneskeskapte advarsler.

Relaterte artikler:

Trening for å gå ned i vekt

Hvordan gå ned i vekt fort på en sunn måte

Om forfatteren

Legg inn kommentar