Næringsinnhold i kokosmelk

Kokosmelk er en god kilde til flere vitaminer og mineraler, og har høyt fettinnhold. Lær mer om næringsinnholdet i kokosmelk.

Hva er kokosmelk?

Kokosnøttmelk kommer fra det hvite kjøttet av modne brune kokosnøtter, som er frukten av kokosnøttreet. Melken har en tykk konsistens og en rik, kremet konsistens. Thai og andre sørøstasiatiske retter inkluderer vanligvis denne melken. Det er også populært på Hawaii, India og i visse søramerikanske og karibiske land. Kokosmelk skal ikke forveksles med kokosnøttvann, som finnes naturlig i umodne grønne kokosnøtter. I motsetning til kokosnøttvann forekommer ikke melken naturlig. I stedet blandes fast kokosnøttkjøtt med vann for å lage kokosmelk, som er omtrent 50% vann. Derimot er kokosnøttvann omtrent 94% vann. Den inneholder mye mindre fett og langt færre næringsstoffer enn kokosmelk.

Hvordan lages kokosmelk?

Kokosmelk klassifiseres som enten tykk eller tynn basert på konsistens og hvor mye den er behandlet.

 • Tykk: Fast kokosnøttkjøtt er finrevet og enten kokt eller småkokt i vann. Blandingen siles deretter gjennom ostekluten for å produsere tykk kokosmelk.
 • Tynn: Etter å ha laget tykk kokosmelk, blir den revne kokosnøtten som er igjen i ostekluten småkoke i vann. Silingsprosessen gjentas deretter for å produsere tynn melk.

I tradisjonelle retter brukes tykk kokosmelk i desserter og tykke sauser. Tynn melk brukes i supper og tynne sauser. Mest hermetisert kokosmelk inneholder en kombinasjon av tynn og tykk melk. Det er også veldig enkelt å lage din egen kokosmelk hjemme, og justere tykkelsen etter din smak.

Næringsinnhold i kokosmelk

Kokosmelk er mat med høyt kaloriinnhold. Omtrent 93% av kaloriene kommer fra fett, inkludert mettet fett kjent som triglyserider med middels kjede. Kokosmelken er også en god kilde til flere vitaminer og mineraler. En kopp (240 gram) inneholder:

 • Kalorier: 552
 • Fett: 57 gram
 • Protein: 5 gram
 • Karbohydrater: 13 gram
 • Fiber: 5 gram
 • C-vitamin: 11% av dagsbehovet
 • Folat: 10% av dagsbehovet
 • Jern: 22% av dagsbehovet
 • Magnesium: 22% av dagsbehovet
 • Kalium: 18% av dagsbehovet
 • Kobber: 32% av dagsbehovet
 • Mangan: 110% av dagsbehovet
 • Selen: 21% av dagsbehovet

I tillegg mener noen eksperter at kokosmelk inneholder unike proteiner som kan gi helsemessige fordeler. Imidlertid er mer forskning nødvendig.

Effekter på vekt og metabolisme

Det er noen bevis for at fett i kokosmelk kan være til fordel for vekttap, kroppssammensetning og metabolisme. Laurinsyre utgjør omtrent 50% av kokosnøttolje. Den kan klassifiseres som både en langkjedet fettsyre eller en middels kjede, ettersom kjedelengden og metabolske effektene er mellomliggende mellom de to. Men kokosnøttolje inneholder også 12% mediumkjedede fettsyrer – kaprinsyre og kaprylsyre.

I motsetning til fett med lengre kjede, går triglyserider med middels kjede fra fordøyelseskanalen direkte til leveren din, der de brukes til energi eller ketonproduksjon. Det er mindre sannsynlig at de blir lagret som fett. Forskning antyder også at triglyserider med middels kjede kan bidra til å redusere appetitten og redusere kaloriinntaket sammenlignet med andre fettstoffer.

I en liten studie spiste overvektige menn som konsumerte 20 gram olje fra triglyserider med middels kjede til frokost 272 færre kalorier ved lunsj enn de som konsumerte maisolje. Dessuten kan triglyserider med middels kjede øke kaloriforbruket og fettforbrenningen – i det minste midlertidig. Imidlertid vil de små mengder triglyserider med middels kjede som finnes i kokosmelk sannsynligvis ikke ha noen vesentlig effekt på kroppsvekt eller metabolisme. Noen få kontrollerte studier på overvektige individer og personer med hjertesykdom antyder at å spise kokosnøttolje reduserte midjeomkretsen. Men kokosnøttolje hadde ingen effekter på kroppsvekten. Ingen studier har direkte undersøkt hvordan kokosmelk påvirker vekt og metabolisme. Ytterligere studier er nødvendige før eventuelle påstander kan fremsettes.

Relaterte artikler:

Vegansk gryte med kokosmelk

Hva inneholder melk

Om forfatteren

Legg inn kommentar