Motbakkeintervaller behøver ikke være hardt – 5 tips

Motbakkeintervaller er meget effektiv trening for løpere, og behøver ikke være så hardt som du kanskje tror. Lær hvordan motbakkeintervaller kan bli effektiv og motiverende trening.

Hvorfor trene motbakkeintervall?

Det er hardt nok å trene intervaller på flatmark, tenker du kanskje, og det er sant nok. Intervalltrening kan være så hardt du bare ønsker det. Men du skal ha best mulig effekt ut av intervalltreningen, og skal trene intervaller på en måte som gjør at du har motivasjon og lyst til å trene enda mer. Så hvordan kan motbakkeintervaller gjøre intervalltreningen mer lystbetont? Først og fremst fordi motbakketrening kan gi deg enda mer enn vanlig intervalltrening på flatt underlag. Å trene motbakkeintervaller kan være mye mer effektivt og skånsomt for beina, fordi farten er lavere, og du løper mer teknisk riktig i oppoverbakker. Intervallene trenger ikke være så lange, og følgelig trenger ikke intervalltreningen heller være så lang. Motbakkeintervaller kan være meget effektiv trening der du blir en sterkere, raskere og mer utholdende løper.

1. Motbakkeintervaller er mer effektiv trening

Motbakkeintervaller kan være effektiv trening som ikke behøver å ta veldig lang tid. Intervallene er som regel kortere, og effekten tilnærmet like god som å løpe lengre intervaller på flatmark. Du kan dermed spare tid på å trene intervall i motbakker.

2. Motbakkeintervaller gjør deg til en sterkere løper

Motbakkeintervall kan være effektiv trening som gjør deg til en sterkere løper. Det er spesielt muskulaturen i legger og lår som blir sterkere, men også kjernemuskulaturen blir sterkere når du løper i motbakker. Frasparket du har når du løper i motbakker vil i enda større grad styrke muskulaturen din, noe som kan bidra til at du kan løpe enda raskere i flatere partier. Sterkere muskulatur kan bidra til at intervalltreningen bli enklere å gjennomføre.

Du har like god effekt av løpe i motbakker som å løpe i flate løyper, med tanke på å bli en raskere løper. Farten er naturlig nok ikke like høy når du løper i motbakker, men du trener likevel og hurtighet og aerob utholdenhet som gjør at du blir en like rask løper. Det at du løper i et lavere tempo, kan gjør intervalltreningen enklere å gjennomføre.

3. Trene opp løpeteknikken med motbakkeintervaller

Å trene i motbakker kan være effektivt for å forbedre løpeteknikken din. Du løper mer naturlig riktig når du trener i motbakker. Foten treffer bakken mer naturlig rett under hofta, og hofta må opp og frem for at du skal ha best mulig fremdrift. Du må løfte knærne skikkelig når du løper i motbakker. Bruk armene som pendler, og ha en lett fremoverlent holdning med blikket rettet fremover.

4. Progressive motbakkeintervaller

Du kan løpe motbakkeintervallene progressivt raskere, ved at du øker intensiteten innenfor hvert intervall, og fra ett intervall til det neste. Når du trener progressivt, kan det bidra til at det blir enklere å fordele kreftene ut over hele intervalløkta, og du unngår å trene for hardt. Effekten av intervalltreningen blir bedre, og du reduserer også skaderisikoen.

5. Lavere skaderisiko ved å trene motbakkeintervaller

Jo raskere du løper, jo høyere kan risikoen for skader være. Når du gjennomfører bakkeintervaller, vil farten som oftest være lavere enn når du løper i flatt terreng. Belastningen på ledd, sener og muskulatur kan dermed bli mindre. Intensiteten du løper med er den samme, og det er det som bidrar til at du øker din aerobe utholdenhet. En annen fordel er at det oftere kan være enklere å komme raskt opp i ønsket intensitet (hjertefrekvens) når du trener motbakkeintervaller.

Motbakkeintervaller er hardt nok

Motbakketrening er hardt nok, og du trenger ikke gjøre den enda hardere. Det er ikke meningen at du skal prøve å holde samme tempo i motbakker som du gjør på flatmark. Da vil det ikke gå mange intervallene før du er stokk stiv. Trene progressive bakkeintervaller, og ha gode pauser der du jogger eller går ned til utgangspunktet. Starte med helt korte motbakkeintervaller, og ha en gradvis økning i hvor mange repetisjoner og hvor lange intervallene skal være.

Relaterte artikler:

Motbakketrening for nybegynnere

Trene løping med bakkeintervaller

Om forfatteren

Legg inn kommentar