ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
Noen mennesker tenker på gulrøtter som den ultimate helsekosten. Lær mer om næringsinnholdet i gulrøtter.
Gulrot
Folk dyrket sannsynligvis først gulroten for tusenvis av år siden, i området som nå er Afghanistan. Den opprinnelige gulroten hadde en bitter tresmak, og var ganske forskjellig fra gulroten som vi kjenner i dag. Hollandske bønder kan ha utviklet denne typen gulrot vi kjenner til på 1500-tallet.
I denne artikkelen kan du lære mer om næringsstoffene i gulrøtter.
Næringsinnhold gulrøtter
Tabellen nedenfor viser mengden av hvert næringsstoff i en mellomstor, rå gulrot som veier rundt 61 g.
Næringsstoff | Næringsinnhold gulrot | Dagsbehov |
Energi (kalorie) | 25 | 1,600–3,200 |
Karbohydrater (gram) | 5.8 — inkludert 2.9 gram sukker | 130 |
Fiber (g) | 1.7 | 22.4–33.6 |
Kalsium (millgram [mg]) | 20.1 | 1,000–1,300 |
Fosfor (mg) | 21.4 | 700–1,250 |
Stivelse (mg) | 195 | 4,700 |
Vitamin C (mg) | 3.6 | 65–90 |
Folat (mcg DFE) | 11.6 | 400 |
Vitamin A (mcg RAE) | 509 | 700–900 |
Betakaroten (mcg) | 5,050 | Ingen data |
Alfakaroten (mcg) | 2,120 | Ingen data |
Lutein (mcg) | 156 | Ingen data |
Vitamin E (mg) | 0.4 | 15 |
Vitamin K (mcg) | 8.1 | 75–120 |
Gulrøtter inneholder også forskjellige B-vitaminer og spor etter jern og andre mineraler.
Antioksidanter og fargen på gulrøtter
Antioksidantene alfa og betakaroten gir gulrøtter den lyse oransje fargen. Kroppen tar opp betakaroten gjennom tarmen og omdanner den til vitamin A under fordøyelsen. Dette er grunnen til at folk anser karotenoider for å være provitaminer.
Noen spesialforretninger tilbyr gulrøtter i en rekke farger, inkludert lilla, gul og rød. Disse variantene inneholder forskjellige forbindelser med antioksidantegenskaper: Lilla gulrøtter inneholder antocyanin, gule gulrøtter inneholder lutein, og røde gulrøtter er rike på lykopen.
Gulrøtter i kostholdet
Gulrøtter er tilgjengelige i dagligvarebutikker hele året. Folk kan kjøpe dem ferske, frosne, hermetiske, syltede eller som juice. Det er best å oppbevare gulrøtter i kjøleskapet i en forseglet plastpose. Fjern grønt fra toppen før lagring for å forhindre at de trekker fuktighet og næringsstoffer fra røttene.
Tips for å tilberede gulrøtter
Gulrøtter er en allsidig grønnsak. Folk kan spise dem rå, dampet, kokt, stekt eller som ingrediens i supper og gryteretter.
Skrell og vask gulrøttene først, deretter:
- Bruk strimlede gulrøtter i salater eller wraps.
- Legg strimlet gulrøtter til bakevarer, for eksempel kaker og muffins.
- Ha babygulrøtter som snacks, kanskje med dip.
- Ha gulrøtter i juice og smoothies for en naturlig søt, mild smak.
Å koke grønnsaker kan redusere eller eliminere noe av vitamininnholdet. Rå eller dampede gulrøtter gir den beste ernæringsmessige verdien. Også karotenoider og A-vitamin kan absorbere bedre sammen med fett. Av denne grunn bør folk spise gulrøtter sammen med en sunn kilde til fett, for eksempel avokado, nøtter eller frø.
Risiko
Overforbruk av vitamin A kan være giftig. Det kan også forårsake en svak oransje farge på huden, selv om dette ikke er helseskadelig. En overdose vitamin A vil sannsynligvis ikke skje på grunn av kostholdet alene, men det kan være resultat av bruk av tilskudd. Noen medisiner stammer også fra vitamin A, som isotretinoin (Accutane), en behandling mot kviser eller acitretin (Soriatane), en behandling for psoriasis. Folk som bruker disse stoffene bør spise gulrøtter i moderasjon for å unngå en overdose av vitamin A. Alle som begynner på en ny medisinering, bør kontakte legen sin om anbefalte kostholdsendringer.
Noen mennesker er allergiske mot forbindelser i gulrøtter. Alle som utvikler elveblest, hevelse og pustevansker etter å ha spist gulrøtter trenger akutt legehjelp. Hvis symptomene blir alvorlige, kan personen oppleve anafylaksi, en potensielt livstruende reaksjon som kan utvikle seg raskt. Hvis en person vet at de er allergiske mot gulrøtter, bør de nøye sjekke ingrediensene til smoothies, grønnsaksupper og en rekke andre produkter.
Relaterte artikler:
Referanser
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |