Når merker man at man er gravid

Det er tidlige symptomer på graviditet som kan gi indikasjoner på om du er gravid. Her er hva du skal se etter.

Når merker man at man er gravid?

Lurer du på om du kanskje er gravid? Den eneste måten å vite det på er ved å ta en graviditetstest. Hver kvinne er forskjellig. Ikke hver kvinne har de samme symptomene, eller til og med de samme symptomene fra det ene svangerskapet til det neste. Fordi de tidlige symptomene på graviditet ofte etterligner symptomene du kan oppleve rett før og under menstruasjonen, er det ikke sikkert at du er klar over at du er gravid.

Det følgende er en beskrivelse av noen av de vanligste tidlige symptomene på graviditet. Du bør vite at disse symptomene kan være forårsaket av andre ting enn at du er gravid. Det at du merker noen av disse symptomene, betyr ikke nødvendigvis at du er gravid. Den eneste måten å fortelle helt sikkert er som nevnt tidligere med en graviditetstest.

Blødninger og kramper

Etter unnfangelsen festes det befruktede egget seg til livmorveggen. Dette kan forårsake et av de tidligste tegnene på graviditet – lette blødninger og noen ganger kramper. Det kalles implantasjonsblødning, og kan forekomme alt fra seks til 12 dager etter at egget er befruktet. Krampene ligner menstruasjonssmerter, så noen kvinner tar feil av dem og blødningen i starten av perioden. Blødningene og krampene er imidlertid lette. I tillegg til blødning, kan en kvinne merke en hvit, melkeaktig utflod fra skjeden. Det har sammenheng med tykningen av skjedenes vegger, som starter nesten umiddelbart etter unnfangelsen. Den økte veksten av celler forårsaker utslipp.

Brystforandringer

Brystforandringer er et annet veldig tidlig tegn på graviditet. En kvinnes hormonnivå endres raskt etter unnfangelsen. På grunn av endringene kan brystene bli hovne, ømme eller prikkende en uke eller to senere. Eller de kan føles tyngre eller fyldigere eller føles ømme ved berøring. Området rundt brystvortene, kalt areola, kan også bli mørkere.

Utmattelse

Å føle seg veldig sliten i svangerskapet, starter tidlig. En kvinne kan begynne å føle seg uvanlig utmattet så tidlig som en uke etter unnfangelsen. Det er ofte relatert til et høyt nivå av et hormon som kalles progesteron, selv om andre ting som lavere nivåer av blodsukker, lavere blodtrykk og et løft i blodproduksjonen også kan bidra. Hvis utmattelse er relatert til graviditet, er det viktig å få god hvile. Å spise mat som er rik på protein og jern kan bidra til å oppveie det.

Kvalme

Morgesyke er et kjent symptom på graviditet. Men ikke alle gravide får det. Den nøyaktige årsaken til morgenkvalme er ikke kjent, men graviditetshormoner bidrar sannsynligvis til dette symptomet. Kvalme under graviditet kan forekomme når som helst på dagen, men oftest om morgenen. Noen kvinner ønsker eller tåler ikke visse matvarer når de blir gravide. Det er også relatert til hormonelle forandringer. Det er mulig at kvalme, sug og mataversjoner kan vare i hele svangerskapet. Heldigvis reduseres symptomene for mange kvinner omtrent den 13. eller 14. uken av svangerskapet. I mellomtiden må du huske å spise et sunt kosthold, slik at du og din baby får essensielle næringsstoffer. Du kan snakke med legen din om råd om det.

Menstruasjon uteblir

Det mest åpenbare tidlige symptomet på graviditet – og det som gjør at flest kvinner tar en graviditetstest, er fordi menstruasjon uteblir. Men ikke alle tapte eller forsinkede menstruasjoner er forårsaket av graviditet. Kvinner kan oppleve litt blødning under graviditet. Hvis du er gravid, spør legen din hva du bør være oppmerksom på med blødning. Når er for eksempel blødning normal og når er det et tegn på en nødsituasjon?

Andre tidlige symptomer på graviditet

Graviditet gir endringer i din hormonelle balanse. Og det kan forårsake andre symptomer som inkluderer:

  • Hyppig urinering. For mange kvinner starter dette rundt den sjette eller åttende uken etter unnfangelsen. Selv om dette kan være forårsaket av en urinveisinfeksjon, diabetes eller bruk av vanndrivende midler, hvis du er gravid, skyldes det sannsynligvis hormonelle nivåer.
  • Forstoppelse. Under graviditet kan høyere nivåer av hormonet progesteron gjøre deg forstoppet. Progesteron får mat til å gå saktere gjennom tarmen. For å lette problemet, drikk mye vann, trene og spis rikelig med fiberrike matvarer.
  • Humørsvingninger. Disse er vanlige, spesielt i første trimester. Disse er også relatert til endringer i hormoner.
  • Hodepine og ryggsmerter. Mange gravide rapporterer hyppig, mild hodepine, og andre opplever ryggsmerter.
  • Svimmelhet og besvimelse. Disse kan være relatert til utvidende blodkar, lavere blodtrykk og lavere blodsukker.

En gravid kvinne kan ha alle disse symptomene, eller kanskje bare ha en eller to. Hvis noen av disse symptomene blir plagsomme, snakk med legen din om dem slik at du kan lage en plan for å forebygge dem i den grad det er mulig.

Relaterte artikler:

Blødninger etter samleie gravid

Kan man bli gravid under mens

Om forfatteren

Legg inn kommentar