Når går kroppen i ketose

Målet med ketogene dietter er ernæringsmessig ketose, som oppnås ved å begrense karbohydratinntaket, moderere proteinforbruket og øke kalorier hentet fra fett. Lær mer om når kroppen går i ketose.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Å begrense kroppen av karbohydrater og øke kalorier fra fett hjelper kroppen din med å bytte sin viktigste drivstoffkilde fra glukose – en type sukker – til ketoner, eller forbindelser laget ved å bryte ned fett som fungerer som en alternativ drivstoffkilde. Resultatet er en metabolsk tilstand der kroppen foretrekker fett som sin primære drivstoffkilde.

Mens tilhengere av keto-dietten er raske med å feire dens helsemessige fordeler, inkludert vekttap, økte nivåer av HDL (godt) kolesterol og reduserte blodsukker-, insulin- og triglyseridnivåer, er det også ulemper med denne dietten å vurdere før du prøver den.

Tiden det tar å gå inn i ketose, eller den metabolske tilstanden knyttet til kroppen din ved å bruke ketonlegemer som drivstoff, kan variere fra person til person. Dessuten har mange individer problemer med å komme i ketose i utgangspunktet.

Hvor lang tid tar det å komme inn i ketose?

For å høste fordelene av en ketogen diett, må kroppen din gå inn i en tilstand som kalles ketose. Dette er en metabolsk tilstand der kroppen din omdanner fett til molekyler kalt ketoner, som den bruker som sin viktigste energikilde når glukose – en type sukker – er begrenset. Den beste måten å nå ketose på er å drastisk redusere inntaket av karbohydrater.

I fordøyelseskanalen din brytes karbohydrater ned til sukkermolekyler – som glukose – slik at de kan reise gjennom blodet og brukes til energi. Hvis kroppen din har overflødig glukose, kan den lagres i leveren og musklene i sin lagringsform, glykogen. Ved å drastisk redusere karbohydratinntaket til under rundt 50 gram per dag, blir kroppen din tvunget til å bruke opp glykogenlagrene som energi – og til slutt gå over til å bruke ketoner som drivstoff.

Tiden det tar å gå inn i ketose varierer fra person til person. Generelt kan det ta 2–4 ​​dager hvis du spiser 20–50 gram karbohydrater per dag. Noen mennesker kan imidlertid oppleve at det tar en uke eller lenger å nå denne tilstanden.

For eksempel kan personer som vanligvis spiser en høykarbodiett før de starter en keto-diett, ta lengre tid å komme inn i ketose enn de som vanligvis spiser et lavt til moderat karbohydratkosthold. Dette er fordi kroppen din trenger å tømme glykogenlagrene før den går inn i ketose.

Hvordan fortelle om du er i ketose?

Når kroppen din går over i ketose, kan du oppleve flere symptomer – noen ganger kjent som «keto-influensa». Disse inkluderer hodepine, tretthet, kvalme, dårlig ånde og økt tørste. Selv om disse symptomene kan gi deg en indikasjon på at kroppen din er i endring, er den beste måten å finne ut om du er i ketose på å teste kroppens ketonnivåer.

Måter å måle ketonnivåer på

Å teste kroppens ketonnivåer er den beste måten å vite om du er i ketose. Det er tre typer ketoner – acetoacetat, aceton og beta-hydroksybutyrat – som du kan måle gjennom henholdsvis urin, pust og blod. Acetoacetatnivåer kan måles gjennom urinen med en ketonurinstrimmel, som blir forskjellige nyanser av rosa eller lilla avhengig av ketonnivået i urinen. Mørkere farger betyr vanligvis at urinen din inneholder høyere nivåer. Urinprøvestrimler er en billig og enkel måte å finne ut om du er i ketose. Imidlertid er de ikke så nøyaktige som andre verktøy.

Acetonnivåer kan måles med en ketonpustemåler, for eksempel en Ketonix. Denne måleren blinker en farge for å fortelle deg om du er i ketose og hvor høye ketonnivåene dine er. Studier viser at ketonpustemålere er ganske nøyaktige.

Beta-hydroksybutyratnivåer måles ved hjelp av en blodketonmåler, som fungerer på samme måte som et glukometer – et verktøy som måler blodsukkernivået hjemme.

For å bruke en blodketonmåler, bruk ganske enkelt den lille medfølgende pinnen til å stikke fingeren og trekke blod, og la deretter toppen av stripen komme i kontakt med blodet ditt. Et blodketonområde på 1,5–3,0 mmol per liter er ideelt for å opprettholde ketose. Mens blodketonmålere er effektive til å måle ketoner, kan stripsene – i motsetning til urinprøvestrimler – være dyre.

Verktøy som måler ketonnivåer bør gi deg en nøyaktig ide om du er i ketose. Dette lar deg vite om du trenger å gjøre justeringer for å gå inn eller forbli i denne tilstanden.

Relaterte artikler:

Ketose grønnsaker

Ketose mat

Referanser

Om forfatteren