Motivasjon? Det er enkelt hvis du trener smart

Motivasjon for å trene kan være en utfordring for mange som trener, men behøver ikke være det hvis du trener smart. Lær hvordan DU kan trene smart.

Motivert? God formutvikling? Ja, takk, begge deler!

Ønsker du ha en kontinuerlig, jevn og god formutvikling, og greie å opprettholde motivasjonen? Når du trener løping, vil du ha begge deler, og din motivasjon for trening og hvilken formutvikling du har, henger tett sammen. Når du finner en balansegang mellom variert trening og restitusjon, kan det bidra til å opprettholde motivasjon for å trene videre og sette deg nye mål med treningen. Men husk at motivasjon er ferskvare, så du må jobbe kontinuerlig for å holde på din motivasjon for trening.

Hvordan trene smart for å opprettholde motivasjonen din

Å trene smart for å holde på din motivasjon handler om hva du trener, hvordan og med hvilken intensitet. Å trene på grensen av hva du tåler og over, kan på sikt kvele all motivasjon for trening og løping. Hvem ønsker å være utslitt etter nærmest alle treningsøkter? Hvem ønsker å bli skadet? Ingen. Derfor har det ingen hensikt å trene for mye og for hardt. Når motivasjonen er på topp blir din viktigste oppgave å holde igjen når du trener, slik at du kan bygge opp et overskudd og på sikt bli i enda bedre form. Det meste av treningen du gjennomfører bør være med lav intensitet, med innslag av trening med moderat til hard intensitet. Den «harde» treningen skal ikke være hardere enn at det komfortabelt hardt. Det betyr at du skal kunne trene over en lengre periode med denne intensiteten. Ikke fall for fristelsen det er å svi av alt kruttet selv om du føler deg uovervinnelig og kunne løpt enda hardere! Gjør du det for ofte står du i fare for å stagnere og opparbeide deg et underskudd på restitusjon.

Variere hvordan du trener for å opprettholde motivasjonen din. Lite er mer kjedelig enn å løpe den samme runden om og om igjen, og gjøre det i samme tempo uke ut og uke inn. Variere med hva du trener av løping og med hvilken intensitet. Utnytt også de mulighetene du har i sommerhalvåret, med løping på sti, skogsvei og bane. Legg et solid grunnlag i sommerhalvåret som du bygger videre på om vinteren. Ha som mål å variere treningen for hver eneste treningsøkt du gjennomfører. Det vil uansett gjøre løpetreningen din mer motiverende!

Trene heller korte intensive treningsøkter med høy intensitet, enn lange, tunge med hard intensitet. Kroppen restituerer mye raskere etter korte, harde treningsøkter enn de som lengre, og treningseffekten kan være meget god. Dette er en mye mer motiverende tilnærming til løpetrening med høyere intensitet.

Å trene regelmessig er viktig for at du skal bli i bedre form. Del opp den totale treningsmengden i løpet av en uke i kortere og flere treningsøkter. Det kan bidra til å øke kontinuiteten i treningen din, og du kan på den måten bidra til en jevn og god formutvikling.

Å trene smart er å restituere smart. Uten tilstrekkelig restitusjon vil motivasjonen din forsvinne som dugg for solen, og formutviklingen vil på sikt droppe som en stein. Du vil ingen av delene, så derfor er det viktig at du planlegger og gjennomfører restitusjon på lik linje med treningen du gjennomfører. Trene for å restituere, ikke omvendt.

Å trene smart er motiverende

Du har en plan med løpetreningen din. Du har mål du har satt deg og et treningsprogram du følger for å nå disse målene. Treningen din er variert både med tanke på hva du trener og med hvilken intensitet, og du sørger for nok restitusjon mellom hver treningsøkt. Du trener regelmessig, uansett om det vår, sommer, høst eller vinter, ferie eller hverdag. Det er å trene smart, og det er motiverende trening!

Relaterte artikler:

Hvordan få motivasjon for trening

Tungt å trene

Om forfatteren

Legg inn kommentar