Næringsinnhold potet

0
126
Næringsinnhold potet

Poteter er spiselige knoller, tilgjengelig over hele verden, hele året. De er relativt billige å dyrke og rike på næringsstoffer.

Fakta om poteter

Poteter ble først dyrket i Andesfjellene i Sør-Amerika for opptil 10.000 år siden. Spanske oppdagelsesreisende introduserte dem for Europa på begynnelsen av 1500-tallet. Poteten har falt i popularitet de siste årene hos enkelte, på grunn av interessen for lavkarbomat. Fiber, vitaminer, mineraler og fytokjemikalier poteten gir, kan imidlertid bidra til å avverge sykdom og komme menneskers helse til gode.

  • Noen bevis tyder på at poteter kan bidra til å redusere betennelse og forstoppelse
  • En middels potet inneholder rundt 164 kalorier og 30 prosent av det anbefalte daglige B6-inntaket.

Næringsinnhold poteter

Hvor sunn potet er i kostholdet, avhenger til en viss grad hva som tilsettes eller hvordan den tilberedes. Olje, rømme og smør tilfører alle kalorier, men selve poteten er relativt kalorifattig.

Det gir også viktige næringsstoffer, som vitamin C, vitamin B6, og forskjellige mineraler.

En servering på 100 gram er litt mer enn halvparten av en mellomstor potet. Denne mye brukte hvite poteten, med skall inneholder:

  • 94 kalorier
  • 0,15 gram fett
  • 0 gram kolesterol
  • 21,08 gram karbohydrat
  • 2,1 gram kostfiber
  • 2,10 gram protein
  • 10 milligram (mg) kalsium
  • 0,64 mg jern
  • 27 mg magnesium
  • 75 mg fosfor
  • 544 mg kalium
  • 12,6 mg C-vitamin
  • 0,211 mg vitamin B6
  • 38 mikrogram folat

Poteter gir også niacin, kolin og sink. Ulike varianter gir litt forskjellige næringsstoffer.

Natrium: Hele, ubearbeidede poteter inneholder svært lite natrium, bare 10 mg per 100 gram, eller mindre enn 1 prosent av daglig behov. Dette gjelder imidlertid ikke for bearbeidede potetprodukter, som pommes frites og potetgull.

Alfa-lipoic acid: Poteter inneholder også en forbindelse kjent som alpha-lipoic acid, som hjelper kroppen med å omdanne glukose til energi. Noen bevis tyder på at alfa-liposyre kan bidra til å kontrollere blodsukkernivået, forbedre vasodilatasjon, beskytte mot retinopati hos diabetespasienter og bevare hjerne- og nervevev.

Quercetin: Quercetin, en flavonoid som finnes i potetskall, ser ut til å ha en betennelsesdempende og antioksidant effekt som beskytter kroppens celler mot skader av frie radikaler. Flavonoider er en slags phytonutrient, organiske forbindelser som antas å bidra til å beskytte mot sykdom.

Antioksidanter: Poteter inneholder C-vitamin, som fungerer som en antioksidant. Antioksidanter kan bidra til å forhindre celleskader og kreft og fremme sunn fordøyelse og kardiovaskulære funksjoner.

Fiber: Fiberen i poteter hjelper til med å opprettholde et sunt fordøyelsessystem og sirkulasjon.

Valg av poteter

Det er mange billige og enkle måter å innlemme poteter i et sunt kosthold. Det er mange typer potet å velge mellom, søtpoteter inkludert. Det er hvite, røde, gule og blå varianter, og innenfor hver farge, et utvalg av alternativer.

Her er noen ideer:

  • Baking: Bruk stivelsesholdige poteter.
  • Steking, mosing eller baking: Bruk poteter til alle formål, for eksempel hjemmelaget potetgull.
  • Potetsalat: Store poteter, for eksempel røde, nypoteter eller pimpernel poteter, holder formen bedre.

Velg poteter som er faste, og relativt glatte og runde. Unngå alle som viser tegn på forfall, inkludert våt- eller tørrråte, poteter med gro, eller med en grønnaktig fargetone. Det er best å kjøpe poteter som er pakket og uvasket, for å unngå bakteriell opphopning. Å vaske poteter tidlig fjerner det beskyttende belegget fra skallet.

Relaterte artikler:

Karbohydrater i potet

Gluten i potet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her