Næringsinnhold i avokado

Avokadoen er den fete frukten fra avokadotreet, vitenskapelig kjent som Persea americana. Lær mer om næringsinnholdet i avokado.

Avokado

Avokadoen er rik på enumettet fett, og har en jevn og kremet konsistens. Den er mye høyere i fett enn de fleste andre frukt. Avokado har en unik ernæringsprofil. De inneholder mye fiber og er rike på vitaminer og mineraler, som B-vitaminer, vitamin K, kalium, kobber, vitamin E og vitamin C. Forbruk av avokado har vært forbundet med forskjellige helsemessige fordeler, for eksempel redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. De er også veldig mettende og kan være nyttige for vekttap. Avokado kan spises rå, men brukes også ofte i matvarer som guacamole. Det er mange forskjellige typer avokado, som varierer i farge, størrelse og form. Avokado er vanligvis pæreformet til rund, og de kommer i mange forskjellige nyanser av grønt, alt fra blekgrønt til nesten svart når de er helt modne. Den mest populære typen heter Hass avokado, som er rund med svart hud.

Relatert: Er avokado sunt

Næringsinnhold i avokado

Avokadoen består av 73% vann, 15% fett, 8,5% karbohydrater (for det meste fiber) og 2% protein. En halv avokado (68 gram) inneholder 109 kalorier, tilsvarende 160 kalorier per 100 gram. Tabellen nedenfor inneholder informasjon om vitaminene i avokado per 100 gram.

Relatert: Er avokado en frukt

MengdeDagsbehov %
Vitamin A7 µg1%
Vitamin C10 mg11%
Vitamin D0 µg
Vitamin E2.07 mg14%
Vitamin K21 µg18%
Vitamin B1 (Thiamin)0.07 mg6%
Vitamin B2 (Riboflavin)0.13 mg10%
Vitamin B3 (Niacin)1.74 mg11%
Vitamin B51.39 mg28%
Vitamin B60.26 mg20%
Vitamin B120 µg
Folat81 µg20%
Choline14.2mg3%
Næringsinnhold avokado

Relatert: Hvor mange kalorier er det i en avokado

Karbohydrater

Sammenlignet med andre frukter, inneholder avokado veldig lite sukker. En halv avokado (68 gram) inneholder bare 0,5 gram sukker, i form av glukose, fruktose og galaktose. Netto fordøyelige karbohydrater er bare 1,8 gram for hver 100 gram avokado. På grunn av det lave sukkerinnholdet forventes de å ha en svært lav glykemisk indeks, noe som betyr at de ikke bør øke blodsukkernivået mye.

Fiber i avokado

Fiber opptar det meste av karbohydratinnholdet (79%) av avokadoer. En halv avokado gir 4,5 gram fiber, noe som er veldig høyt. Kostholdsfibre er en viktig kostholdskomponent med mange helsemessige fordeler. Det kan regulere appetitten, mate de vennlige bakteriene i tarmen og redusere risikoen for mange sykdommer. Avokado inneholder også gjærbare oligo-, di-, monosakkarider og polyoler, som er kortkjedede karbohydrater som enkelte ikke kan fordøye.

Fett

Avokadoolje er en utmerket kilde til gode fettstoffer, som har gunstige effekter på betennelse. Som en rik kilde til enumettede fettsyrer, er avokadoen en veldig uvanlig frukt. Den mest tallrike fettsyren er oljesyre, som også er hovedkomponenten i olivenolje. Oljesyre har vært knyttet til redusert betennelse og kan ha gunstige effekter på kreft. Avokadoolje er en flott kilde til sunt fett, og dyreforsøk tyder på en beskyttende effekt mot betennelse, hjertesykdommer og diabetes.

Vitaminer og mineraler i avokado

Avokado er rik på mange viktige vitaminer og mineraler. De mest tallrike er listet opp nedenfor.

  • Folat (B9): Avokado inneholder mye folat, noe som er viktig for normal cellefunksjon og vevsvekst, og er spesielt viktig for gravide.
  • Vitamin K1: Vitamin K1 er viktig for å forebygge blodpropp, og kan ha fordeler for beinhelsen.
  • Kalium: Et essensielt mineral, gunstig for blodtrykkskontroll og hjertehelse. Avokado inneholder faktisk mer kalium enn bananer.
  • Kobber: Et sporelement som er relativt lite i det vestlige kostholdet. Lavt kobberinntak kan ha uheldige effekter på hjertets helse.
  • Vitamin E: En kraftig antioksidant, ofte funnet i høye mengder i fet mat fra planter.
  • Vitamin B6: En gruppe relaterte vitaminer som hjelper til med å konvertere mat til energi.
  • Vitamin C: En antioksidant som er viktig for immunfunksjon og hudhelse.

Om forfatteren

Legg inn kommentar