Næringsinnhold i sitron

Sitroner er fulle av vitaminer, mineraler, fytonæringsstoffer og antioksidanter. De er spesielt gode kilder til vitamin C og folat. Lær mer om næringsinnhold i sitron.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Næringsinnhold i sitron

Sitroner er høye i vitamin C, folat, kalium, flavonoider og forbindelser som kalles limoniner. Limoniner finnes i saften av sitronen. En kvart kopp sitronsaft inneholder 31 prosent av det anbefalte daglige inntaket av vitamin C og 3 prosent folat og 2 prosent kalium – alt for rundt 13 kalorier. En hel rå sitron inneholder 139 prosent av det anbefalte daglige vitamin C-inntaket og har 22 kalorier.

Nyere studier har undersøkt rollen til sitroner i å få tilgang til karotenoider, som er gunstige fytonæringsstoffer, fra andre matvarer under fordøyelsesprosessen. Karotenoider kan ha lav biotilgjengelighet og biotilgjengelighet, noe som betyr at selv om du spiser en karotenoidrik mat som gulrøtter, kan det hende du ikke absorberer mange av karotenoidene. En studie fra 2018 fant at karotenoidene i kokte eller moste gulrøtter, kombinert med sitronsaft, olivenolje og whey curd, var nesten 30 prosent mer biotilgjengelige enn uten. Dette antyder at sitroner kan være en effektiv mat. I tillegg til sine egne ernæringsmessige egenskaper, kan frigjøre fordeler fra andre matvarer når de kombineres med dem.

Immunitet

C-vitamin spiller en rolle i immunitet og hjelper til med å nøytralisere frie radikaler i kroppen vår. Vitamin C stimulerer produksjonen av hvite blodceller og kan beskytte integriteten til immunceller. Vitamin C bidrar til å beskytte leukocytter, som produserer antivirale stoffer.

Vitamin C er også knyttet til en redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, sa Rumsey. En studie fra 2015 publisert i The American Journal of Clinical Nutrition så på mer enn 100 000 mennesker og fant at de som spiste mest frukt og grønnsaker hadde 15 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdom. De med de høyeste vitamin C-nivåene i plasma hadde enda mer redusert forekomst av hjertesykdom.

Forskere teoretiserer at vitamin C kan ha kardiovaskulære fordeler fordi det er en antioksidant som beskytter mot farlige frie radikaler. Det kan også senke dårlig LDL-kolesterol og holde arteriene fleksible.

Hjertehelse

Folsyre sies å hjelpe til med å forhindre slag og kan bidra til å hjelpe kardiovaskulær helse ved å senke homocysteinnivået.

Studier har også vist effekten av limonin på å senke kolesterolet. I en studie ble menn og kvinner som hadde høyt kolesterol gitt limonin og vitamin E daglig i en måned, og deres kolesterolnivå ble redusert med 20 til 30 prosent. Forskerne tror at limonin reduserer apolipoprotein B, som er assosiert med høyere kolesterolnivå.

Nyrestein

Sitroner og lime inneholder mest sitronsyre av alle frukter, noe som gjør dem gunstige for de som lider av nyrestein. Sitronsyre hindrer steindannelse og bryter også opp små steiner som dannes. Jo mer sitronsyre i urinen, jo mer beskyttet er du mot å danne nye nyrestein. En halv kopp ren sitronsaft hver dag har samme mengde sitronsyre som farmakologisk terapi.

Kreft

Sitronekstrakt påført brystkreftceller induserte celledød. Sitronekstraktet ble påført in vitro, men resultatene kan tyde på kraftige kreftbekjempende egenskaper i sitroner. Limoniner har også vært knyttet til en reduksjon i kreftrisiko.

Graviditet

Folat er viktig for gravide kvinner for å forhindre nevralrørsdefekter. Mens folat er tilstede i prenatale vitaminer, er å konsumere det gjennom hele matvarer en utmerket måte å sikre at kroppen absorberer det.

Sitroner, skall og vekttap

Sitroner er en flott måte å smaksette drikke og mat på med lavt kaloriinnhold. Og faktisk har sitroner, sitronvann og sitronskall blitt populært blant slankere. En studie av kortsiktige juicebaserte dietter, som alle hadde sitronsaft som en primær ingrediens, så at deltakernes tarmmikrobiota assosiert med vekttap hadde forbedret seg, deres vasodilaterende nitrogenoksid hadde økt. og oksidasjonen av lipidene deres hadde redusert, noe som resulterte i forbedret velvære generelt.

Skallet inneholder også mange næringsstoffer. Å rive skallene og legge til salater, kylling eller fiskeretter kan gi en sitrusaktig smak. Skall kan også blandes inn i smoothies eller supper.

Leversykdom

Ny forskning antyder at sitroner kan hjelpe skadet lever. Dyrestudien fra 2017 fant at rotter som hadde alvorlig skadet lever fra alkoholinntak så leverforbedring etter å ha inntatt sitronsaft. Sitronsaft hemmet betydelig negative effekter forbundet med leversykdom. Mer studier er nødvendig for å avgjøre om mennesker vil ha lignende beskyttende effekter.

Relaterte artikler:

Sitron bivirkninger

Kaffe og sitron slanking

Referanser

Om forfatteren