Poteter er spiselige knoller, tilgjengelig over hele verden. De er relativt billige å dyrke, rike på næringsstoffer, og er anvendelige i matlaging.
Poteten har falt i popularitet de siste årene på grunn av interessen for mat med lite karbohydrater. Imidlertid kan fiber, vitaminer, mineraler og fytokjemikalier poteten gir, bidra til å forebygge sykdom og være til nytte for menneskers helse.
Næringsinnhold i poteter
Hvor sunn en potet er i kostholdet, avhenger til en viss grad av hva som tilsettes eller hvordan den tilberedes. Olje, rømme og smør tilfører alle kalorier, men den poteten har relativt lite kalorier. Det gir også viktige næringsstoffer, som vitamin C, vitamin B6 og forskjellige mineraler. En servering på 100 gram er litt mer enn halvparten av en medium potet. Hvit potet med skall inneholder:
- 94 kalorier
- 0,15 gram fett
- 0 gram kolesterol
- 21,08 gram karbohydrat
- 2,1 gram kostfiber
- 2,10 gram protein
- 10 milligram (mg) kalsium
- 0,64 mg jern
- 27 mg magnesium
- 75 mg fosfor
- 544 mg kalium
- 12,6 mg vitamin C
- 0,211 mg vitamin B6
- 38 mikrogram (mcg) folat
Poteter gir også niacin, kolin og sink. Ulike varianter gir litt forskjellige næringsstoffer.
Natrium: Hele, ubehandlede poteter inneholder veldig lite natrium, bare 10 mg per 100 g (3,5 gram), eller mindre enn 1 prosent av den foreslåtte daglige grensen. Dette gjelder imidlertid ikke bearbeidede potetprodukter, som pommes frites og potetgull.
Alfa-liponsyre: Poteter inneholder også en forbindelse kjent som alfa-liponsyre (ALA), som hjelper kroppen til å omdanne glukose til energi. Noen bevis tyder på at alfa-liponsyre kan bidra til å kontrollere blodsukkernivået, forbedre vasodilatasjon, beskytte mot retinopati hos diabetespasienter og bevare hjerne- og nervevev.
Quercetin: Quercetin, et flavonoid som finnes i potetskall, ser ut til å ha en betennelsesdempende og antioksidant effekt som beskytter kroppens celler mot skade av frie radikaler. Flavonoider er en slags phytonutrient, organiske forbindelser som antas å bidra til å beskytte mot sykdom.
Antioksidanter: Poteter inneholder vitamin C, som fungerer som en antioksidant. Antioksidanter kan bidra til å forhindre celleskader og kreft og fremme sunn fordøyelse og kardiovaskulære funksjoner.
Fiber: Fiberen i poteter bidrar til å opprettholde et sunt fordøyelsessystem og sirkulasjon.
Relaterte artikler: