Næringsinnhold appelsin

0
56
Næringsinnhold appelsin

Denne populære sitrusfrukten er spesielt kjent for sitt C-vitamininnhold. Lær mer om næringsinnhold i appelsiner.

Appelsiner

Appelsiner er en type kalorifattig, næringsrik sitrusfrukt. Som en del av et sunt og variert kosthold, bidrar appelsiner til sterk, klar hud og ha en helsefremmende effekt. Appelsiner er populære på grunn av sin naturlige sødme, de mange forskjellige tilgjengelige typene appelsin, og mangfoldet av bruksområder. For eksempel kan en person konsumere dem i juice og syltetøy, spise dem hele, eller bruke skall for å tilsette god smak til kaker og desserter. Denne populære sitrusfrukten er spesielt kjent for sitt C-vitamininnhold. Appelsiner inneholder imidlertid en rekke andre planteforbindelser og antioksidanter som kan redusere betennelse og motvirke sykdom.

I denne artikkelen ser vi på de mange helsemessige fordelene med appelsiner, ernæringsprofilen deres, og hvordan du kan inkludere mer i kostholdet.

Næringsinnhold appelsiner

En middels oransje appelsin som veier 131 g gir:

  • 61,6 kalorier
  • 0,16 g fett
  • 237 milligram kalium
  • 15,4 g karbohydrat
  • 12,2 g sukker
  • 1,23 g protein

Den samme appelsinen gir følgende prosentandeler av en persons daglige behov for flere viktige vitaminer og mineraler:

NæringsstoffDagsbehov
Vitamin C92.93% for kvinner og 77.44% for menn
Thiamin10.36%
Folate9.83%
FiberMinst 9.34%, avhengig av alder og kjønn
CalciumMellom 4.36% og 5.24%, avhengig av alder
Stivelse5.04%
Næringsinnhold i appelsiner

Appelsiner inneholder også kolin og zeaxanthin. Kolin er et viktig næringsstoff i appelsiner som hjelper med søvn, muskelbevegelse, læring og hukommelse. Kolin hjelper også overføringen av nerveimpulser, hjelper med å ta opp fett og reduserer kronisk betennelse. Zeaxanthin er en type karotenoid antioksidant som kan redusere betennelse. I følge en anmeldelse fra 2019 kan det være positivt til nytte for helse, hjerte, lever, hud og øyne.

Appelsiner i kostholdet

Det er best å plukke appelsiner når de er modne. I motsetning til noen andre frukter, modnes eller forbedrer de ikke kvaliteten etter plukking. Folk bør lagre appelsiner i romtemperatur, og vekk fra direkte sollys. Det kan være vanskelig å finne moden frukt og grønnsaker om vinteren. Dette er imidlertid det perfekte tidspunktet å kjøpe sitrusfrukter. Vinter er høysesongen for appelsiner og andre sitruser.

Det er flere forskjellige appelsintyper tilgjengelig, inkludert:

  • Mandarin
  • Blodappelsiner
  • Valencia
  • Sevilla
  • Jaffa

Her er noen tips for bruk av appelsin i kostholdet:

  • Ha en skål på kjøkkenbordet eller benk med fylt frukt. Å ha frukt som er lett tilgjengelig vil sannsynligvis påvirke folk til å velge dem som mellommåltid, i stedet for å raide skapene for et mindre sunne alternativ.
  • Lag en fruktsalat med jordbær, ananas, mandarin appelsiner og druer.
  • Legg noen appelsinskiver i en salat til lunsj eller middag. Ha appelsinene sammen med valnøtter eller pekannøtter, en smuldret ost og en lett balsamico eller sitrusvinaigrette dressing.
  • Lag hjemmelaget juice. Nypresset appelsinjuice kan være et smakfullt, forfriskende og næringsrikt tillegg til en frokost. Å presse appelsinjuice hjemme, gjør at det ikke er tilsatt konserveringsmidler eller søtstoffer.

Risiko

Personer med gastroøsofageal reflukssykdom kan oppleve en økning i symptomer som halsbrann og oppstøt når de spiser sitrusfrukter. Dette skyldes deres høye syreinnhold. En person kan oppnå og opprettholde god helse ved å spise et variert kosthold som inneholder mange forskjellige typer og grupper av mat.

Relaterte artikler:

Karbohydrater i appelsin

Hvor mange kalorier er det i appelsin