Motbakketrening for Fjellmaraton

Lær mer om hvordan du kan trene bakkeintervaller og motbakketrening for Fjellmaraton, for å være best mulig forberedt på bakkene som møter deg i Jotunheimen.

Trene i motbakker for Fjellmaraton

Effektiv motbakketrening kan utgjøre flere minutter i forskjell når du skal løpe halvmaraton eller maraton under Fjellmaraton. Løypene i Fjellmaraton går enten opp og ned, og det er ikke mye løping i flate partier. Å løpe i slike krevende løyper setter enda høyere krav til deg som løper, og du må i best mulig grad simulere gjennom trening hvordan det er løpe i kupert terreng. Motbakketrening, sammen med langturer, er kanskje den viktigste treningen du gjennomfører i forkant av Fjellmaraton. Du kan veksle mellom å løpe korte og lange bakkeintervaller, eller rett og slett løpe med moderat til hard intensitet i krevende løyper.

Løypeprofil Fjellmaraton

Som det fremgår av løypeprofilen, er det en meget krevende løype, spesielt dersom du løper maraton. Etter en slak stigning på noen kilometer, får du en bratt stigning helt frem til du har løpt halvmaraton. Uten grundige forberedelser der du legger et solid treningsgrunnlag gjennom variert motbakketrening, kan bli et være eller ikke være i maraton fulldistanse.

Hvordan gjennomføre motbakketrening for Fjellmaraton

Veksle mellom å trene korte og lange bakkeintervaller i motbakker. Periodiserer du treningen, kan du ha en hovedvekt på kortintervaller i en tidlig fase av treningsprogrammet, mens du har en hovedvekt av langintervaller i den maratonspesfikke delen av treningsprogrammet. Ta utgangspunkt i bakker som har 5-7 graders helning, og gjennomføre korte bakkeintervaller med en lengde på 30-300 meter. Langintervaller kan ha en lengde på 400-2000 meter. Det kan være en fordel om bakkene flater ut når du løper langintervaller i motbakke, så du får opp farten i perioder av intervallet. En annen variant som vi har vært inne på tidligere, er å trene med moderat til hard intensitet i krevende løyper med mye opp og ned. Bruk motbakkene og øk intensiteten opp mot hard, og prøv å sette opp tempoet i nedoverbakkene. Dette blir på en måte Fjellmaraton i miniatyr, der kan kjenne på følelsen det er å løpe med høy puls over en lenger periode i motbakkene.

Motbakketrening for Fjellmaraton

Motbakketrening for Fjellmaraton inngår i trening med moderat til hard intensitet, og bør ikke utgjøre mer enn 20 prosent av treningen frem mot Fjellmaraton. Hovedvekten av treningen for Fjellmaraton blir følgelig trening med lav intensitet, gjennom langturer og annen løping i med lavere intensitet.

Relaterte artikler:

Hvordan trene til Fjellmaraton

Tempotrening for Fjellmaraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar