Næringsinnhold i sellerirot

Oppdag den næringsrike verdenen til sellerirot! Denne artikkelen dykker ned i den imponerende profilen av vitaminer, mineraler og fiber som denne rotgrønnsaken har å tilby.

Sellerirot, også kjent som knollselleri, er en populær rotgrønnsak med en mild, jordaktig smak og en sprø tekstur. Den dyrkes over hele verden og brukes i en rekke retter, fra supper og gryteretter til salater og mos. Men utover sin kulinariske allsidighet, er sellerirot også en ernæringsmessig skattkiste, fullpakket med vitaminer, mineraler og fiber som kan gi en rekke helsefordeler.

Hva er sellerirot?

Sellerirot er ekstremt allsidig og kan enkelt integreres i kostholdet ditt som et alternativ til poteter og andre rotgrønnsaker. Sellerirot er en rotgrønnsak som er nært beslektet med sellerirot, persille og pastinakk. Det har sin opprinnelse i Middelhavet og tilhører den samme plantefamilien som gulrøtter. Sellerirot er kjent for sitt rare utseende. Det glatte, hvite kjøttet ligner en potet. Bladene og stilken på planten vokser over bakken og ligner selleri. Den måler typisk 10–13 cm i diameter og veier rundt 450–900 gram. Rå sellerirot har en knasende tekstur, noe som gjør det til et perfekt tilskudd til salater. Når den er tilberedt er den litt søtere og fungerer godt most, bakt, stekt eller kokt. Selv om høysesongen er september til april, er sellerirot generelt tilgjengelig året rundt.

Relatert: Næringsinnhold squash

Næringsinnhold sellerirot

Makronæringsstoffer

Sellerirot er lav i kalorier og inneholder en rekke viktige næringsstoffer. En porsjon på 100 gram rå sellerirot inneholder omtrent:

 • Kalorier: 42 kcal
 • Proteiner: 1,5 gram
 • Fett: 0,3 gram
 • Karbohydrater: 9,2 gram
 • Kostfiber: 1,8 gram

Mikronæringsstoffer

Sellerirot er også en god kilde til flere vitaminer og mineraler:

 • Vitamin K: 41,0 μg (51 % av anbefalt daglig inntak, RDI)
 • Vitamin C: 8,0 mg (9 % av RDI)
 • Vitamin B6: 0,165 mg (13 % av RDI)
 • Kalium: 300 mg (6 % av RDI)
 • Fosfor: 115 mg (16 % av RDI)
 • Mangan: 0,16 mg (8 % av RDI)
 • Magnesium: 20 mg (5 % av RDI)
 • Folsyre: 7 μg (2 % av RDI)

Antioksidanter og andre bioaktive forbindelser

Sellerirot inneholder også antioksidanter som flavonoider, fenoliske syrer og furanokumariner. Disse forbindelsene bidrar til å bekjempe oksidativt stress og kan redusere risikoen for kroniske sykdommer.

En servering av sellerirot på 100 gram gir:

Kokt
Karbohydrater9.2 gram5.9 gram
Fiber1.8 gram1.2 gram
Protein1.5 gram1 gram
Fett0.3 gram0.2 gram
Vitamin C13% av dagsbehovet6% av dagsbehovet
Vitamin B68% av dagsbehovet5% av dagsbehovet
Vitamin K51% av dagsbehovetUkjent
Fosfor12% av dagsbehovet7% av dagsbehovet
Kalium9% av dagsbehovet5% av dagsbehovet
Mangan8% av dagsbehovet5% av dagsbehovet

Det er viktig å merke seg at matlaging med sellerirot kan forårsake noe vitamintap – for eksempel reduserer koking av sellerirot vitamin C-innholdet med minst 50%. Det er uklart hvordan matlaging påvirker vitamin K. Likevel kan alternative tilberedningsmetoder – som damping – forhindre noe vitamintap. Med bare 5,9 gram karbohydrater per 100 gram kokt grønnsak, er sellerirot et sunnere alternativ med mindre karbohydrater enn poteter. I tillegg har en crunchy, fersk, 100 gram servering av rå sellerirot bare 42 kalorier og 0,3 gram fett – noe som gjør det til en utmerket mat med lite kalorier.

Relatert: Næringsinnhold søtpotet

Helsefordeler ved å inkludere sellerirot i kostholdet

Støtter hjertehelsen

Sellerirot er en god kilde til kalium, som er viktig for å opprettholde normalt blodtrykk. Kalium bidrar til å balansere natriumnivået i kroppen, noe som kan redusere risikoen for hypertensjon. I tillegg inneholder sellerirot antioksidanter som kan beskytte hjertet mot oksidativt stress.

Fremmer fordøyelsen

Den høye fiberinnholdet i sellerirot kan bidra til å fremme en sunn fordøyelse ved å øke volumet av avføringen og støtte en jevn tarmbevegelse. Fiber er også viktig for å opprettholde en sunn tarmflora, noe som er essensielt for generell helse.

Styrker immunsystemet

Vitamin C i sellerirot spiller en viktig rolle i immunsystemets funksjon. Det bidrar til å stimulere produksjonen av hvite blodceller og styrker kroppens forsvar mot infeksjoner. Antioksidanter i sellerirot bidrar også til å beskytte immunsystemet mot skade fra frie radikaler.

Støtter beinhelse

Med høyt innhold av vitamin K og fosfor, kan sellerirot bidra til å opprettholde sterke og sunne bein. Vitamin K er nødvendig for kalsiumbinding i beinvevet, mens fosfor er en viktig komponent i beinmineralisering.

Regulerer blodsukkeret

Sellerirot har et lavt glykemisk indeks (GI), noe som betyr at det ikke forårsaker raske blodsukkersvingninger. Dette gjør det til et godt valg for personer med diabetes eller for de som ønsker å holde blodsukkernivået stabilt.

Praktiske måter å inkludere sellerirot i kostholdet

Rå og salater

Sellerirot kan spises rå, enten revet eller kuttet i tynne strimler, og er en utmerket ingrediens i salater. Den gir en sprø tekstur og en mild smak som komplementerer andre grønnsaker.

Kokt og pureer

Kokt sellerirot kan moses til en kremet puré, enten alene eller blandet med andre rotgrønnsaker som poteter eller gulrøtter. Dette er et sunt alternativ til tradisjonell potetmos.

Stekt og ovnsbakt

Stekt eller ovnsbakt sellerirot blir søt og karamellisert, og kan serveres som en siderett til kjøtt eller fisk. Den kan også brukes som en base for vegetabilske gryteretter.

Supper og stuing

Sellerirot gir en deilig smak til supper og stuing. Den kan kokes sammen med andre grønnsaker og blandes for å lage en kremet suppe, eller kuttes i terninger og tilsettes stuing for å gi tekstur og smak.

Konklusjon

Sellerirot er en næringsrik og allsidig grønnsak som fortjener en plass i ethvert sunt kosthold. Den er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, og tilbyr mange helsefordeler, inkludert støtte til hjertehelse, fordøyelse og immunsystemet. Med sitt lave kaloriinnhold og høye fiberinnhold er den også ideell for de som ønsker å regulere vekten eller opprettholde stabile blodsukkernivåer. Ved å inkludere sellerirot i ditt daglige kosthold kan du nyte godt av dens mange helsefordeler og samtidig utforske nye og spennende måter å tilberede denne næringsrike rotgrønnsaken på.

Om forfatteren

Legg inn kommentar