Næringsstoffer som gir energi

Det er viktig å fylle drivstofftanken din ordentlig hvis du vil holde den i gang. Lær mer om næringsstoffer som gir energi.

Næringsstoffer som gir energi

Maten du spiser tilfører mange typer makronæringsstoffer – karbohydrater, fett og proteiner – som leverer energien (eller kaloriene) kroppen trenger for å fungere. Mat leverer også mikronæringsstoffer, for eksempel vitaminer og mineraler, som ikke gir kalorier, men hjelper kroppen med kjemiske reaksjoner. I tillegg er mat en kilde til vann, fiber og andre essensielle stoffer. Les videre for å lære mer om næringsstoffene som kroppen din trenger for å gi energien du trenger.

Karbohydrater

Karbohydrater kan være enkle eller sammensatte. Enkle karbohydrater er sukkeret som finnes i frukt, honning, melk og melkeprodukter. De inkluderer også sukker som er tilsatt under matforedling og raffinering. Enkle karbohydrater absorberes raskt for energi. Komplekse karbohydrater, også kjent som stivelse, finnes først og fremst i fullkorn, pasta, poteter, bønner og grønnsaker. Fordøyelse er nødvendig for å endre komplekse karbohydrater til enkle sukkerarter. Komplekse karbohydrater inneholder mange vitaminer og mineraler samt fiber. Under prosessering kan imidlertid komplekse karbohydrater raffineres, og fjerne mange viktige næringsstoffer – sammen med fordelene.

Fett

Fett er en naturlig komponent i forskjellige matvarer, og de kommer i forskjellige former. Oljene som brukes i matlagingen er en form for fett. Fett finnes også i mat av animalsk opprinnelse, for eksempel kjøtt, meieri, fjørfe og fisk, og i så vanlige matvarer som avokado, nøtter og oliven. Fett er en viktig kilde til energi – eller kalorier – og hjelper også kroppen din med å absorbere noen vitaminer.

Proteiner

Proteiner bygger og reparerer kroppsstrukturer, produserer kroppskjemikalier, fører næringsstoffer til cellene dine og hjelper til med å regulere kroppens prosesser. Overskytende proteiner gir også kalorier. Proteiner er sammensatt av grunnleggende elementer som kalles aminosyrer. Det er to typer aminosyrer: de som kroppen din kan generere, kjent som ikke-essensielle aminosyrer, og de som bare kan fås fra maten du spiser, kjent som essensielle aminosyrer.

Vitaminer

Mange matvarer inneholder vitaminer, som A, B-kompleks, C, D, E og K. Vitaminer hjelper kroppen din å bruke karbohydrater, fett og proteiner. De hjelper også med å produsere blodceller, hormoner, genetisk materiale og kjemikalier for nervesystemet. Mangel på disse vitaminene fører til forskjellige sykdommer. Under prosessering kan mat miste næringsstoffer. Produsenter beriker eller forsterker noen ganger den bearbeidede maten og tilfører næringsstoffer tilbake. Friske, naturlige matvarer inneholder imidlertid vitaminer i sin foretrukne naturlige tilstand.

Mineraler

Mineraler som kalsium, magnesium og fosfor er viktige for helsen til bein og tenner. Natrium, kalium og klorid, ofte referert til som elektrolytter, hjelper til med å regulere balansen mellom vann og kjemikalier i kroppen din. Kroppen din trenger mindre mengder mineraler som jern, jod, sink, kobber, fluor, selen og mangan, ofte kalt spormineraler.

Vann

Det er lett å ta vann for gitt, men det er et livsviktig ernæringskrav. Mange matvarer, spesielt frukt, inneholder mye vann. Vann spiller en rolle i nesten alle større kroppsfunksjoner. Den regulerer kroppstemperaturen, fører næringsstoffer og oksygenceller via blodomløpet og hjelper til med å frakte avfall. Vann hjelper også med å dempe ledd og beskytter organer og vev.

Fiber

Fiber er den delen av plantemat som kroppen din ikke tar opp. De to hovedtypene fiber er løselig og uoppløselig, og fiberrik mat inneholder vanligvis begge deler. Matvarer som er høyt i løselig fiber inkluderer sitrusfrukter, epler, pærer, plommer og svisker, havregryn og havrekli og bygg. Belgfrukter, som tørkede bønner og erter, inneholder også mye løselig fiber. Denne typen fiber hjelper med å senke kolesterolet i blodet, senker økningen i blodsukkeret og tilfører volum til avføring. Uoppløselig fiber finnes i mange grønnsaker, hvetekli og fullkornsbrød, pasta og frokostblandinger. Uoppløselig fiber tilfører også volum til avføring, stimulerer mage-tarmkanalen og hjelper til med å forhindre forstoppelse.

Relaterte artikler:

Hvilke næringsstoffer gir oss energi

Hvorfor er det viktig å drikke vann

Om forfatteren

Legg inn kommentar