Når er kvalmen verst gravid

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Opplever du morgenkvalme når du er gravid? Når er kvalmen verst, og og når kan du forvente at den går over?

Når er kvalmen verst gravid

Enten du allerede er gravid, håper å bli det, eller lurer på om du er, morgenkvalme er et av de mest beryktede graviditetssymptomene. Det gjør deg både elendig, men er på samme tid betryggende. Når alt kommer til alt, hvem vil føle seg kvalm? Likevel kan dette bare være tegnet du har lett etter: baby på vei!

Anslagsvis vil 70 til 80 prosent av gravide oppleve morgenkvalme. Morgenkvalme refererer til kvalme og oppkast som antas å være forårsaket av graviditetshormoner. Det starter ofte rundt uke 6 i svangerskapet og forsvinner av uke 14 (selv om noen kvinner fortsetter å oppleve kvalme senere i svangerskapet). Begrepet «morgenkvalme» er ganske misvisende, da kvalmen og/eller oppkast du måtte oppleve kan slå til når som helst på døgnet.

Enten du allerede vet at du er gravid, eller du lurer på om du er det, les videre for mer info om når morgenkvalme vanligvis starter, når det vil slutte, og hvordan du skal håndtere det.

Når starter morgenkvalme når du er gravid?

Morgenkvalme er betegnelsen for kvalme og oppkast som mange har under graviditet. Det kalles morgenkvalme fordi mange kvinner opplever de alvorligste symptomene først om morgenen. Imidlertid foretrekker mange å kalle det en «når som helst sykdom», da kvalmen kan komme og gå (eller til og med være verre på andre tider av døgnet, som om kvelden).

Stereotypen på morgenkvalme er en gravid kvinne som kaster opp så snart føttene treffer gulvet om morgenen, men de fleste mødre rapporterer om en rekke symptomer. Noen kaster opp ofte, noen er kvalme hele dagen, og noen har bare kvalme utløst av visse lukter eller matvarer.

Morgesyken begynner vanligvis rundt uke 6 av svangerskapet, selv om noen få mødre rapporterer at de føler kvalme så tidlig som etter 4 uker (noe som bare er 2 uker etter unnfangelsen!). Uke 4 av svangerskapet er omtrent det tidspunktet perioden starter. De fleste kvinner har en positiv graviditetstest når de er 5 til 6 uker gravide. Symptomene kan starte litt mildt rundt 6 uker, bli verre og toppe seg rundt 9 til 10 uker ut i graviditeten, og deretter avta når du nærmer deg 12 til 14 uker.

Når slutter morgenkvalme?

Hvis du har morgenkvalme, teller du sannsynligvis dagene til du begynner å føle deg bedre. For mange vordende mødre begynner morgenkvalmen å forbedre seg rundt 12 til 14 uker (begynnelsen av andre trimester). Nesten alle mødre rapporterer at symptomene deres er helt borte etter 16 til 20 uker, selv om opptil 10 prosent av kvinner har kvalme helt frem til fødselen. Noen ganger kan kvalme dukke opp igjen i tredje trimester når babyen blir større og klemmer magen og tarmen (noe som ikke gir den mest behagelige fordøyelsen).

Hva kan du gjøre med morgenkvalme?

Selv om morgenkvalme er en helt normal del av et sunt svangerskap, trenger du ikke lide deg gjennom 3 måneders kvalme. Her er noen tips og behandlinger du kan prøve å hjelpe til med å få det litt lettere:

 • Spis små, hyppige måltider (morgenkvalme er verre på en veldig full eller veldig tom mage).
 • Spis rikelig med protein og karbohydrater (og unngå tung, fet mat).
 • Drikk ingefærte eller tygg på ingefærkandis.
 • Drikk peppermyntete eller peppermynteolje.
 • Gjør en avtale for akupunktør.
 • Drikk vann i små slurker gjennom dagen.
 • Spis kjeks før du står opp om morgenen.
 • Unngå sterk lukt når det er mulig.
 • Spis mat du ikke trenger å lage mat som en sandwich, salat eller fruktsmoothie.
 • Drikk saft eller lukt på sitronsaft.
 • Unngå å bli for varm.
 • Fortsett å trene som gåturer, fødselsyoga eller svømming.
 • Få litt ekstra hvile når det er mulig.

Hvis du oppdager at hjemmemedisinske midler ikke hjelper med å holde morgenkvalmen din på et tålelig nivå, kan du ringe legen din. Legen kan kanskje foreskrive et vitamin B6-tilskudd eller et kvalmemedisin som er trygg å ta under graviditet.

Relaterte artikler:

Kostholdsråd gravid

Vektøkning gravid uke for uke

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar