Denne artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av næringsinnholdet i laks, inkludert hvorfor den anses som en sunn matvare og hvilke helsemessige fordeler den kan gi.
Laks er kjent for å være en av de mest næringsrike fiskeartene og blir ofte betraktet som en viktig del av et balansert kosthold. Den er rik på essensielle næringsstoffer, inkludert proteiner, omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler. Denne artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av næringsinnholdet i laks, inkludert hvorfor den anses som en sunn matvare og hvilke helsemessige fordeler den kan gi. Artikkelen vil også drøfte ulike typer laks og deres ernæringsmessige forskjeller, samt hvordan laks kan tilberedes for å opprettholde dens næringsverdi.
Proteininnhold i laks
Protein er en av de viktigste næringsstoffene i laks, og det gjør fisken til en verdifull proteinkilde for mennesker. Protein er nødvendig for kroppens vekst, reparasjon av vev, og produksjon av enzymer og hormoner. Laks er en komplett proteinkilde, noe som betyr at den inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger for optimal funksjon (Wang et al., 2017).
Betydning av protein i kostholdet
Å inkludere laks i kostholdet gir et kvalitetsprotein som støtter muskelvekst, immunforsvaret og heling av vev. Sammenlignet med andre proteinkilder, som rødt kjøtt, er laks lavere i mettet fett, noe som gjør det til et sunnere valg for folk som ønsker å redusere kolesterolnivået og hjerte- og karsykdommer (Rodríguez-López et al., 2020).
Omega-3 fettsyrer i laks
En av de viktigste næringsmessige egenskapene ved laks er dens høye innhold av omega-3 fettsyrer, spesielt EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). Disse fettsyrene er avgjørende for hjertehelse, hjernefunksjon, og å redusere betennelser i kroppen.
Helsefordeler av omega-3
Flere studier har vist at et kosthold rikt på omega-3 fettsyrer kan redusere risikoen for hjertesykdommer, slag og høyt blodtrykk. Omega-3 spiller også en rolle i hjernens utvikling og vedlikehold, noe som gjør laks til en utmerket kilde for gravide kvinner og små barn (Calder, 2020). Det er også bevis for at omega-3 kan bidra til å lindre symptomer på leddgikt og depresjon (Mozaffarian & Wu, 2012).
Vitamininnhold i laks
Laks er en utmerket kilde til flere viktige vitaminer, spesielt vitamin D, B-vitaminer og vitamin A. Disse vitaminene spiller forskjellige roller i kroppen, fra å støtte immunforsvaret til å fremme cellevekst.
Vitamin D
Laks er en av de få naturlige kildene til vitamin D, et fettløselig vitamin som er avgjørende for beinhelse og immunforsvar. Mangel på vitamin D kan føre til svekkelse av bein og øke risikoen for osteoporose (Holick, 2007). Laks, spesielt villaks, inneholder betydelige mengder av dette vitaminet, noe som gjør den til et viktig næringsmiddel i regioner med lite sollys.
B-vitaminer
Laks er rik på flere B-vitaminer, inkludert B12, B6 og niacin. Disse vitaminene er essensielle for energiomsetning, nervesystemets funksjon, og produksjon av røde blodceller (Drevon & Blomhoff, 2020). B12-vitamin, som er særlig høyt i laks, er nødvendig for å opprettholde sunne nerveceller og for å produsere DNA. Mangel på B12 kan føre til tretthet, svakhet og nevrologiske problemer.
Mineraler i laks
I tillegg til å være rik på vitaminer, inneholder laks også viktige mineraler som selen, jod og fosfor. Disse mineralene er nødvendige for en rekke biologiske prosesser i kroppen.
Selen
Selen er et essensielt sporstoff som fungerer som en kraftig antioksidant i kroppen. Det beskytter cellene mot oksidativ skade og støtter immunsystemet. Laks er en av de beste kildene til selen, og regelmessig inntak kan bidra til å forebygge sykdommer som kreft og hjertesykdom (Rayman, 2012).
Jod
Jod er et annet viktig mineral som finnes i laks. Det er avgjørende for produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner, som regulerer kroppens stoffskifte. Mangel på jod kan føre til struma og andre skjoldbruskkjertelrelaterte lidelser. Sjømat som laks er en pålitelig kilde til jod, spesielt for folk som bor i områder med lavt jodinnhold i jordsmonnet (Zimmermann & Boelaert, 2015).
Relatert: Hvorfor fisk er bra for kroppen
Forskjeller mellom villaks og oppdrettslaks
Det er viktig å merke seg at næringsinnholdet i laks kan variere mellom villaks og oppdrettslaks. Selv om begge typene laks har høyt innhold av essensielle næringsstoffer, er det forskjeller som kan påvirke helsemessige valg.
Villaks
Villaks fanges i sitt naturlige miljø, og kostholdet deres består hovedsakelig av små fisk, krepsdyr og plankton. Denne naturlige kosten gir villaks et høyere innhold av omega-3 fettsyrer sammenlignet med oppdrettslaks. I tillegg har villaks en tendens til å inneholde mindre mengder forurensende stoffer som kan akkumuleres i fettvev, som PCB og dioxiner (Hites et al., 2004).
Oppdrettslaks
Oppdrettslaks får fôr som består av både plante- og fiskeingredienser. På grunn av dette kan oppdrettslaks ha et lavere innhold av omega-3, men samtidig et høyere nivå av omega-6 fettsyrer (Ytrestøyl et al., 2015). Omega-6 fettsyrer er også essensielle, men et høyt forhold mellom omega-6 og omega-3 kan ha negative helseeffekter, som økt betennelse i kroppen.
Tilberedning av laks og bevaring av næringsstoffer
Hvordan laks tilberedes kan ha en betydelig innvirkning på bevaringen av dens næringsverdi. Noen tilberedningsmetoder kan redusere mengden omega-3 fettsyrer og vitaminer i fisken, mens andre metoder kan bidra til å bevare dem.
Steking
Steking av laks kan føre til tap av omega-3 fettsyrer, spesielt hvis fisken tilberedes ved høy temperatur over lengre tid. Det er derfor anbefalt å bruke milde stekemetoder, som å steke fisken på lav varme eller bruke en panne med lite olje (Candela et al., 1997).
Damping
Damping er en av de beste metodene for å bevare næringsstoffene i laks. Denne tilberedningsmetoden beholder både omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler, samtidig som den gir fisken en delikat tekstur og smak (Bou et al., 2009).
Relatert: Fisk til middag hver dag
Hvor ofte bør man spise laks?
Anbefalingene for hvor ofte man bør spise laks varierer avhengig av kostholdsråd fra forskjellige helseorganisasjoner. Generelt anbefales det å spise fet fisk som laks minst to ganger i uken for å dra nytte av dens hjertebeskyttende effekter (American Heart Association, 2021).
Konklusjon
Laks er en næringsrik matvare som gir en rekke essensielle næringsstoffer, inkludert proteiner, omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler. Regelmessig inntak av laks kan gi helsemessige fordeler som redusert risiko for hjertesykdom, forbedret hjernefunksjon og sterkere immunforsvar. Ved å velge riktig type laks og tilberedningsmetode, kan man maksimere de ernæringsmessige fordelene denne fisken gir. For de som ønsker et sunt og balansert kosthold, er laks et utmerket valg.
Referanser
- American Heart Association. (2021). Fish and omega-3 fatty acids. Hentet fra https://www.heart.org
- Bou, R., Codony, R., Tres, A., Decker, E. A., & Guardiola, F. (2009). Dietary strategies to improve nutritional value, oxidative stability, and sensory properties of poultry products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 800-822.
- Candela, M., Astiasarán, I., & Bello, J. (1997). Deep-fat frying modifies high-fat fish lipid fraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45(7), 2793-2796.
- Calder, P. C. (2020). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: From molecules to man. Biochemical Society Transactions, 48(2), 55-67.
- Drevon, C. A., & Blomhoff, R. (2020). Mat og medisin: grunnleggende ernæring og ernæringsrelaterte sykdommer. Gyldendal Akademisk.
- Hites, R. A., Foran, J. A., Carpenter, D. O., Hamilton, M. C., Knuth, B. A., & Schwager, S. J. (2004). Global assessment of organic contaminants in farmed salmon. Science, 303(5655), 226-229.
- Holick, M. F. (2007). Vitamin D deficiency. The New England Journal of Medicine, 357(3), 266-281.
- Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2012). (n-3) fatty acids and cardiovascular health: Are effects of EPA and DHA shared or complementary? The Journal of Nutrition, 142(3), 614S-625S.
- Rayman, M. P. (2012). Selenium and human health. The Lancet, 379(9822), 1256-1268.
- Rodríguez-López, J. L., Sanjuan, E., Fraile, A., & Ortea, I. (2020). The importance of high-quality protein sources for human health. Nutrients, 12(9), 3159.
- Wang, D., He, Y., Li, Y., Liu, X., Zhao, M., & Hu, F. B. (2017). Association of fish and long-chain omega-3 fatty acid intake with total and cause-specific mortality. JAMA Internal Medicine, 177(6), 913-921.
- Ytrestøyl, T., Aas, T. S., & Åsgård, T. (2015). Utilization of feed resources in production of Atlantic salmon (Salmo salar) in Norway. Aquaculture, 448, 365-374.
- Zimmermann, M. B., & Boelaert, K. (2015). Iodine deficiency and thyroid disorders. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3(4), 286-295.