Når må man slutte å ligge på magen ved graviditet

Dine vanlige sovestillinger fungerer kanskje ikke lenger for deg under graviditet – spesielt hvis du vanligvis sover på ryggen. Når må man slutte å ligge på magen når man er gravid?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Når du ligger på ryggen, kan vekten av livmoren komprimere en større blodåre, kalt vena cava, en stor vene som går opp på høyre side av ryggvirvelsøylen og frakter oksygenert blod fra under- og mellomkroppen til hjertet . Å komprimere dette kan forstyrre blodstrømmen til babyen din og gjøre deg kvalm, svimmel og kortpustet. Å sove på ryggen når du er gravid kan også trekke sammen aorta, og blokkere hovedblodtilførselen til kroppen din og morkaken.

Hva med å sove på magen?

Å sove på magen er greit tidlig i svangerskapet – men før eller siden må du snu deg. Generelt er det greit å sove på magen til mellom 16 og 18 uker. Når kulen på magen begynner å vise seg, blir det å sove på magen ganske ubehagelig for de fleste kvinner. Men å unngå å sove på magen handler ikke bare om hva som føles bra – det er også av sikkerhetsmessige årsaker. Å sove på magen har de samme negative effektene som å sove på ryggen.

Å endre sovestilling når du er gravid

Det kan være vanskelig å endre måten du sover på, og det er vanlig å endre posisjon i løpet av natten. Når magen utvider seg, blir det mer ubehagelig å sove på ryggen. På grunn av dette skifter de fleste kvinner naturlig til en annen sovestilling. Men hvis du trenger hjelp til å tilpasse deg å sove på siden, prøv å ha puter mellom knærne og under magen for å gjøre det mer behagelig. Hvis du fortsatt ikke komfortabelt å sove på siden, bruk puter til å støtte deg opp i en skråning, da å sove på ryggen i en 45-graders tilt kan forhindre mye av kompresjonen.

Hva om jeg våkner på ryggen eller magen?

Ikke stress over å av og til rulle over på ryggen om natten eller våkne på ryggen. Kroppen din ville fortelle deg om babyen din var i noen reell fare for ikke å få nok oksygen – du ville føle deg kvalm og andpusten lenge før babyen din ville ha et problem. Hvis du fortsetter å våkne på ryggen eller magen, be partneren din sjekke deg. Hvis de våkner og legger merke til deg på ryggen, kan de forsiktig flytte deg tilbake til venstre side.

Mer forskning må gjøres for å fastslå noen avgjørende risiko, og inntil da er det best å følge instruksjonene fra legen din.

Relaterte artikler:

Ligge på rygg gravid

Går ikke opp i vekt gravid

Referanser

Om forfatteren