Disse små fruktene er lyseoransje og søtere enn de fleste andre sitrusfrukter. Lær mer om næringsinnholdet i klementiner.
Klementiner
Klementiner – ofte kjent under merkenavnene Cuties eller Halos – er en hybrid av mandarin og søte appelsiner. Med disse egenskapene markedsføres de ofte mot barn og foreldre som en enkel måte å inkludere frukt i kostholdet til barn. De er en god kilde til vitamin C og antioksidanter.
Næringsinnhold i klementiner
Klementiner er små sitrusfrukter – omtrent på størrelse med en golfball – med høyt vanninnhold. De inneholder en rekke vitaminer og mineraler.
Én klementin (74 gram) gir:
- Kalorier: 35
- Protein: 1 gram
- Fett: 0 gram
- Karbohydrater: 9 gram
- Fiber: 1 gram
- C-vitamin: 40% av dagsbehovet
- Folat: 5% av dagsbehovet
- Tiamin: 5% av dagsbehovet
De fleste av kaloriene i klementiner kommer fra naturlige sukkerarter, sammen med en liten mengde protein. Klementiner er også et vitamin C kraftverk, der en liten klementin gir 40% av dine daglige behov. C-vitamin er en kraftig antioksidant og immunforsterker som kan forhindre celleskader fra skadelige og ustabile forbindelser kalt frie radikaler. I tillegg gir en klementin noe folat og tiamin. Disse vitaminene utfører mange funksjoner for å få kroppen til å fungere optimalt, inkludert å forhindre anemi og fremme et sunt stoffskifte.
Rik på antioksidanter
Klementiner er rike på antioksidanter, som bidrar til å redusere betennelse og forhindre celleskader forårsaket av frie radikaler. Som sådan kan antioksidanter spille en rolle i å forebygge diabetes type 2, hjertesykdom og mange andre tilstander. Sammen med C-vitamin inneholder disse fruktene en rekke andre sitrusantioksidanter, inkludert hesperidin, narirutin og betakaroten. Betakaroten er en forløper for vitamin A, vanligvis funnet i oransje og røde plantemat. Denne kraftige antioksidanten fremmer sunn cellevekst og sukkermetabolisme.
Kan øke fiberinntaket ditt
Selv om en klementin bare inneholder 1 gram fiber, er snacking på klementiner gjennom dagen en enkel og deilig måte å øke fiberinntaket på. Fruktfiber fungerer som mat for de gode bakteriene i tarmen. Det gir også volum og mykner avføringen din for å redusere forstoppelse, og potensielt forhindre tilstander som diverticular sykdom, som kan oppstå hvis fordøyd mat blir fanget i polypper i fordøyelseskanalen. Fruktfiber kan også bidra til å senke kolesterolnivået ved å binde kolesterolet i dietten og forhindre absorpsjon i blodomløpet. Dessuten har fiber fra frukt blitt koblet til en redusert risiko for diabetes type 2, mens høyt fiberinntak er assosiert med en sunnere kroppsvekt.
Relaterte artikler: