Når trening blir et ork

Når trening blir et ork. Lær mer om årsaker til at trening blir et ork og hva du kan gjøre for å komme over kneika og få tilbake motivasjonen og ork for trening.

Når trening blir et slit

De aller fleste av oss har vel opplevd at treningen i perioder blir et slit, og det kan være flere årsaker til det. Vanlige årsaker kan være til manglende overskudd som ikke nødvendigvis har med trening å gjøre. For mye hard trening og ikke tilstrekkelig med restitusjon kan også være årsaker til at trening blir et ork.

Når trening blir et ork på grunn av for hard trening og lite restitusjon

Feiltrening kan være en vanlig årsak til at motivasjonen svikter og trening blir et ork. Gjennomfører du for mye trening med hard intensitet, uten at du restituerer tilstrekkelig, vil du bli sliten, og treningen kan fort bli et ork. Heldigvis er løsningen på dette enkel. Det du må gjøre er å tilpasse trening med moderat til hard intensitet til din totale treningsmengde, og sørge for tilstrekkelig med restitusjon i etterkant av treningsøktene. Trening med høyere intensitet bør ikke overstige 20 prosent av den totale treningsmengden, og det kan hende at du må trene enda mindre med høyere intensitet dersom ofte er sliten, støl og stiv. I perioder når trening er et ork, bør du vurdere å gå ned på den totale treningsmengden, og gjennomføre trening med lav intensitet til du har overskudd igjen. Ha fokus på å trene for å restituere. Ikke se på restitusjon som et nødvendig onde, men heller som en bonus for vel gjennomført trening. Planlegge restitusjon på linje som treningen du gjennomfører, og restituere ellers etter behov.

Trene alternativt når trening blir et ork

Alternativ trening innebærer blant annet å kombinere trening innenfor andre disipliner eller treningsformer, utenom det du trener vanligvis, i dette tilfellet løping. Alternativ trening er når man trener sykling, svømming, styrketrening, som et supplement til det å trene løping.

Alternativ trening kan bidra til å bygge styrke og fleksibilitet, på områder som løping ikke greier å dekke. Alternativ trening kan forebygge løpeskader ved at treningen korrigerer muskulær ubalanse. Variasjon kan også gjøre treningen mer motiverende og lystbetont.

Fordeler med å trene alternativt

Alternative former for trening har sine fordeler. Treningen kan som nevnt gjøre deg sterkere på områder løpingen ikke strekker til. Alternativ trening kan bidra til at du ikke pådrar deg løpeskader, og at du restituerer raskere etter treningsøkter. Nøkkelen for å utnytte den alternative treningen maksimalt, er å ha en tilnærming til treningen som en løper. Løping har sine åpenbare styrker. Fart, utholdenhet og pågangsvilje. Men med disse styrkene, er det også potensielle svakheter; Risiko for skader i muskulatur, sener, ledd og leddbånd, og for lite trening av overkropp og dårlig fleksibilitet.

Variasjon når trening blir et ork

Ensidig trening kan bidra til at du går lei treningen, og du bør hele tiden av fokus på hvordan du kan variere treningen. Trener du løping bør du variere med hva du trener, hvordan og med hvilken intensitet. Du bør også variere treningen med tanke på hvilke løyper du trener i og hvilke underlag du løper på.

Når trening blir et ork

Ha fokus på at treningen du gjennomfører til enhver tid skal være lystbetont og gøy. Har du flere treningsøkter der du hele tiden føler at du trener på grensen eller over hva du er i stand til, kan trening fort bli et ork. Øke treningsmengde og intensitet i takt med kroppen blir sterkere. Det kan gi deg en jevn og god formutvikling, og reduserer også risikoen for skader.

Relaterte artikler:

Trene når man er sliten

Hvile når du er sliten

Om forfatteren

Legg inn kommentar