Lær mer om hvilke muskler som aktiveres under knebøy, og hvordan du kan gjennomføre knebøy med riktig teknikk.
De fleste av oss synes det er vanskelig å gjennomføre knebøy med riktig teknikk. Dette skyldes hovedsakelig vår stillesittende livsstil.
Riktig teknikk ved knebøy
- Styr beina, gluten og mange andre muskler
- Forbedre mobiliteten i underkroppen
- Hold bein og ledd sunne
Feil teknikk ved knebøy
Ikke aktivere de riktige musklene med riktig intensitet
Legger ekstra stress på leddbånd og ledd
Øker risikoen for skader
Knebøy
Knebøy er en øvelse for underkroppen. Du kan gjøre gjøre knebøy med kroppen som belastning, uten ekstra motstand, eller med vekter som en vektstang. Knebøy retter seg hovedsakelig mot lårene (quadriceps og hamstrings) og setemuskulatur. Imidlertid spiller kjernestyrke og stabilitet, ankelmobilitet, ryggmuskulatur, legger og andre faktorer en viktig rolle når du gjør denne styrkeøvelsen.
Før du gjennomfører knebøy
Finn en fotstilling som føles best for deg. Å peke tærne litt utover hjelper noen, men å holde dem parallelle er også greit. Hvis du ikke er sikker på hva som er best, begynn med å legge føttene fra hverandre i skulderbredde, og pekende omtrent 15 grader utover. Engasjere magemuskulaturen, se rett frem og stå høyt.
Sjekk teknikken din:
- Len deg tilbake, og sørg for å flytte setet, ikke bare bøy knærne
- Vær forsiktig med å holde knærne på linje med tærne, ikke la dem bøye inn
- Ikke glem overkroppen – se rett frem og ikke rund av ryggen
Prøv å legge merke til hva som føles annerledes når du endrer noe som foten eller stillingen på knærne …
Eksperimenter med tips og ikke nøl med å bruke assistanse (for eksempel en dørkarm for overkroppsstøtte) hvis du trenger det
Det krever mye øvelse for å bli mer bevisst på hvordan du beveger deg, men det er verdt det
Hvis du har vanskeligheter med å utføre en skikkelig knebøy – ta deg tid til å jobbe med mobilitet og trening. Det kan virke kjedelig å fokusere på svake sider, men husk, svakhet er der ditt største potensiale ligger!
Relaterte artikler: