ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Morsom intervalltrening

Synes du intervalltrening er et skikkelig ork? Gjør treningen mer motiverende med variert og morsom og intervalltrening!

Enkel og morsom intervalltrening

Intervalltrening skal være enkelt og motiverende. Slik er det dessverre ikke for mange, og det er nok av løpere som styrer unna intervalltrening fordi det er for krevende og slitsomt. Hvis det er tilfelle for deg, trener du sannsynligvis for hardt ut fra ditt formnivå. Å trene intervaller med utgangspunkt i eget formnivå er mye av nøkkelen for å gjøre intervalltrening til en enkel og morsom aktivitet. Du skal ha en god følelse når du er ferdig med en intervalløkt, og ha lyst til å utfordre deg selv med en ny økt senere. Intervalltrening skal ikke være hardere enn komfortabelt hardt, som er en intensitet du har full kontroll med og kan holde gjennom hele treningsøkta. Ofte kan det være enklere og mer effektivt å trene kortere og intensive intervaller, heller en lange og tunge intervaller. Kortintervaller passer for alle formnivå og er også enklere å få lagt inn i en ellers travel hverdag.

Motiverende intervalltrening med kortintervaller

Intervalltrening når du trener løping kan være en effektiv måte å øke din aerobe kapasitet og bli en raskere løper. Kortintervaller er intervalltrening som passer for løpere på alle nivå, og er en fin inngang for løpere som har liten eller ingen erfaring med intervalltrening fra før av. Selv om intensiteten ofte er høy, vil belastningen være begrenset fordi treningen strekker seg over et relativt kort tidsrom. Kortintervall har gjerne en varighet på alt fra 15-120 sekunder, alt etter hva som er formålet med intervallene. Intensiteten bør være høyere jo kortere intervallet er, og pausene kan være tilpasset etter hvor hard intensitet du ønsker. Jo kortere pauser, jo hardere blir intervalltreningen. Eksempel på kortintervall kan være at du løper 10×200 meter intervall med moderat til hard intensitet. Intervallene kan du løpe progressivt raskere, ved at du øker intensiteten gradvis gjennom hele intervallet, og fra ett intervall til det neste.

Når intervalltrening ikke er morsomt

Hvis du opplever at intervalltrening er et ork, skal du ha en evaluering av hvordan du trener intervaller. Trener du med utgangspunkt i ditt formnivå? Har du problemer med å gjennomføre antall repetisjoner du har planlagt å gjennomføre? Trener du progressive intervaller, eller løper du hardt ut allerede fra første intervall? Hvilke svar du får på disse spørsmålene kan være avgjørende for hvordan du skal legge opp intervalltreningen fremover. Sannsynligheten for at du trener intervall for hardt er stor, og løsningen på det er enkel. Du må senke farten slik at intensiteten ikke blir like høy. Kanskje må du kutte ned på antall repetisjoner? Er du uthvilt når du skal løpe intervaller? Du trenger overskudd når du skal trene intervaller, og en natt med dårlig søvn kan være nok til at du ikke presterer optimalt. Sørg også for tilstrekkelig med restitusjon når du trener løping, og unngå å ha to harde treningsøkter etter hverandre.

Relaterte artikler:

Den beste intervalltreningen for nybegynnere

Få bedre kondisjon med effektiv intervalltrening

Om forfatteren

Legg inn kommentar