Ned i vekt tidlig i svangerskapet 

Første trimester av svangerskapet kan være både utrolig spennende og overveldende, så når noe uventet skjer kan det forårsake mye engstelse, spesielt når du i tillegg er sliten. Lær mer om årsaker til at du går ned i vekt tidlig i svangerskapet.

Det er vanlig å tro at når du først er gravid, vil du umiddelbart begynne å blomstre på reisen din mot din endelige gravidform og kul på magen. Så det virker rimelig å forvente å se en viss vektøkning fra begynnelsen av svangerskapet, men hvor mye vektøkning i første trimester er «normalt»?

Ved slutten av første trimester vil de fleste kvinner legge merke til 0,5 – 2 kg vektøkning. Hver graviditet er imidlertid forskjellig, og det kan være normalt for noen kvinner å faktisk gå ned i vekt i løpet av svangerskapets første trimester, og dette er ikke nødvendigvis en grunn til bekymring.

Hvorfor går jeg ned i vekt tidlig i svangerskapet?

Det er to hovedårsaker til at kvinner kan gå ned i vekt mens de er gravide i løpet av første trimester: morgenkvalme og kvalme som reduserer appetitten, eller ved å legge om til sunnere matvaner.

Går ned i vekt på grunn av morgenkvalme

For det første opplever mange kvinner morgenkvalme rundt uke 6-12 av svangerskapet. Selv om du faktisk ikke kaster opp, kan opplevelsen av kvalme føre til at du inntar færre kalorier hver dag på grunn av at du føler deg så uvel og ikke tåler å spise eller drikke mye.

Å miste en liten mengde vekt på grunn av morgenkvalme og tilhørende oppkast eller kvalme er vanlig og vil ikke skade babyen din. Husk at etter 12 uker er babyen din bare ca. 5 cm lang, så antallet kalorier og næringselementer som trengs er svært lite på dette stadiet (selv om det er svært viktig).

Men hvis du mister mer enn 5-10 % av kroppsvekten, er dette betydelige og mer alvorlige årsaker, slik som Hyperemesis gravidarum (overdreven kvalme og oppkast som ofte krever sykehusbehandling), kan trenge ytterligere vurdering og behandling. Hvis du merker dette nivået av vekttap, er det viktig å konsultere legen din eller jordmor for vurdering.

For å regne ut hvor mange prosent av vekten du har gått ned kan du bruke følgende enkle regnestykke: Del ganske enkelt mengden vekt du har gått ned (i kg) med startvekten din (i kg) og gang svaret med 100.

Hvorfor går jeg ned i vekt under graviditet uten morgenkvalme?

Den andre grunnen til at noen kvinner kan gå ned i vekt i løpet av første trimester er på grunn av et sunnere kosthold og en sunnere livsstil. Mange vordende mødre tar bevisst sunnere valg når det kommer til kosthold og trening når de oppdager at de er gravide. Derfor er deres totale kaloriinntak ofte lavere enn kaloriene de forbrenner under trening og voksende baby.

Selv om det er sunt for mor og baby å ta disse sunnere livsstilsvalgene, når det kommer til trening og ernæring, er det viktig å huske at kroppen din gir næring til et nytt liv, og at du kanskje må legge til noen ekstra sunne snacks i ditt daglige inntak etter hvert som svangerskapet skrider frem.

Kan du gå ned i vekt mens du er gravid?

Selv om det er fornuftig å velge et sunt kosthold og å trene regelmessig under svangerskapet, er det viktig å huske at det ikke er tilrådelig å aktivt slanke seg med sikte på å gå ned i vekt på dette tidspunktet. Babyens vekst og utvikling avhenger av tilstrekkelig energi og næring fra kostholdet ditt. Aktiv slanking under graviditeten kan føre til komplikasjoner for graviditeten og babyen din, for eksempel å bli født for tidlig.

Hvis du merker at du går ned i vekt utilsiktet etter første trimester, er det viktig å diskutere dette med jordmor eller lege. Vekttap på disse stadiene av svangerskapet kan indikere problemer knyttet til selve graviditeten eller andre helsemessige forhold. Helsetilstander som kan forårsake vekttap inkluderer diabetes og en overaktiv skjoldbruskkjertel blant andre problemer som må undersøkes nærmere av fastlegen din.

Holde seg frisk under svangerskapet

Dessverre er ikke konseptet «spise for to» nøyaktig. I løpet av første og andre trimester trenger du ikke å øke kaloriinntaket, så å holde seg til et daglig inntak på rundt 2000 kalorier er passende for en kvinne med gjennomsnittlig vekt og kroppsbygning.

Når du når tredje trimester, anbefales det at du øker ditt daglige inntak med ca. 200 kalorier for å møte behovene til både kroppen din som forbereder seg på fødsel og amming og babyens fortsatte vekst og utvikling.

Det kan ofte være forvirrende å følge med på råd fra forskjellige kilder om ulike aspekter ved å være gravid, men hvis du følger de enkle forslagene nedenfor, vil du gi babyen din en god start med veksten og utviklingen samtidig som du holder deg frisk.

Slik holder du deg frisk under svangerskapet:

  • Opprettholde et sunt balansert kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker og magert protein
  • Husk å ta et folsyretilskudd i første trimester
  • Hold deg godt hydrert hver dag, unngå for mye koffein eller sukkerholdige drikker
  • Å holde seg aktiv, regelmessig trening som å gå eller svømme under svangerskapet har fysiske og mentale fordeler for mamma og reduserer risikoen for komplikasjoner i svangerskapet

Referanser

Om forfatteren