Næringsinnhold i blomkål

Blomkål er naturlig rik på fiber og B-vitaminer, og mange andre viktige næringsstoffer. Lær mer om næringsinnhold i blomkål.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Blomkål gir antioksidanter og fytonæringsstoffer som kan beskytte mot kreft. Den inneholder også fiber som kan forbedre fordøyelse og bidra til vekttap, kolin som er viktig for læring og hukommelse, og mange andre viktige næringsstoffer.

Næringsinnhold blomkål

Blomkål er rik på næringsstoffer og fiber. En kopp hakket, rå blomkål, som veier rundt 107 gram inneholder:

  • 27 kalorier
  • 2 gram (g) protein
  • 0,3 gram fett
  • 5 g karbohydrat, inkludert 2,1 g fiber og 2 g sukker
  • 24 milligram (mg) kalsium
  • 16 mg magnesium
  • 47 mg fosfor
  • 320 mg kalium
  • 51,6 mg C-vitamin
  • 16,6 mikrogram (mcg) vitamin K
  • 0,177 mcg vitamin B6
  • 61 mcg folat

En kopp rå blomkål vil gi:

  • 77 prosent av daglig C-vitaminbehov
  • 20 prosent av daglig vitamin K trenger
  • 10 prosent eller mer av det daglige behovet for vitamin B 6 og folat

Blomkål inneholder også mindre mengder tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium og mangan.

Blomkål i kostholdet

Blomkål er tilgjengelig fersk eller frossen. Frisk blomkål skal ha et fast hode uten mørke flekker, og lysegrønne blader festet til stilken. Oppbevares i kjøleskapet i en plastpose i opptil 5 dager.

Servere blomkål:

  • dampet eller stekt som tillegg til retter
  • bakt i en ostesaus, som blomkålost
  • blomkålsuppe
  • stekt til de er gyllenbrune, og deretter lagt til risretter
  • som hovedingrediens i en karrirett

Risiko

Det kan være noen uønskede effekter av å konsumere blomkål, spesielt hvis det spises mye av det.

Oppblåsthet: Matvarer med mye fiber kan føre til økt oppblåsthet. Imidlertid kan de fleste tåle disse matvarene i moderate porsjoner. Alle som øker inntaket av fiberrike matvarer for helsemessige formål bør gjøre det gradvis, og overvåke symptomer for å bestemme hvilke matvarer, om noen, forårsaker oppblåsthet.

Blodpropp: Høye nivåer av vitamin K kan forårsake problemer for en person som tar blodfortynnende medisiner, da vitamin K motvirker disse medisinene. Alle som tar blodfortynnende medisiner, som Coumadin eller warfarin, bør ikke plutselig begynne å spise store mengder mat som inneholder vitamin K.

Det generelle kostholdet er viktig for å forhindre sykdom og oppnå god helse. Det er bedre å ha et variert kosthold, heller enn å fokusere på noen få matvarer.

Relaterte artikler:

Karbohydrater i blomkål

Mat uten karbohydrater og sukker

Om forfatteren

Legg inn kommentar