Næringsinnhold i eple

Epler er en populær frukt som inneholder antioksidanter, vitaminer, kostfiber, og en rekke andre næringsstoffer.

Epler

På grunn av det varierte næringsinnholdet, kan epler bidra til å forebygge flere helsemessige forhold. Epler kommer i en rekke former, farger og smaker og gir en rekke næringsstoffer som kan være til nytte for mange forskjellige aspekter ved en persons helse. For eksempel kan de bidra til å redusere risikoen for kreft, overvekt, hjertesykdom, diabetes og flere andre tilstander.

I denne artikkelen kan du lære mer om næringsinnholdet i epler og hvordan de kan komme en persons helse til gode.

Relatert: Næringsinnhold i mango

Næringsinnhold i eple

Tabellen nedenfor viser mengden av hvert næringsstoff i et mellomstort rått eple som veier rundt 182 g.

Den viser også hvor mye en voksen trenger av hvert næringsstoff, i henhold til kostholdsretningslinjene 2015–2020 for amerikanere. Behovene varierer etter individets alder og kjønn.

NæringsstoffEple næringsinnholdDagsbehov
Energi (kalorier)94.61,800–3,000
Karbohydrater (g)25.1, inkludert 18.9 gram sukker130
Fiber (g)4.422.4–33.6
Kalsium (milligram [mg])10.91,000–1,300
Fosfor (mg)20700
Magnesium (mg)9.1320–420
Stivelse (mg)1954,700
Vitamin C (mg)8.3775–90
Folat (mikrogram [mcg])5.46400
Choline6.19425–550
Betakaroten (mcg)49.1No data
Lutein and zeaxanthin (mcg)52.8Ingen data
Vitamin K (mcg)490–120
Næringsinnhold eple

Epler gir også jern, A-vitamin, noen B-vitaminer og E-vitamin.

Kostholdstips

Det er mange varianter av epler, så vel som flere forskjellige måter å konsumere dem på. Folk kan spise dem rå, som eplesaus, hakket i salater, bakt hel, i paier, kaker og kaker, i karriretter og chutneys, tørket i skiver, tilsatt smoothies og som juice. Mange foretrekker epler for å lage eplemos eller eplepai.

Risiko og hensyn

Å spise et eple vil neppe utløse alvorlige bivirkninger hos folk flest, men noen mennesker må være påpasselige. Nedenfor har du noen potensielle risikoer ved å spise epler.

Toksiner

Eplefrø inneholder cyanid. Å svelge hele frø vil sannsynligvis ikke forårsake skade, men å tygge og svelge et stort antall eplefrø kan være farlig.

Relatert: Næringsinnhold i banan

Allergi

Noen mennesker kan ha en allergisk reaksjon etter å ha spist epler. Alle som opplever elveblest, hevelse eller pustevansker bør søke øyeblikkelig lege. Hvis dette går over til anafylaksi, kan det bli livstruende.

Tenner

Tidligere var det en utbredt tro på at det å spise et eple kunne bidra til å fjerne plakk fra tennene. Studier har imidlertid ikke funnet sterke bevis på dette. Å pusse tennene regelmessig er mer sannsynlig å ha denne effekten. I tillegg kan surheten i epler bidra til en opphopning av plakk. Folk bør derfor skylle munnen med vann eller pusse tennene etter å ha spist et eple.

Kvelning

Små barn og eldre voksne som har vanskeligheter med å svelge, kan stå i fare for å kveles av eplebiter. Å konsumere usøtet eplesaus eller andre former for kokt eple kan være et bedre alternativ.

Relatert: Kalorier i pære

Om forfatteren

Legg inn kommentar