Ned i vekt med løpetrening

Ned i vekt med løpetrening. Lær hvordan du skal balansere trening og kosthold for å opprettholde utholdenhet og fart mens du går ned i vekt.

Ned i vekt når du trener løping

Mange løpere har et ønske om å gå ned i vekt når de trener løping. For noen er vektreduksjon det viktigste, mens det for andre er mindre viktig, men likevel en hyggelig bieffekt når du trener løping.

Uansett hva som er ditt motiv for løpetreningen, er det viktig at du har plan for hvordan du skal gå ned i vekt når du trener løping. Dersom du ikke balanserer kaloriinntaket med kaloriene du forbrenner, risikerer du å ikke ha tilstrekkelig med energi når du skal trene løping. I motsatt fall, kan du risikere å overspise, og i verste fall gå opp i vekt.

Et enkelt regnestykke

Enkelt fortalt vil kalorier du får i deg gjennom maten, og kalorier du forbrenner gjennom trening, livsfunksjoner og aktiviteter i hverdagen, være avgjørende for hvorvidt du går ned i vekt eller ikke. Spiser du mindre enn du forbrenner, vil du gå ned i vekt, og har du en balanse mellom inntak og uttak av kalorier, vil vekten forbli uendret.

Inntak av kalorier

Du bør ha oversikt over hvor mye kalorier du får i deg i løpet av en dag. Likevel, det er ikke nødvendig å telle kalorier. Skaff deg en omtrentlig oversikt over hvor mye kalorier maten du spiser nå inneholder, og balansere inntaket med tanke på hvor mye du forbruker i løpet av en dag. Sørg for å spise næringsrik og sunn mat med mye fiber. Frukt, grønnsaker, fisk, bær og hvitt kjøtt er gode alternativer for løpere.

Uttak av kalorier

Kaloriforbruket kommer som nevnt fra trening, opprettholdelse av livsfunksjoner, søvn og daglig aktivitet. Prøv deg frem, og se hvor mye du forbrenner i forhold til hva du spiser. Veie deg for å følge med på vekten.

Pass på at du ikke kutter ned for mye på det daglige kaloriinntaket, og ha et langsiktig perspektiv der du reduserer litt av kaloriinntaket hver dag. Det er også viktig at du ikke blir sulten, fordi det kan trigge overspising.

Redusere inntaket av kalorier gradvis

Mange løpere som ønsker å gå ned i vekt har en tendens til å kutte altfor drastisk ned på kaloriinntaket. Det kan føre til at du ikke bare forbrenner fett, men også muskler. I stedet for progresjon i løpetreningen, risikerer du regresjon, det vil si at du blir i dårligere form, heller enn bedre.

Du ønsker å opprettholde treningsmengde og intensitet for å nå dine mål. Derfor er det viktig at du ikke kutter ut for mange kalorier hver dag.

Du bør ha som mål å kutte ned kaloriinntaket med 300-500 kalorier hver dag, dersom du ønsker å gå ned i vekt mens du trener løping. Har du et balansert kosthold med fisk, grønnsaker, frukt, helkorn og hvitt kjøtt, har du sunn mat rik på karbohydrater, protein og sunne fettsyrer. Det vil bidra til at du får næringsstoffene du trenger for å opprettholde treningsmengde og intensitet, samtidig som den kalorifattige maten bidrar til at du lettere kan gå ned i vekt.

Selv om noen hundre kalorier mindre hver dag ikke høres så mye ut, vil det bidra til vektnedgang på sikt, og er helt nødvendig for at du skal kunne gjennomføre løpetrening med moderat til hard intensitet tilfredsstillende.

Hvis du ikke har nok energi til å gjennomføre hard løpetrening, som tempotrening og langturer, vil det ha negativ innvirkning på formutviklingen din. Kroppen din trenger nok næringsstoffer gjennom karbohydrater og protein for å reparere ødelagt muskelvev. Kutter du ned for mye på kaloriene, kan det føre til at restitusjonen tar lenger tid, og du øker sannsynligheten for å bli skadet.

Ned i vekt for raskt

Å gå ned en halv kilo hver uke vil være usunt når du trener løping. Da vil du ikke bare miste kroppsfett, men også muskler.

Kombinere styrketrening med løping

KAMPANJER HOS MILRAB |

Å kombinere tilpasset styrketrening med løping vil være viktig for å nå dine mål med vektreduksjon. Selv om styrketrening ikke gir deg samme effekt som løping, med tanke på utholdenhet, vil en økning i slank muskelmasse øke forbrenningen, siden muskler forbrenner mer kalorier enn fett. Fettprosenten din vil også bli lavere etter hvert som muskelmassen øker.

Du trenger muskler for å bli mer utholdende og raskere. Som nevnt vil muskelmasse forbrenne mer enn fett. Forbrenningen din vil bli lavere jo mindre muskler du har, og du må spise mindre og mindre for å gå ned i vekt.

Ned i vekt med løpetrening

Løpetrening kan være en effektiv måte å gå ned i vekt på, men du må ha et langsiktig perspektiv, der du kutter ned noen hundre kalorier hver dag. Du trenger muskler for å bli mer utholdende og raskere, og muskler forbrenner mer kalorier. Derfor bør du legge inn 1-2 styrkeøkter i uka, som er spesifikt rettet mot løping.

Relaterte artikler:

Løping og vektreduksjon

Løpetrening for effektiv fettforbrenning

Om forfatteren

Legg inn kommentar