Natrium i mat

0
121
Natrium i mat
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Kroppen din trenger bare en liten mengde natrium (salt) for å fungere ordentlig, og for mye natrium kan være dårlig for helsen din.

Omtrent halvparten av natriumet som konsumeres kommer fra følgende matvarer:

  • Brød og rundstykker
  • pizza
  • Sandwich (for eksempel hamburgere, pølser, og ubåt smørbrød)
  • Kjøttpålegg og spekemat (som deli og pakket skinke og kalkun)
  • Supper
  • Burritos
  • Snacks (for eksempel chips, kjeks, mikrobølgeovn popcorn)
  • Kylling (inkluderer bearbeidet kylling)
  • Ost (inkluderer bearbeidet ost)
  • Eggretter og omeletter

Men husk at natriuminnholdet kan variere betydelig mellom lignende typer mat. Så bruk matetiketten for å sammenligne produkter, og ikke glem å sjekke serveringsstørrelsen for å gjøre en nøyaktig sammenligning.

Natrium som tilsetning i mat

Som tilsetning i mat har natrium flere bruksområder, som for å herde kjøtt, bake, tykne, beholde fuktighet, styrke smaken (inkludert smaken av andre ingredienser), og som konserveringsmiddel. Noen vanlige mattilsetningsstoffer – som monosodium glutamat (MSG), natriumbikarbonat (natron), natriumnitritt og natriumbenzoat – inneholder også natrium og bidrar (i mindre mengder) til den totale mengden «natrium» som er oppført på matetiketten.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!


Overraskende nok kan noen matvarer som ikke smaker salt fortsatt være rik på natrium, og det er grunnen til at bruk av smak alene ikke er en nøyaktig måte å bedømme matens natriuminnhold på. For eksempel, mens noen matvarer som inneholder mye natrium (som sylteagurk og soyasaus) smaker salt, er det også mange matvarer (som korn og kaker) som inneholder natrium, men ikke smaker salt. Noen matvarer du spiser flere ganger om dagen (for eksempel brød), kan også legge til mye natrium i løpet av en dag, selv om en individuell servering kanskje ikke er rik på natrium.

Tips for å redusere forbruk av salt

Å lære om natrium i mat og utforske nye måter å tilberede mat på kan hjelpe deg med å nå målet om mindre salt i kostholdet. Og hvis du følger disse tipsene for å redusere mengden av natrium du bruker, vil din «smak» for natrium gradvis avta over tid.

  • Les matetikettene. Sammenlign og velg mat for å få mindre enn 100% dagsbehovet for natrium hver dag.
  • Lag din egen mat når du kan. Begrense ferdigsauser, blandinger og «instant» produkter (inkludert smaksatt ris, instant nudler og ferdigpasta).
  • Tilsett smak uten å tilsette natrium. Begrense mengden salt du tilfører mat når du lager mat, baker eller ved bordet. Prøv salt uten krydder og krydderurter i stedet for salt for å gi smak til maten.
  • Kjøp ferskt. Velg ferskt kjøtt, fjærkre og sjømat, i stedet for bearbeidede varianter. Sjekk også pakken på ferskt kjøtt og fjærkre for å se om saltvann eller salt er tilsatt.
  • Se på saltinnholdet i ferdig pakkede grønnsaker. Skyll natriumholdig hermetikk, som bønner, tunfisk og grønnsaker før du spiser det. Dette fjerner noe av natriumet.
  • Spis snacks som ikke er saltet. Velg nøtter, frø og snacks med lite natrium eller uten salt tilsatt salt (for eksempel chips) – eller ha gulrot- eller selleripinner i stedet.
  • Bruk krydder uten tilsatt salt.
  • Redusere porsjonsstørrelsen. Mindre mat betyr mindre natrium. Tilberede mindre porsjoner hjemme og konsumere mindre når du spiser.

Relaterte artikler:

Hvor mye salt er farlig

For mye salt i kroppen

Annonse fra X-LIFE