Motbakketrening for Birkebeinerløpet

Å gjennomføre perioder med motbakketrening kan være gull verdt når du skal gjennomføre Birkebeinerløpet i juni. Lær hvordan du skal trene motbakkeintervaller for Birkebeinerløpet!

Trene i motbakker for Birkebeinerløpet

Birkebeinerløpet kan være krevende nok med mange stigninger og mye opp og ned. For å takle disse svingningene i løypa bedre, kan du gjennomføre motbakketrening med bakkeintervaller. Motbakkeintervaller for Birkebeinerløpet kan gjøre deg sterkere og mer utholdende i motbakkene du møter underveis i løpet.

Løypeprofil Birkebeinerløpet

De første 7 kilometerne av Birkebeinerløpet går det jevnt oppover i kupert terreng, og du bør gjennomføre motbakketrening som best mulig simulerer motbakkene du møter i løpet. Du bør veksle mellom å trene bakkeintervaller som er korte og lange, gjerne med utflating i deler av motbakkene, slik at du får opp tempoet underveis, slik at du får trent deg opp til å takle temposkifte når du er ferdig med en motbakke.

Hvorfor trene motbakkeintervaller for Birkebeinerløpet

Motbakkeintervaller for Birkebeinerløpet kan øke din aerobe kapasitet og utholdenhet, og gjøre at du kan løpe i et raskere tempo uten at du går over til å trene anaerobt. Motbakketrening kan være effektivt for å forbedre løpeteknikken, og på den få en bedre løpsøkonomi. Motbakkeintervaller kan være mer skånsomt for beina, i og med at tempoet er lavere, og kan på den måten redusere risikoen for skader.

Hvordan trene motbakkeintervaller for Birkebeinerløpet

Ta utgangspunkt i en motbakke med 5-7 graders helning. Avhengig av hvor lange motbakkeintervaller du skal gjennomføre, må du finne en passende bakke. Det gjør ingenting om bakken flater ut i perioder når du skal løpe lange bakkeintervaller. Jo kortere motbakkeintervaller, jo høyere intensitet, men pass på at du holder deg innenfor anaerob terskel. Du kan gjennomføre motbakkeintervaller over en tidsperiode på 15-60 minutter. Rolig jogg ned igjen for hvert intervall. Hvis mulig, gjennomføre 2-3 sprintintervaller i bunnen av bakken, for å få opp pulsen før du skal gjennomføre hvert bakkeintervall. Jogge ned 10 minutter avslutningsvis.

Relaterte artikler:

Effektiv styrketrening for løpere

Fart når du løper motbakkeintervall

Om forfatteren

Legg inn kommentar