ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Når smitter forkjølelse

Du føler deg elendig nok til å være hjemme, men vurderer likevel å gå på jobben. Bør du? Lær mer om når forkjølelse smitter.

Når smitter forkjølelse?

Hodet ditt verker og halsen er sår, og kroppen din virker som den har blitt overkjørt av en lastebil. Du føler deg elendig nok til å være hjemme, men vurderer likevel å gå på jobben. Før drar på kontoret, bør du vurdere om du skal gjøre det, for å unngå å smitte dine medarbeidere. Nysing, feber og hoste er alle tegn på at du kan være smittsom. Selv om du føler deg i bra nok, kan symptomene dine, eller mangelen på dem, lure deg. Selv med milde sykdommer kan du også spre bakterier og virus.

Er jeg smittsom?

Hver gang du nyser eller hoster på grunn av en luftveisinfeksjon, slipper du bittesmå dråper i luften. De bakterie- eller virusfylte partiklene kan fly opp til 6 meter, noe som gjør hvem som helst i nærheten av deg til et mål. Du sprer også bakterier og virus når du berører øynene, nesen eller munnen, og deretter berører overflater. Enkelte forkjølelses- og influensa bakterier kan overleve på overflater som benkeplater, dørhåndtak og telefoner i opptil 24 timer.

SykdomNår du er smittsomNår du ikke lenger er smittsom
Influensa1 dag før symptomene starter5-7 dager etter du ble syk med symptomer
Forkjølelse1-2 dager før symptomene starter2 uker etter at du ble eksponert for viruset
MagevirusFør symptomene starterOpptil 2 uker etter du har blitt frisk

Du kan fremdeles være smittsom når du går tilbake til jobb eller skole. For å beskytte mennesker rundt deg, gjør du følgende:

  • vask hendene ofte med varmt vann og såpe
  • advare andre om at du har vært syk, så de kan huske å vaske hendene også
  • nyse eller hoste i albuen, ikke hendene
  • vurdere å bruke en åndedrettsmaske

Når du skal være hjemme

Når du bestemmer deg for om du vil være hjemme, bør du vurdere symptomene dine. Hvis du har en mild kribling i halsen eller en tett nese, bør du kunne gå på jobb. Allergisymptomer trenger heller ikke å hindre deg i å jobbe. De er ikke smittsomme. Hvis du virkelig hoster og nyser, eller du føler deg elendig, kan du være hjemme. Unngå også kontoret hvis du kaster opp eller har diaré.

Få god hvile og drikk mye væske, og vent til symptomene dine avtar. Du bør holde seg hjemme i 24 timer etter at feber og andre influensalignende symptomer (frysninger, svette, rødmet hud) har gått over.

Relaterte artikler:

Langvarig hoste etter forkjølelse

Hurtigkur mot forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar