Når kommer strekkmerkene når du er gravid

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som forårsaker strekkmerker under graviditet, når de vanligvis oppstår, og hva du kan gjøre for å håndtere dem.

Graviditet er en bemerkelsesverdig tid fylt med forventning, glede og noen ganger også bekymring. En av bekymringene som ofte dukker opp hos gravide, spesielt blant førstegangsfødende, er når de kan forvente å se strekkmerker på kroppen sin. Strekkmerker er et vanlig fenomen under graviditet, men nøyaktig når de dukker opp, kan variere fra kvinne til kvinne.

Når kommer strekkmerkene når du er gravid?

Strekkmerker når du er gravid kommer når kroppen din vokser raskere enn huden din kan følge med. Dette fører til at de elastiske fibrene rett under overflaten av huden går i stykker, noe som resulterer i strekkmerker. Du legger på deg omtrent 15 kg i gjennomsnitt i løpet av de ni månedene du er gravid. Å vokse så raskt kan gi deg strekkmerker, spesielt på magen og brystene, to områder som vokser mest. Strekkmerker kan også dukke opp på lårene, rumpa og overarmene. Merkene starter ofte rødlige eller lilla, men utover i graviditeten blekner de gradvis til hvite eller grå. Jo mer du legger på deg, raskt, jo større sannsynlighet er det for at du får strekkmerker under graviditeten.

Relatert: Kjerringråd mot strekkmerker

Når kan du forvente å se strekkmerker?

Når det gjelder nøyaktig når strekkmerker vil vises under graviditet, er svaret ikke alltid klart. Noen kvinner opplever dem så tidlig som i første trimester, mens andre ikke ser tegn til strekkmerker før mot slutten av svangerskapet. Det er imidlertid vanligst å se dem i andre og tredje trimester når magen begynner å vokse i en raskere takt.

Foruten magen, kan strekkmerker også vises på brystene, hoftene, lårene og baken. Disse områdene er utsatt for økt spenning og strekking når kroppen tilpasser seg den voksende babyen.

Det er viktig å merke seg at ikke alle gravide kvinner utvikler strekkmerker, og omfanget av strekkmerker varierer betydelig fra person til person. Noen kvinner kan bare oppleve små, diskrete strekkmerker som gradvis bleker over tid, mens andre kan få dypere og mer synlige merker som forblir mer fremtredende.

Hva forårsaker strekkmerker under graviditet?

Strekkmerker, også kjent som striae gravidarum, oppstår når huden blir strukket til det punktet der elastiske fibre under overflaten brister. Dette skjer ofte på grunn av rask vekst eller vektøkning, noe som er typisk under graviditet. Når babyen i magen din vokser, utvides livmoren gradvis og plasserer økt press på huden rundt magen, hoftene, brystene og andre områder av kroppen. Denne ekspansjonen kan føre til at kollagen og elastin i huden strekkes til det punktet der de ikke kan støtte den økte spenningen lenger, og strekkmerker dannes.

I tillegg til den naturlige veksten av babyen og livmoren, kan faktorer som genetikk, hormonelle endringer og vektøkning spille en rolle i utviklingen av strekkmerker under graviditet. Kvinner med en familiehistorie med strekkmerker har en høyere risiko for å utvikle dem selv. Hormoner som østrogen og progesteron, som øker dramatisk under graviditet, kan også påvirke hudens elastisitet og gjøre den mer sårbar for strekkmerker.

Relatert: Hvorfor får man strekkmerker

Hvem får strekkmerker under graviditet?

Hvis du har strekkmerker, er du i godt selskap. Omtrent 90% av kvinnene vil få dem en gang etter sin sjette eller syvende måned i svangerskapet. Hvis moren din hadde strekkmerker, er det mer sannsynlig at du har dem også, siden genetikk spiller en rolle. Hvis du har en lysere hudfarge, vil du ha en tendens til å utvikle rosa strekkmerker. Mørkhudede kvinner har en tendens til å få strekkmerker som er lysere enn hudfargen.

Er det mulig å forebygge strekkmerker når du er gravid?

Dessverre er det ingen måte å forebygge strekkmerker. Det er alltid en god idé å holde huden hydrert med en lotion eller krem, spesielt hvis det får huden din til å se glattere, mer tonet, og hjelper mot kløe som kan komme med din voksende mage. Det hjelper også å holde kroppen din hydrert med vann.

Relatert: Pris på laserbehandling av strekkmerker

Behandling av strekkmerker

Mens noen strekkmerker naturlig falmer og får sølvfargede linjer, forblir andre mørkere og mer prangende. Den beste tiden å behandle strekkmerkene, er mens de fremdeles er i det rødlige stadiet. Geler laget med en blanding av løkekstrakt og hyaluronsyre kan hjelpe. I en studie sa personer som bruker gelen at merkene deres bleknet etter 12 ukers daglig bruk. Et annet alternativ er en retinoid, som hudlegen din kan foreskrive. Dette øker celleomsetningen og kan stimulere ny kollagenvekst, noe som fører til en fyldigere og sunnere hud. Du kan imidlertid ikke bruke retinoid hvis du er gravid eller ammer. Andre behandlinger inkluderer lasere som varmer huden. Det øker kollagenveksten og krymper utvidede blodkar. Det kan ta flere behandlinger for å se resultater.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hva kan du gjøre for å håndtere strekkmerker?

Mens det ikke er noen mirakelkur for strekkmerker, er det noen trinn du kan ta for å redusere deres synlighet og bidra til å forhindre ytterligere strekking av huden:

  1. Hold huden fuktig: Regelmessig fuktighetsbehandling av huden med en god kvalitet fuktighetskrem eller olje kan bidra til å øke elastisiteten og redusere risikoen for strekkmerker. Påfør fuktighetskremen etter dusjing når huden fortsatt er fuktig for best absorpsjon.
  2. Hold deg hydrert: Å drikke nok vann er viktig for hudens generelle helse og elastisitet. Det kan bidra til å opprettholde hudens naturlige fuktighetsnivå og elastisitet, noe som kan redusere risikoen for strekkmerker.
  3. Spis et balansert kosthold: Et sunt kosthold som er rikt på vitaminer, mineraler og næringsstoffer kan støtte hudens helse og elastisitet. Matvarer som er rike på vitamin E, C og A, samt sink og protein, kan være spesielt gunstige for hudens regenerering.
  4. Unngå plutselige vektøkninger: Å unngå plutselige og betydelige vektøkninger under graviditet kan bidra til å redusere belastningen på huden og dermed redusere risikoen for strekkmerker. Snakk med helsepersonell om sunne vektøkningsmål for din spesifikke situasjon.
  5. Bruk støtteklær: Graviditetstøy som støttebånd eller magebelter kan bidra til å avlaste trykket på magen og redusere belastningen på huden. Dette kan bidra til å redusere risikoen for strekkmerker, spesielt hvis du har en tendens til å bære mye vekt rundt magen.
  6. Massasje: Regelmessig massasje av de områdene som er mest utsatt for strekkmerker, som magen, brystene og hoftene, kan bidra til å øke blodsirkulasjonen og hudens elastisitet.

Selv om det ikke er noen garanti for å forhindre strekkmerker helt, kan disse tiltakene bidra til å redusere deres synlighet og gi en sunnere hud generelt under og etter graviditet.

Relatert: Tips mot kvalme når du er gravid

Konklusjon

I denne artikkelen har vi undersøkt når strekkmerker vanligvis oppstår under graviditet, hva som forårsaker dem, og hva gravide kvinner kan gjøre for å håndtere dem. Strekkmerker, også kjent som striae gravidarum, oppstår når huden blir strukket til det punktet der elastiske fibre under overflaten brister. Dette skjer vanligvis på grunn av rask vekst eller vektøkning, typisk under graviditet. Mens nøyaktig når strekkmerker vil vises varierer fra person til person, er det vanligst å se dem i andre og tredje trimester når magen begynner å vokse raskere.

For å håndtere strekkmerker og redusere deres synlighet, kan gravide kvinner ta en rekke tiltak, inkludert regelmessig fuktighetsbehandling, hydrering, et balansert kosthold og bruk av støtteklær. Mens disse tiltakene ikke kan garantere at strekkmerker helt forhindres, kan de bidra til å støtte hudens helse og elastisitet.

Det er viktig å huske at strekkmerker er en naturlig del av graviditeten for mange kvinner, og det er ingen grunn til å føle skam eller bekymring hvis de utvikler seg. Huden er utrolig og har en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse seg endringer, inkludert vekst under graviditet.

Husk å konsultere helsepersonell hvis du har spesifikke bekymringer om strekkmerker eller andre hudforandringer under graviditeten. De kan gi personlig rådgivning og veiledning basert på din situasjon og behov.

Om forfatteren

Legg inn kommentar